Σχέδιο ασφαλείας

30.04.2009
Σταθερά, ανοιγόμενα ή συρόμενα, όπως και να τα τοποθετήσετε, τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν την καλύτερη «σταθερή» επιλογή για κάθε κατοικία.

Τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια άριστη επιλογή τόσο για νέες κατασκευές όσο και για ανακαινίσεις παλιών κατοικιών. Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του αλουμινίου, όπως η αντοχή του στη διάβρωση, που προκαλείται από περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και η δυνατότητα ανακύκλωσης, το καθιστούν ιδανικό υλικό οικολογικής αρχιτεκτονικής. Επιπρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον οικολογικό χαρακτήρα του αλουμινίου είναι η χαμηλή τοξικότητά του και το ότι δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στο εργασιακό περιβάλλον όπου παράγεται το κούφωμα. Οι οδηγίες της Ε.Ε. για ενεργειακή απόδοση των κτιρίων έχουν αρκετά ξεκάθαρους στόχους, περιλαμβάνουν νέες αντιλήψεις και θα έχουν θετική επίδραση στον κλάδο καθώς το αλουμίνιο μπορεί να πετύχει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια έως 30%.

Στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου κουφωμάτων εντάσσονται ο εύκολος καθαρισμός, η ελάχιστη συντήρηση που απαιτούν και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Η ποικιλία σε χρώματα και σχέδια τα κατατάσσουν ως τα πλέον δημοφιλή.

Τα συστήματα αλουμινίου κατασκευάζονται από προφίλ διέ-λασης αλουμινίου (παραγωγική διαδικασία μορφοράβδων προφίλ) που επιτρέπουν την εύκολη μορφοποίηση του υλικού σε διάφορα σχήματα. Η επιλογή της κατάλληλης σειράς αλουμινίου εξαρτάται από τις απαιτήσεις θερμομόνωσης, ηχομόνωσης, αλλά και τις διαστάσεις του κουφώματος.

Προφίλ με θερμοδιακοπή
Η ανάπτυξη των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων αλουμινίου έβαλε τέλος στις απώλειες ενέργειας διαμέσου του κουφώματος και στο φαινόμενο της συμπύκνωσης υδρατμών στην εσωτερική τους πλευρά το χειμώνα. Με τη σωστή υάλωσή τους, εμφανίζουν άριστη συμπεριφορά ως προς τη μείωση του θορύβου.

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αποτελούνται από δύο προφίλ αλουμινίου που συνδέονται μεταξύ τους με ένα σκληρό, πολυμερές υλικό (πολυαμίδιο). Οσο μεγαλύτερο είναι το πλάτος του πολυαμιδίου τόσο καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες αποκτά το σύστημα.

Ανοδίωση αλουμινίoυ
Η ανοδίωση είναι μια βιομηχανική μέθοδος που δημιουργεί μια προστατευτική στρώση οξειδίων αλουμινίου χωρίς να αλλάζει την όψη της επιφάνειας, αφού είναι διαφανής. Η δομή της φέρει πόρους και επιτρέπει την ενσωμάτωση χρωστικών υλών για την επίτευξη του χρωματισμού.

Σημαντικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες
—Γωνίες σύνδεσης: αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την αντοχή του κουφώματος και τοποθετούνται συρταρωτά στις γωνίες του. Η ακριβής συναρμογή των προφίλ με τις γωνίες σύνδεσης εξασφαλίζει τη σταθερότητα του κουφώματος αλουμινίου.
—Ελαστικά παρεμβύσματα στεγανοποίησης: πρέπει να παρέχουν μεγάλη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία και στις περιβαλλοντικές συνθήκες χωρίς να παραμορφώνονται.
—Γωνίες επιπεδότητας: τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκοπές του πλαισίου με σκοπό την καλύτερη συναρμογή των στοιχείων του κουφώματος.
—Διαμόρφωση οπών: η διαμόρφωση οπών για την απορροή του νερού είναι απαραίτητη για τη στεγανότητα του κουφώματος.
—Ειδικά εξαρτήματα: τα φύλλα είναι τα κινητά μέρη του συστήματος που συγκρατούν τον υαλοπίνακα και σύρονται πάνω στον οδηγό. Ανάλογα με τον τύπο του κουφώματος διατίθενται οδηγοί μονοί, διπλοί κτλ.

