Εμπνευση από τη μόδα

11.02.2011
Χωρίς καμία διάθεση για… εντυπωσιασμούς, μια μεζονέτα καταφέρνει να κερδίσει το στοίχημα της ευτυχισμένης οικογενειακής εστίας, ποντάροντας στις τολμηρές επιλογές και την αίσθηση του μέτρου των ιδιοκτητών της.

Χωρίς καμία διάθεση για… εντυπωσιασμούς, μια μεζονέτα καταφέρνει να κερδίσει το στοίχημα της ευτυχισμένης οικογενειακής εστίας, ποντάροντας στις τολμηρές επιλογές και την αίσθηση του μέτρου των ιδιοκτητών της. Λένε ότι κάθε κατοικία είναι ο καθρέφτης των ενοίκων της, εκεί όπου αντανακλώνται η προσωπικότητα, η ψυχή και η ιδιαίτερη αισθητική τους. Η 200 τ.μ. μεζονέτα του Φώτη και της Αλεξάνδρας Καλλιοντζή στη Νέα Φιλοθέη έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα, καθώς αποτέλεσε ταυτόχρονα μια αφορμή και ένα μέσο για να «εκτονώσουν» την αγάπη τους για την τέχνη και τη δημιουργία. Ειδικότερα ο Φώτης, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, που τη σχεδίασε και την κατασκεύασε αφήνοντας το διακοσμητικό κομμάτι στην Αλεξάνδρα, πέτυχε να αποδώσει αυτό που από κοινού ήθελε το ζευγάρι: τη διαμόρφωση ενός χώρου με πνεύμα και χαρακτήρα, δυναμικού και ταυτόχρονα ρομαντικού, που διατηρεί πλούσια την αίσθηση της αρμονίας και αναδεικνύει την παρουσία του προσωπικού στίγματος των ενοίκων του. Ξεφεύγοντας από την ουδετερότητα και την παγιωμένη, «ψυχρή» εικόνα που παρουσιάζουν τα σύγχρονα μίνιμαλ σπίτια, το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται αφαιρετικό χωρίς να είναι κενό, πολυτελές αλλά όχι πομπώδες, συνδυάζοντας την απλότητα με μια εμμονή στη λεπτομέρεια και την ανεπιτήδευτη κομψότητα.
Η θεατρικότητα, ο ρομαντισμός και το τολμηρό «πάντρεμα» έντονων χρωμάτων, όπως το μαύρο, το χρυσό και το ροζ, αναδεικνύονται σε κυρίαρχα στοιχεία. Πίνακες, μικροκατασκευές, καθρέφτες, επενδύσεις με φύλλα από χρυσό και ασήμι, μαξιλαροθήκες, όλα είναι προϊόντα της δημιουργίας αυτών των δύο ανθρώπων, ενώ αυτοκόλλητες τουλίπες σε τοί­χους και έπιπλα και κρυσταλλάκια σε διάφορα χρώματα και σχέδια που κρέμονται στα φωτιστικά χαρίζουν παραμυθένιες νότες στο σύνολο.
Κάθε ενότητα της κατοικίας αντιμετωπίστηκε ως τμήμα ενός «παζλ», διατηρώντας μεν την αυτονομία της, αλλά συμπληρώνοντας συγχρόνως το όλον. Ενας ενιαίος, ανοιχτός χώρος φιλοξενεί το καθιστικό και την τραπεζαρία που οριοθετούνται από τα αντίστοιχα χαλιά. Το σκηνικό «στήθηκε» σε ένα ξύλινο, λουστραρισμένο δάπεδο και στην παλέτα του λευκού που βοηθάει τους χώρους να αναπνέουν, προσφέροντας παράλληλα το ιδανικό φόντο για να αναπτύξουν τη δυναμική τους ταπετσαρίες και κατασκευές που στολίζουν τους τοίχους. Μια αίσθηση ελευθερίας πλανιέται στον αέρα, γεγονός για το οποίο ευθύνονται οι καθαρές φόρμες των επίπλων, που έχουν τοποθετηθεί με σχεδόν γεωμετρική ακρίβεια, καθώς και τα μεγάλα παράθυρα που αφήνουν το φυσικό φως να διαχυθεί πλούσιο από παντού. Τη δική τους διακοσμητική πινελιά έρχονται να δώσουν αγαπημένα αντικεί­μενα των ιδιοκτητών, που έχουν αγοραστεί από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο ίδιο πνεύμα, του συνδυασμού δηλαδή μοντέρνων, ρομαντικών και εκκεντρικών στοιχείων και ζωηρών ή πιο παλ χρωμάτων, κινούνται και τα δωμάτια της κουζίνας και της κρεβατοκάμαρας των ιδιοκτητών. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα δωμάτια των κοριτσιών του Φώτη και της Αλεξάνδρας, 4 και 7 ετών, που «εμπνέονται» από τον κόσμο των παραμυθιών και δείχνουν σαφώς την προτίμησή τους στο ροζ! «Μό­δα είναι αυτό που αρέσει στον καθένα, αρκεί να ξέρει να το υποστηρίζει με το προσωπικό του ύφος», τονίζει η Αλεξάνδρα Καλλιοντζή. Και του λόγου το αληθές έρχονται να επιβεβαιώσουν τόσο ο ζωτικός, οικιακός χώρος της όσο και τα ρούχα που σχεδιάζει για το δικό της οίκο Zizi’s, και τα οποία φιγουράρουν στα καλύ­τερα μαγαζιά της Ελλάδας και του κόσμου, όπως στη Γαλλία, την Ιταλία, το Ντουμπάι και τις ΗΠΑ.
Γούστο, κα­λαισθησία και στιλ είναι σίγουρα τρεις έννοιες που τόσο η ίδια όσο και ο άντρας της γνωρίζουν πολύ καλά. Κάτι που φρόντισαν να μεταδώσουν με τον καλύτερο τρόπο και στο προσωπικό τους καταφύγιο.