Full power τεχνολογίες

09.02.2011
Φανταστήκατε ποτέ το σπίτι σας να λειτουργεί αυτόνομα και εσείς να το ελέγχετε από μακριά με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού;

Φανταστήκατε ποτέ το σπίτι σας να λειτουργεί αυτόνομα και εσείς να το ελέγχετε από μακριά με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού;

Ο συμβατικός τρόπος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που μέχρι πρότινος εφαρμοζόταν για τον έλεγχο και τη λειτουργία κάποιων συσκευών του σπιτιού μας ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ευκολία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία μεταμορφώνουν την οικία σας σε έναν έξυπνο και λειτουργικό χώρο. Ενα τηλεχειριστήριο, μια συσκευή τηλεφώνου, ο υπολογιστής ή το κινητό αρκούν για να μεταδώσουν τις εντολές σας από χιλιόμετρα μακριά.
Συστήματα ηλεκτρονικά που σας κακομαθαίνουν, αφού εσείς πια δε χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα. Με το πάτημα ενός κουμπιού πραγματοποιούνται όλες οι επιθυμίες σας. Γιατί τώρα πια η «υπηρεσία» αντικαθίσταται από έξυπνα μηχανήματα που λειτουργούν βάσει των καθημερινών σας αναγκών και συνηθειών.

Εγκατάσταση
Οποια και αν είναι η κατοικία σας, μικρή ή μεγάλη, μπορείτε να εγκαταστήσετε προηγμένους μηχανισμούς λειτουργίας. Για κτίρια που κατασκευάζονται τώρα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες μιας και η καλωδίωση γίνεται από την αρχή, χωρίς να χρειάζονται μερεμέτια, με προοπτικές για μελλοντικές επεκτάσεις στις λειτουργίες χωρίς επιπλέον εργασίες.
Οσον αφορά τα ήδη κατοικήσιμα κτίρια, εκεί τα πάντα γίνονται ασύρματα. Από τη στιγμή που υπάρχει μελέτη της εγκατάστασης αυτοματισμών, οι καλωδιώσεις γίνονται απλά και γρήγορα από έμπειρους τεχνικούς. Μπορείτε να ξεκινήσετε με βασικές λειτουργίες, όπως είναι ο συναγερμός, και να προχωρήσετε σιγά σιγά στις φωτιστικές συσκευές, τα ηχοσυστήματα, τα τηλέφωνα, το δίκτυο υπολογιστών, tv-video, ύδρευση κ.ά.
Ο έλεγχος του σπιτιού χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

Α. Οταν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι
Ο αυτοματισμός της κατοικίας παρέχει στον ενδιαφερόμενο μια σειρά από δυνατότητες ελέγχου που πραγματοποιούνται από χιλιόμετρα μακριά. Δυνατότητες που ορίζονται τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων στο κινητό (sms). Φυσικά ο έλεγχος της κατοικίας σας μπορεί να γίνει και από έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, είτε μέσα στην κατοικία είτε εκτός, με τηλεφωνική κλήση ή μέσω Ιnternet. Aπό τον υπολογιστή έχετε ακόμα τη δυνατότητα της οπτικής αναπαράστασης των λειτουργιών του σπιτιού από κάμερες που θα έχετε εγκαταστήσει σε κάθε δωμάτιο. Μπορείτε να σβήσετε την ηλεκτρική κουζίνα ή το θερμοσίφωνα που ξεχάσατε, να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του χώρου, να ανοίξετε την είσοδο του σπιτιού σε άτομα που γνωρίζετε και γενικά όλα να λειτουργούν σαν να ήσασταν εκεί. Και φυσικά μην ξεχνάτε πως ό,τι κι αν συμβεί θα ειδοποιηθείτε πρώτοι από το ίδιο σας το σπίτι. Αν προκληθεί πυρκαγιά θα γίνει διακοπή του ρεύματος, σε περίπτωση πλημμύρας θα κλείσει η παροχή του νερού, ενώ σε τυχόν προσπάθεια παραβίασης του προσωπικού σας χώρου, εκτός του ότι θα ενεργοποιήσει το φωτισμό να αναβοσβήνει για να μη γίνει αντιληπτή η απουσία σας, θα ενημερώσει και τους υπεύθυνους για την ασφάλεια του σπιτιού σας. Το «έξυπνο σπίτι» θα σας ειδοποιήσει για ό,τι δυσάρεστο συμβεί, όπως διαρροή νερού, ηλεκτροπληξία, ανεπι-θύμητες επισκέψεις κ.λπ.
Σκοπεύετε να λείψετε πολλές μέρες και δε θέλετε να μείνουν απότιστα τα φυτά σας; Με τα νέα συστήματα, εκτός από το καθημερινό πότισμα στον κήπο, και πολλές άλλες απαραίτητες εργασίες δε θα σταματούν. Επίσης, έξυπνα τρικ θα αποτρέψουν έναν διαρρήκτη να εισβάλει στο χώρο σας, όπως το να ανάβουν τα φώτα ή να παίζει η μουσική κατά διαστήματα της μέρας ώστε να φαίνεται ότι το σπίτι κατοικείται.

