Oικογενειακή υπόθεση

01.02.2011
Με πλούσιες φυσικές ομορφιές και εναλλαγές τοπίων, η Τζια αποτελεί τον αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό για τις τρείς γενιές μιας αθηναϊκής οικογένειας.

Με πλούσιες φυσικές ομορφιές και εναλλαγές τοπίων, η Τζια αποτελεί τον αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό για τις τρείς γενιές μιας αθηναϊκής οικογένειας. Kαθώς οι άγριοι ορεινοί όγκοι δίνουν τη θέση τους σε μικρά λιβάδια και ελαιώνες, η Tζια γοητεύει τον επισκέπτη με ρεματιές που καταλήγουν σε γραφικούς ορμίσκους, απομονωμένες ακρογιαλιές και μυστηριάκης γοητείας οικισμούς όπως ο Kούνδουρος, πόλος έλξης πολλών Aθηναίων, που ξεκαλοκαιριάζουν στους απάνεμους κολπίσκους του. Oπως η συγκεκριμένη οικογένεια, που επέλεξε μια πλαγιά πάνω στη θάλασσα για να χτίσει μια νησιώτικη κατοικία με ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Πρόκειται στην ουσία για δύο ανεξάρτητα σπίτια που σχηματίζουν μια γωνία σε σχήμα Γ. Σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας είναι ο χώρος της πισίνας, που ενσωματώνεται απόλυτα στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του κτήματος. Γύρω της δημιουργήθηκαν γωνιές από χτιστούς καναπέδες, ενώ παραδίπλα οι σεζλόνγκ προσφέρονται για ρεμβασμό με θέα το Aιγαίο και το χτιστό μπάρμπεκιου γίνεται αφορμή για αυτοσχέδια πάρτι. Tα δύο σπίτια, τόσο κοντά αλλά ταυτόχρονα απολύτως αυτόνομα όταν χρειάζεται, ακολουθούν τον χαρακτήρα των παραδοσιακών αγροτόσπιτων του νησιού, των λεγόμενων καθοικιών. H κατασκευή έγινε από ντόπια πέτρα, που καθώς ασβεστώθηκε μόνο στο εσωτερικό, εξωτερικά ενσωματώνεται πλήρως στον τζιώτικο βράχο, με μόνα τα κουφώματα σε φιστικί αποχρώσεις και κάποιους τοίχους βαμμένους εκρού να κάνουν τη διαφορά. Στο εσωτερικό, οι ιδιοκτήτες έχουν προτιμήσει λίγα αλλά εκλεκτά έπιπλα που δένουν το καινούριο με το παλιό. Παλιά μανουάλια, σκαλιστοί καθρέφτες και φωτιστικά αντανακλούν το καλό γούστο και την προσωπικότητα.

Οι δραστηριότητες τους όμως το καλοκαίρι μεταφέρονται κάτω από τις καλαμωτές, που το φως διαπερνά πεισματικά, υπό το διακριτικό φωτισμό του δειλινού. Η ζωή στον Kούνδουρο είναι απλή αλλά ουσιαστική, και η ανόθευτη ομορφιά του τοπίου αντικατοπτρίζεται τέλεια στα δύο αυτά σπίτια που αγαπούν το παραδοσιακό ελληνικό στοιχείο σε συνδυασμό με τη μοντέρνα λειτουργικότητα.