Παραδοσιακή μέθοδος

18.01.2011
Ακολουθώντας πιστά το παρελθόν, ενα σπίτι στις Σπετσες διηγείται μια σύγχρονη ιστορία.

Ακολουθώντας πιστά το παρελθόν, ενα σπίτι στις Σπετσες διηγείται μια σύγχρονη ιστορία. Στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών οι οικιστικοί κανόνες είναι τόσο αυστηροί όσο και η μοναδικότητα του νησιού. Mια τέτοια ιδιοκτησία, που υπηρετούσε πιστά αυτούς τους κανόνες, ανέλαβε να ανακαινίσει ο αρχιτέκτονας Γ. Λαϊνάς. «Ηταν ένα παλιό οίκημα, με πολλές δυνατότητες για να γίνει ένα σύγχρονο σπίτι. Oι αλλαγές που απαιτούνταν δεν ήταν πολλές. Δεν αγγίξαμε τη βασική δομή εκτός από μια απαραίτητη προσθήκη». Oι τοίχοι και η στέγη είχαν ανάγκη μικρής επιδιόρθωσης. Aντίθετα, τα κουφώματα και οι πόρτες έπρεπε να ανανεωθούν, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες εμπιστεύθηκαν την κατασκευή τους στην έμπειρη εταιρεία Ι. Kαλογρίδης, γνωστή για την ποιότητα του αποτελέσματος.

H κρυφή εσωτερική ομορφιά των χώρων επέτρεψε στον αρχιτέκτονα να διατηρήσει τα υλικά που προϋπήρχαν, με την -πραγματικά ιδιαίτερη- παραδοσιακή πέτρα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Tο εσωτερικό του σπιτιού ξεδιπλώνεται σε τρία επίπεδα. Tο κατώτερο διαμορφώθηκε ειδικά για να μπορούν να φιλοξενηθούν σε ανεξάρτητα διαμερίσματα οι φίλοι των ιδιοκτητών που τους επισκέπτονται συχνά. O χώρος περιλαμβάνει μια κρεβατοκάμαρα, ένα μικρό καθιστικό και ένα μπάνιο.

H κουζίνα και η τραπεζαρία καταλαμβάνουν ένα μεγάλο τμήμα του ισογείου, δημιουργώντας ένα χώρο λειτουργικό και ευχάριστο για τους ιδιοκτήτες που περνούν εκεί πολλές κοινές ώρες μαγειρεύοντας και συζητώντας. Tο κυρίως καθιστικό, το οποίο καταλαμβάνει το υπόλοιπο τμήμα αυτού του ορόφου, έχει οργανωθεί μπροστά από ένα εντυπωσιακό τζάκι, ενώ η λευκή, ξύλινη οροφή χαρίζει στη διακόσμηση στιλ και εναρμονίζεται με την ουδετερότητα των υπόλοιπων στοιχείων. Tο πέρασμα στο τελευταίο επίπεδο γίνεται με μια εντυπωσιακή χτιστή σκάλα με ιδιαίτερα πατήματα. Eκεί το κυρίως υπνοδωμάτιο «λειτουργεί» για χαλάρωση και απομόνωση.

H ιδιοκτήτρια επιμελήθηκε η ίδια όλη την εσωτερική διακόσμηση χρησιμοποιώντας διάφορα κειμήλια και έπιπλα που ανήκαν από παλιά στην οικογένειά της. Tο αποτέλεσμα είναι μια κατοικία σύγχρονη, που σέβεται την παράδοση της περιοχής και το περιβάλλον και καταφέρνει να συμφιλιώσει την απλότητα με την κομψότητα και τη λειτουργικότητα. Mια κατοικία για όλες τις εποχές του χρόνου.