Κουφώματα αλουμίνιου & PVC

31.01.2011
Τα κουφώματα αλουµίνιου αποτελούν μια άριστη επιλογή τόσο για νέες κατασκευές όσο και για ανακαινίσεις παλιών κατοικιών.

Τα κουφώματα αλουµίνιου αποτελούν μια άριστη επιλογή τόσο για νέες κατασκευές όσο και για ανακαινίσεις παλιών κατοικιών. Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του αλουμινίου, όπως η αντοχή του στη διάβρωση, που προκαλείται από περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και η δυνατότητα ανακύκλωσης, το καθιστούν ιδανικό υλικό οικολογικής αρχιτεκτονικής. Στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου κουφωμάτων εντάσσονται ο εύκολος καθαρισμός, η ελάχιστη συντήρηση που απαιτούν και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Η ποικιλία σε χρώματα και σχέδια τα κατατάσσουν στα πλέον δημοφιλή. Η επιλογή του κατάλληλου συστήµατος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι διαστάσεις και ο τύπος του ανοίγµατος που θα δεχθεί το κούφωµα, το αρχιτεκτονικό στιλ, η ασφάλεια, το κόστος κ.λπ.
Προφίλ με θερμοδιακοπή
Η ανάπτυξη των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων αλουμινίου έβαλε τέλος στις απώλειες ενέργειας διαμέσου του κουφώματος και στο φαινόμενο της συμπύκνωσης υδρατμών στην εσωτερική τους πλευρά το χειμώνα. Με τη σωστή υάλωση εμφανίζουν άριστη συμπεριφορά ως προς τη μείωση του θορύβου. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αποτελούνται από δύο προφίλ αλουμινίου που συνδέονται μεταξύ τους με ένα σκληρό, πολυμερές υλικό (πολυαμίδιο). Οσο μεγαλύτερο είναι το πλάτος του πολυαμιδίου τόσο καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες αποκτά το σύστημα.
Ανοιγόµενα κουφώµατα
Χρησιµοποιούνται συνήθως σε µονοκατοικίες, διαµερίσµατα και κτίρια που διαθέτουν τον απαιτούµενο εσωτερικό χώρο για το ανάπτυγµά τους. Προσφέρουν αποτελεσµατική µόνωση, µεγάλη ασφάλεια και πρόσβαση σε όλο το άνοιγµα του παραθύρου, αλλά χρειάζονται χώρο λειτουργίας στο εσωτερικό του κτιρίου γιατί κατά το άνοιγµα ή το κλείσιµο των κινητών πλαισίων διαγράφουν καµπύλη τροχιά µε τη χρήση µεντεσέδων. Συναντώνται σε πολλούς τύπους και σχέδια και έχουν απεριόριστες εφαρµογές που µπορεί να δεχτούν πολλά αξεσουάρ και µηχανισµούς καλύπτοντας κάθε απαίτηση.
Συρόµενα κουφώµατα
Χρησιµοποιούνται κυρίως σε πολυκατοικίες ή οικοδοµές που δε διαθέτουν χώρο για τη λειτουργία άλλων µηχανισµών. Κατά τη λειτουργία τους τα πλαίσια κινούνται παράλληλα προς το επίπεδο του ανοίγµατος του κτιρίου και η µετακίνησή τους πραγµατοποιεί-ται µε µηχανισµό κύλισης πάνω στον οδηγό. ∆έχονται µονό ή διπλό τζάµι, σήτα και παντζούρι ή ρολό. Το άνοιγµά τους είναι εύκολο και αθόρυβο και το σηµαντικό τους πλεονέκτηµα είναι ότι δε δεσµεύουν ωφέλιµο χώρο και ενδείκνυνται για την κάλυψη µεγάλων ανοιγµάτων.
Σταθερά κουφώµατα
Πρόκειται για κατασκευές µε µικρό βάρος που χρησιµοποιούνται για να χωρίσουν κάποιο χώρο χωρίς να παρεµποδίζουν τη θέα προς αυτόν. Η λύση µιας σταθερής τζαµαρίας προτιµάται από τους αρχιτέκτονες γιατί παρέχει τη δυνατότητα καλύτερου φωτισµού του χώρου, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη θέα προς το εξωτερικό περιβάλλον.
Ειδικές κατασκευές
Στις περιπτώσεις που το αρχιτεκτονικό στιλ ενός κτιρίου το απαιτεί, υπάρχει η δυνατότητα ποικίλων ειδικών κατασκευών για την κάλυψη τοξωτών, κυκλικών ή τριγωνικών ανοιγµάτων. Η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέπει, επίσης, τη δηµιουργία τρισδιάστατων, µεγάλων, φωτεινών ανοιγµάτων στο εσωτερικό των κτιρίων µε διασφαλισµέ-νη αντοχή, στεγανότητα, θερµοµόνωση και σύγχρονη αισθητική.
Συνθετικά κουφώματα
Διακρίνονται για την αντοχή, τη θερμομονωτική ικανότητα και το χαμηλό κόστος αγοράς. Δε χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και δεν προσβάλλονται από την υγρασία. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται κυρίως το σκληρό PVC, PVC-U ή u-PVC, σε ράβδους διάφορων διατομών τόσο για το φύλλο όσο και για το πλαίσιο. Τα συνθετικά κουφώματα διατίθενται σε περιορισμένες διαστάσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα, π.χ. αλουμινίου κ.λπ.
Αντικαταστήστε τα παλιά σας κουφώµατα
Μόλις πάρετε το πράσινο φως για να αντικαταστήσετε τα ήδη υπάρχοντα κουφώµατα, αναγκαστικά θα πρέπει να περιοριστείτε στις επιλογές σας αφού τα ανοίγµατα και ο τρόπος λειτουργίας τους είναι προκαθορισµένος. Σε συνεννόηση µε το µηχανικό σας και εφόσον δεν επηρεάζονται στατικά στοιχεία του σκελετού του κτιρίου (κολόνες, δοκάρια) µπορείτε να µειώσετε κάποια από τα ανοίγµατα ή να τα αυξήσετε για περισσότερο φως. Αν, όµως, τα παλιά σας κουφώµατα ήταν ανοιγόµενα, µπορείτε να τα αντικαταστήσετε µε ανοιγόµενα ή επάλληλα και όχι µε συρόµενα που θα απαιτούσαν ένα προµελετηµένο κενό στο χτίσιµο του τοίχου. Αν τα κουφώµατα του σπιτιού ήταν συρόµενα, τότε µπορείτε να τα αντικαταστήσετε µε όποιο είδος θέλετε: συρόµενο, επάλληλο ή ανοιγόµενο.