Ηλεκτροστατική βαφή με πούδρα
Η ηλεκτροστατική βαφή συνίσταται στην επικάλυψη της επιφάνειας του αλουμινίου με ειδικές εποξικές ή άλλες ρητίνες, με σκοπό την προστασία από τη διάβρωση και την επίτευξη του επιθυμητού χρωματισμού της επιφάνειας. Η τελική ποιότητα της βαφής εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών της.

Τι πρέπει να προσέξετε: Κατά την παράδοση της παραγγελίας των κουφωμάτων θα πρέπει να προσεχθούν από τον ενδιαφερόμενο όλα τα σημεία και η επιφάνειά τους ώστε να συμφωνούν με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται από τον κατασκευαστή.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
Τα συνθετικά κουφώματα πρωτοεμφανίστηκαν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Στην Ελλάδα ήρθαν τη δεκαετία του ’80 και από τότε επεκτάθηκε η χρήση τους, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Διακρίνονται για την αντοχή τους, τη θερμομονωτική τους ικανότητα και το χαμηλό κόστος αγοράς τους. Δε χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και δεν προσβάλλονται από την υγρασία. Για την κατασκευή των κουφωμάτων χρησιμοποιείται κυρίως το σκληρό PVC, PVC-U ή u-PVC, σε ράβδους διαφόρων διατομών τόσο για το φύλλο όσο και για το πλαίσιο. Τα συνθετικά κουφώματα διατίθενται σε περιορισμένες διαστάσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα, π.χ. αλουμινίου κτλ.

Τελική επιφάνεια
Για το χρωματισμό των συνθετικών διατομών προστίθενται στο μείγμα του PVC χρωστικές ουσίες με τη μορφή αιωρημάτων και με τη χρήση κυρίως του διοξειδίου του τιτανίου επιτυγχάνεται το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα. Ορισμένοι παραγωγοί προσφέρουν διατομές επενδυμένες εξωτερικά με έγχρωμη ακρυλική μεμβράνη που επικολλάται κατά την παραγωγή τους. Επειδή η διαδικασία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους κατασκευής των έγχρωμων συνθετικών κουφωμάτων.

Εξαρτήματα
Τα ειδικά τεμάχια σύνδεσης (γωνίες, συνδετήρες κτλ.) θα πρέπει να είναι από χάλυβα, γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο, ενώ τα ειδικά τεμάχια λειτουργίας (ράουλα, στροφείς κτλ.) μπορεί να είναι από αλουμίνιο για οικοδομική χρήση, ανοδιωμένο ή ηλεκτροστατικά βαμμένο χάλυβα. Τα εξαρτήματα ανάρτησης πρέπει να στερεώνονται στις μεταλλικές ενισχύσεις των διατομών ή σε άλλα μεταλλικά στοιχεία που τοποθετούνται γι’ αυτόν το σκοπό.

Διαστάσεις
Οι μεγαλύτερες διαστάσεις των συνθετικών κουφωμάτων δεν ξεπερνούν το 1,5 μ., ενώ η αναλογία πλάτους-ύψους δεν υπερβαίνει την τιμή του 1,25.

Πιστοποίηση κουφωμάτων
Από το 2006 έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική πιστοποίηση των χαρακτηριστικών των κουφωμάτων με το σήμα CE. Η σήμανση αυτή τοποθετείται στα τελικά προϊόντα και αναγράφει το έτος παραγωγής, τον κωδικό του προϊόντος και την επωνυμία της εταιρείας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στη σήμανση είναι η αεροδιαπερατότητα, η υδατοστεγανότητα, η θερμομονωτική και ηχομονωτική ικανότητα, η αντοχή στις πιέσεις των ανέμων και οι οπτικές και θερμικές ιδιότητες των υαλοπινάκων. Ακόμη, καθορίζονται και γενικές προαιρετικές απαιτήσεις όπως η αντοχή σε σφαίρες, εκρήξεις και απόπειρες παραβίασής τους.