Το χρώμα της επιτυχίας

30.04.2009
Εφοδιαστείτε με υπομονή, βάλτε φαντασία, αποφασίστε ποια μέθοδο θα ακολουθήσετε και αλλάξτε χρώμα στην καθημερινότητά σας.

Το χρώμα, τόσο στη ζωή μας όσο και στους χώρους της κατοικίας μας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μελέτες που έγιναν κατά καιρούς από ειδικούς, έδειξαν ότι η επίδρασή του στη διάθεσή μας έχει άμεσα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά. Οι φωτεινές αποχρώσεις που συνδυάζονται με διακοσμητικές τεχνοτροπίες αποτελούν μια ακόμη πρόταση για να ξεφύγει κανείς από τη συνηθισμένη μονοτονία των χώρων. Διακριτικές ή πιο εκκεντρικές, απλές ή πολύπλοκες, δημιουργούν υφές και σχήματα που δίνουν νέα διάσταση στις επίπεδες επιφάνειες, προσθέτοντας ταυτόχρονα αξία και αίσθηση του βάθους στους τοίχους. Ανάλογα με την τεχνική, μπορούμε να τονίσουμε μια άχαρη επιφάνεια, να δώσουμε ένα σοφιστικέ ύφος στο χώρο ή να δημιουργήσουμε αριστουργήματα που θα τα θαυμάζουν όλοι.

Στάμπα
Για να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική πρώτα θα απλώσετε το βασικό χρώμα-φόντο με ένα χρώμα καλής ποιότητας. Κατόπιν θα καλύψετε το βασικό χρώμα με το διακοσμητικό το οποίο επιλέξατε (για τις στάμπες ενδείκνυνται τα απλά συνθετικά σφουγγάρια που θα κόψετε στο σχέδιο της αρεσκείας σας). Στη συνέχεια απλώνετε το χρώμα του σχεδίου (άλλη απόχρωση ή αντίθεση) σε φαρδύ δίσκο, εμποτίζετε το σφουγγάρι με το σχέδιο στο χρώμα και ξεκινάτε.

Ταμπονάρισμα & Στένσιλ
Το ταμπονάρισμα με σφουγγάρι ενδείκνυται για όλες σχεδόν τις επιφάνειες. Με αυτή την τεχνική επιτρέπεται η γρήγορη επεξεργασία μεγάλων επιφανειών. Αφού βαφούν οι τοίχοι με χρώμα βάσης νερού σε πιο ανοιχτό τόνο, ταμπονάρετε ομοιόμορφα την μπογιά περιστρέφοντας συχνά τις επιφάνειες του σφουγγαριού. Για την τεχνική με στένσιλ επιλέγετε ένα μοτίβο και αφού το τοποθετήσετε στο σημείο του τοίχου που σας ενδιαφέρει, χρησιμοποιείτε ένα λεπτό πινέλο και βάφετε τα κενά.

Τεχνοτροπία ταπετσαρίας
Το κλασικό καρό σχέδιο γίνεται εύκολα και διασκεδαστικά αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Θα χρειαστείτε ένα χρώμα για το φόντο, ένα άλλο για τις λωρίδες, αυτοκόλλητη ταινία, ένα ρολό για το βάψιμο των τοίχων, ένα μικρό ρολό από αφρολέξ, κοπίδι και κάποιο δίσκο ή σκαφάκι για το χρώμα. (Η ίδια τεχνική μπορεί να γίνει με αυτοκόλλητες λωρίδες στον τοίχο, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο και χρήματα.)

Αφού βάψετε το φόντο με το χρώμα της αρεσκείας σας, παίρνετε το μικρό ρολό αφρολέξ και το τυλίγετε στο κέντρο με μια αυτοκόλλητη ταινία. Αμέσως μετά αφαιρείτε προσεκτικά με το κοπίδι τις δύο πλευρές της αυτοκόλλητης ταινίας έτσι ώστε να σχηματίζονται στο ίδιο ρολό δύο διαφορετικές επιφάνειες. Με αυτόν τον τρόπο με κάθε πέρασμα θα δημιουργούνται δύο λωρίδες. Οταν στεγνώσουν οι κάθετες λωρίδες, βάφετε και τις οριζόντιες με την ίδια διαδικασία. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

Ανάγλυφα επιχρίσματα
Το βασικό υλικό για να πετύχετε αυτή την τεχνική είναι ο ακρυλικός στόκος σπατουλαρίσματος. Τον απλώνετε στον ασταρωμένο τοίχο με φαρδιά σπάτουλα, σε παχιά στρώση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ανάγλυφη επιφάνεια. Οταν στεγνώσει ο στόκος περνάτε με πινέλο ένα βερνίκι υδατικής βάσης, δημιουργώντας χρωματικές διαβαθμίσεις.

Μικρά μυστικά = Μεγάλες επιτυχίες
—Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία στους τοίχους, καλύψτε τις κάσες των θυρών με αυτοκόλλητη ταινία.
—Για τις εσωτερικές γωνίες (90 μοιρών) υπάρχει ειδικό στενό ρολό που κατανέμει ομοιόμορφα το χρώμα στα δύσκολα σημεία.
—Για να βάψετε έναν τοίχο ξεκινήστε πρώτα γύρω από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα. Μετά συνεχίζετε με τις γωνίες.
—Κατά τη διάρκεια του βαψίματος θα πρέπει να προσέξετε η θερμοκρασία του χώρου να είναι σε λογικά πλαίσια, διότι το πρόωρο στέγνωμα μπορεί να αποβεί σε βάρος του αποτελέσματος.
—Αν μετά το βάψιμο υπάρχει διαφορά στην απόχρωση ενός τοίχου ή σκιές, θα πρέπει να περαστεί με αστάρι και να βαφτεί ξανά.
—Για να εφαρμόσετε με επιτυχία διάφορα διακοσμητικά σχέδια στον τοίχο, χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητες ταινίες, που θα βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα, σε ευθείες, επίπεδες, καμπυλωτές ή στρογγυλές επιφάνειες.
—Μην παραλείψετε να προφυλάξετε το δάπεδο πριν από οποιαδήποτε εργασία βαψίματος.
—Πριν αγοράσετε ρολό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για τα πλαστικά χρώματα χρησιμοποιούνται ρολά από γούνα και ακρυλικό, σε διάφορα πάχη ανάλογα με την επιφάνεια. Για ριπολίνες, ντούκο, λάκες και βερνίκια υπάρχουν ρολά μοχέρ καθώς και αφρολέξ.
—Για να αυξήσετε την καλυπτικότητα του λευκού «σπάστε» λίγο το χρώμα με ώχρα.
—Για να «γεμίσετε» μια μικρή τρύπα από καρφί στον τοίχο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο βαμβάκι που θα το σπρώξετε ώστε να στερεωθεί.
—Καλό είναι να διατηρείτε λίγο από το χρώμα που χρησιμοποιήσατε, γιατί μπορεί να χρησιμεύσει σε μικροεπισκευές.