Ανανέωση τώρα!

27.08.2009
Η σύγχρονη άποψη για την κουζίνα απορρίπτει την παλαιότερη, «βαρετή» αντίληψη για το σχεδιασμό της, αναδεικνύοντας σε βασικό της προσόν την ισορροπία μεταξύ λειτουργικότητας και ομορφιάς, έτσι ώστε να εμπνέει, αλλά και να εξυπηρετεί ταυτόχρονα.

Από τη Μαρία Ράπτου

Μήπως έχετε βαρεθεί την κουζίνα σας; Νιώθετε κάπως «εγκλωβισμένοι» στους τέσσερις τοίχους της και έχετε ανάγκη από άμεση ανανέωση; Μην τρομάζετε. Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Εμείς σας προτείνουμε τους τρεις βασικούς «δρόμους» που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αλλάξετε την εικόνα και την ατμόσφαιρα στην κουζίνα σας, και εσείς απλά... επιλέξτε.

ΑΛΛΑΞΤΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Αυτή είναι η πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή μέθοδος η οποία σας επιτρέπει να ανανεώνετε το χώρο όσο συχνά θέλετε. Ανάλογα με τα... κέφια μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διακοσμητικές «πινελιές» στον τοίχο, στα παράθυρα ή ακόμη και στο ταβάνι. Από το να διαλέξετε νέες ταπετσαρίες μέχρι το να αγοράσετε ένα νέο σετ σερβίτσια, υπάρχουν διάφοροι απλοί και σχετικά οικονομικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ότι μπήκατε σε... άλλη κουζίνα.

Φωτεινές μετατροπές: Ο φωτισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην κουζίνα. Σκεφτείτε πόσο πιο ευχάριστα δουλεύει κανείς σε ένα «λαμπερό» περιβάλλον. Πόσο πιο εύκολο είναι και από πρακτικής άποψης να μπορείτε άνετα να ξεχωρίζετε τα υλικά, τις αναλογίες ή ακόμη και τα μαγειρικά σκεύη. Οταν προετοιμάζετε το φαγητό, διαβάζετε συνταγές, ψιλοκόβετε τρόφιμα, σερβίρετε, τρώτε ή καθαρίζετε, ο ανεπαρκής φωτισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει διάφορα, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά, προβλήματα. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι τα φώτα δέσμης όπως και ο φωτισμός φθορίου που «κρύβεται» κάτω από τα ντουλάπια ή στο πάνω μέρος του πάγκου έτσι ώστε να μειώνει τις σκιές. Ελέγξτε, λοιπόν, τις λάμπες σας και πράξτε ανάλογα.

Ασπρο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε: Τα χρώματα που επιλέγετε, έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα που δημιουργείτε στο χώρο. Παρότι όλοι οι άνθρωποι δεν αντιδρούν το ίδιο στα διάφορα χρωματικά «ερεθίσματα», υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια στα οποία μπορείτε να βασιστείτε για την οποιαδήποτε επιλογή. Το μαύρο, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο χρώμα αφού έχει την τάση να κάνει ένα δωμάτιο να μοιάζει μικρότερο. Το κόκκινο και το πορτοκαλί έχουν την ιδιότητα να επισπεύδουν το μεταβολισμό των ανθρώπων που τα κοιτάζουν, πράγμα που σημαίνει ότι καίνε θερμίδες πιο γρήγορα, άρα και πεινάνε πιο συχνά. Τα χρώματα αυτά μπορεί να παίξουν στρατηγικό ρόλο σε μια κουζίνα, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιούνται με μέτρο γιατί στην υπερβολή τους μπορεί να προκαλέσουν νεύρα και εντάσεις, πράγμα που σίγουρα δεν είναι το ζητούμενο για κανέναν.

Personal touch: Μέσα στην κουζίνα πρέπει κανείς να βρίσκει έμπνευση έτσι ώστε μια καθημερινή υποχρέωση να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Γι' αυτό φροντίστε να κάνετε το χώρο πιο... προσωπικό. Γεμίστε τον με αντικείμενα που σημαίνουν κάτι για εσάς και σας κάνουν να νιώθετε και να σκέφτεστε. Ακόμη και αν δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος από πλευράς ραφιών ή πάγκου, σίγουρα στους τοίχους θα μπορείτε να κρεμάσετε πίνακες ή αγαπημένες φωτογραφίες ώστε να συνδυάζετε τη δουλειά με τη διασκέδαση!

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΠΛΩΣΗ

Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε, βέβαια, να αγοράσετε καινούρια έπιπλα και αξεσουάρ για το χώρο έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσετε την «αίσθηση» που εκπέμπει. Πολλά από τα έπιπλα κουζίνας είναι σταθερές -ή έστω ημισταθερές- κατασκευές που περιλαμβάνουν τις περισσότερες φορές ακριβές και απολύτως απαραίτητες συσκευές οι οποίες δίνουν και λόγο ύπαρξης στον πιο ζωντανό χώρο του σπιτιού. Μπορείτε, λοιπόν, να ξεκινήσετε από το ψυγείο και το φούρνο μικροκυμάτων και να επεκταθείτε στο τραπέζι ή τα ράφια. Ο,τι, όμως, κι αν αποφασίσετε, φροντίστε να είστε ακριβείς στις μετρήσεις σας γιατί αν δεν καταφέρετε να «χωρέσετε» τις νέες συσκευές στη θέση των παλιών και χρειαστείτε οποιουδήποτε είδους «μερεμέτι», τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστα.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΗΝ

Αυτή είναι και η πιο χρονοβόρα μέθοδος αν την επιλέξετε. Συνεπάγεται γκρεμίσματα, μετακινήσεις, αντικαταστάσεις, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές επισκευές, καθώς και αρκετά σχέδια. Είναι η πιο δαπανηρή λύση, αλλά σίγουρα και εκείνη με τα πιο... δραματικά αποτελέσματα. Είτε μιλάμε για μικρές επιδιορθώσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, είτε για μεγαλύτερες που θα ανατεθούν εξ ολοκλήρου σε ειδικούς, είναι σημαντικό να «ζυγίσετε» ακριβώς το χρόνο που θα χρειαστούν. Και αυτό γιατί πρέπει να θυμάστε ότι όσο πιο πολύπλοκη είναι η επισκευή, τόσο πιο χρονοβόρα μπορεί να αποδειχτεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα μείνετε αρκετό καιρό χωρίς κουζίνα. Ελέγξτε λοιπόν τις... αντοχές σας στο delivery και στα σνακς και ξεκινήστε!

Τα σκούρα χρώματα εκπέμπουν μια σχετική θερμότητα οπότε από μόνα τους δεν αποτελούν και την πρώτη επιλογή για την κουζίνα. Αντιθέτως, αν χρησιμοποιηθούν στις λεπτομέρειες ενός «κεντρικού θέματος» με παστέλ αποχρώσεις, τότε κάνουν το χώρο πιο ενδιαφέροντα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