Β. Οταν είστε μέσα σε αυτό
Ενα από τα πιο βασικά πλεονεκτήματα που σας παρέχει το «έξυπνο σπίτι» είναι η ασφάλεια. Κινηθείτε άνετα κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού τα φώτα θα ανάβουν αυτόματα, ενώ αν ακούσετε ύποπτους θορύβους μπορείτε να κάνετε φωταψία σε όλο το κτίριο που κατοικείτε ή να ενεργοποιήσετε τις παγίδες πανικού έτσι ώστε να αφήσετε μακριά ανεπιθύμητους εισβολείς.
Ξαπλώστε, λοιπόν, ήσυχα και δώστε εντολή να κλείσουν τα πάντα: τηλεόραση, φώτα, παράθυρα, ορισμένα σώματα καλοριφέρ κ.λπ. Οσο για το πρωινό ξύπνημα, τι πιο έξυπνο με το που ανοίγετε τα μάτια σας, να ανοίγουν τα παράθυρα, να απενεργοποιείται ο συναγερμός, να ελέγχεται η θερμοκρασία όλου του σπιτιού, να μπαίνει μπροστά η μηχανή του καφέ και να επιλέγετε τη μουσική που θα παίζει στο δωμάτιό σας με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού.

Γ. Οταν φεύγετε από το σπίτι
Με τον οικιακό αυτοματισμό δε χρειάζεται να φοβάστε ότι ξεχάσατε κάτι. Με το που απομακρυνθείτε από την οικία σας θα κλείσουν καλά πόρτες, παράθυρα και ρολά, τέντες, κουζίνα, θερμοσίφωνας, κλιματιστικό, φώτα κ.λπ.

Δ. Οταν ετοιμάζεστε να γυρίσετε στο σπίτι
Το «έξυπνο σπίτι» θα ανάψει τα σώματα καλοριφέρ ή άλλο είδος θέρμανσης ή ψύξης, θα ενεργοποιήσει το σύστημα του φωτισμού, θα ανοίξει τα παράθυρα, την τηλεόραση, τη μουσική και, φυσικά, το γκαράζ για να σας… υποδεχτεί!

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η άνεση και η ασφάλεια. Κι αυτό σας το προσφέρει ένα σπίτι με νοημοσύνη όπου τα πάντα λειτουργούν για να εκπληρώνουν τις επιθυμίες σας. Οι διάφοροι αυτόματοι ηλεκτρονικοί τηλεφωνητές έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν παράλληλα όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Σε περίπτωση που μετανιώσετε και θέλετε να αλλάξετε τις λειτουργικές εντολές που έχετε δώσει, το σύστημα αλλάζει σε ελάχιστο χρόνο με τις νέες «απαιτήσεις» σας.
Συστήματα ηλεκτρονικά, λοιπόν, που βελτιώνουν το βιοτικό μας επίπεδο, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας. Γιατί τώρα πια όλα όσα αφορούν τη ζωή μας στο σπίτι μπορεί να γίνουν από έξυπνα μηχανήματα που αναβαθμίζονται συνεχώς, προσφέροντας υπηρεσίες που πριν από μερικές δεκαετίες ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δε θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε.-

Tip
—Με την πολύπλευρη σύνδεση εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων επικοινωνίας επιτυγχάνεται ο έλεγχος μιας κατοικίας απ’ όπου κι αν βρίσκεστε μέσω ενός τηλεχειριστηρίου, ενός τηλεφώνου, από ασύρματο τοπικό δίκτυο ή από το διαδίκτυο.

—Τα συστήματα που κυκλοφορούν σήμερα και εφαρμόζονται είναι το ΕΙΒ στην Ευρώπη, το CEBus στην Αμερική και το HBS στην Ιαπωνία. Το στοιχείο που διαφοροποιεί το ΕΙΒ είναι οι πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες που παρέχει από οποιοδήποτε άλλο σύστημα, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς το εύρος τους.