Το Φενγκ Σούι και η αρχιτεκτονική

27.09.2007
Στην αναζήτηση ενός εναλλακτικού τρόπου προσέγγισης της ζωής και αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, ο δυτικός κόσμος στρέφει το ενδιαφέρον του στην Ανατολή.

Από την αρχιτέκτονα Λίζα Πανοπούλου

Τι είναι το Φενγκ Σούι; Μια φιλοσοφία; Μια θρησκεία; Μια ψυχεδελική αίρεση, απομεινάρι της εποχής των λουλουδιών; Τίποτε από όλα αυτά.

Το Φενγκ Σούι είναι μια συγκροτημένη, αρχαία, ασιατική επιστήμη, η οποία βασιζόμενη σε αλγόριθμους (μαθηματικοί τύποι) προσεγγίζει τη θεώρηση του χώρου και του χρόνου. Είναι μια ολιστική επιστήμη του σύμπαντος και του ανθρώπου, καθώς και της προέκτασής του που είναι η κατοικία του. Στην κινεζική γλώσσα η κυριολεκτική σημασία των λέξεων «feng» και «shui» είναι αέρας και νερό αντίστοιχα, δύο δηλαδή από τα βασικά στοιχεία που χαρίζουν στη Γη το σχήμα της.

Ιστορικά, η επιστήμη του Φενγκ Σούι αναπτύχθηκε στις αυλές των αυτοκρατόρων πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Παρατηρώντας τον ήλιο, τα αστέρια, τον καιρό, την κίνηση του νερού και όλα τα στοιχεία της φύσης, οι επιστήμονες της εποχής βρήκαν πως ο άνθρωπος ήταν ένα αλληλένδετο κομμάτι της αλυσίδας της φύσης και πως το κάθε στοιχείο επηρέαζε το ένα το άλλο ανάλογα με τη θέση του τη συγκεκριμένη εποχή στον «κύκλο» της ζωής. Χρησιμοποιώντας ως βάση αυτές τις παρατηρήσεις, τις μετέφεραν σε συγκεκριμένους αλγόριθμους οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη του σύμπαντος.

Εδώ είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στην Ινδία, στη Vaastu Shaastra (πριν από χιλιάδες χρόνια γράφτηκαν τόμοι εξηγώντας τον ευνοϊκότερο τρόπο κατασκευής διαφόρων κτιρίων), αλλά και στην αρχαία Ελλάδα. Φτάνει να παρατηρήσουμε τα σημεία που επέλεξαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για να χτίσουν τους ναούς και τις πόλεις τους. Κανείς δεν αμφισβητεί την αίσθηση της αρμονίας και ταυτόχρονα της δυναμικής που διαπνέει τους Δελφούς ή την Ακρόπολη.

Ενας από τους στόχους, λοιπόν, του Φενγκ Σούι είναι να τοποθετήσει τον άνθρωπο και το οικοδομημένο περιβάλλον του στα σημεία που έχουν την καλύτερη ενεργειακή δομή όπως αυτή καθορίζεται απότη φύση, το χώρο και το χρόνο. Ετσι, κάποια σημεία είναι κατάλληλα, ενώ άλλα είναι προτιμότερο να παραμείνουν ανέγγιχτα. Για να βρεθούν αυτά τα σημεία, αρχικά χρησιμοποιούνται ειδικά όργανα (ράβδοι κτλ.) που ανιχνεύουν την ύπαρξη νερού, αερίων και μετάλλων επάνω αλλά και κάτω από την επιφάνεια της γης. Ο σύμβουλος του Φενγκ Σούι θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα, αντλώντας συμπεράσματα από την επιστημονική γνώση όπως αυτή έχει εξελιχθεί διαμέσου των αιώνων. Σε αυτό τον βοηθούν η ειδική πυξίδα (που διαφέρει σε κάποια σημεία από τη συμβατική) και μια σειρά μαθηματικών τύπων που, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία, θα του δώσουν την καθαρή εικόνα του χώρου και θα καθοδηγήσουν τον αρχιτέκτονα ή τον ιδιώτη στο σχεδιασμό του κτιρίου και τη χωροθεσία του.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε όταν ξεκινάμε το χτίσιμο ενός σπιτιού;

Ξεκινώντας το σχεδιασμό ενός κτιρίου, θα πρέπει πρώτα να γίνει ανίχνευση της πιθανής γεωπαθητικής ανωμαλίας. Οι γεωπαθητικοί κόμβοι που διατρέχουν το σύνολο της Γης είναι βλαβεροί για την υγεία και πρέπει να αποφεύγονται. Στη συνέχεια, σχεδιάζεται το σπίτι ανάλογα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις κατευθύνσεις που ευνοεί η τοποθεσία. Για παράδειγμα, ένα κτίριο μπορεί να λειτουργεί καλύτερα με έναν ανατολικό προσδιορισμό στο συγκεκριμένο μέρος, αλλά να χρειαστεί να «γυρίσει» κατά 120 μοίρες, λιγότερο ή περισσότερο (ακόμη και 15 μοίρες). Αφού βγει η γενική κάτοψη, εξετάζονται οι ιδιότητες που παρουσιάζει η κάθε περιοχή της κάτοψης και συνυπολογίζονται στα υπόλοιπα στοιχεία ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του συγκεκριμένου χώρου. Οταν για κάποιους λόγους δεν μπορούμε να αλλάξουμε την τοποθεσία του κτιρίου στο χώρο, εφαρμόζονται κάποιες «θεραπείες» εσωτερικά. Ο πεπειραμένος σύμβουλος χωροθεσίας Φενγκ Σούι μπορεί να δώσει θεραπευτικές λύσεις αλλά και να προτείνει αισθητικές παρεμβάσεις που θα επιφέρουν αρμονία στο χώρο.

Εμφαση δίνεται στην πρόσοψη του κτιρίου που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την ενεργειακή κυκλοφορία στο σπίτι. Για να γίνει όμως ολοκληρωμένη προσέγγιση πρέπει να συνεκτιμηθούν όλες οι «ενεργειακές θύρες» που οδηγούν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η επιστήμη του Φενγκ Σούι θεωρεί ότι κάθε άτομο έχει τη δική του ενεργειακή ταυτότητα, η οποία βρίσκεται με μαθηματικούς υπολογισμούς όπως γίνεται και για το χώρο. Πρέπει να υπάρχει αρμονία μεταξύ του χώρου και του ανθρώπου που τον καταλαμβάνει, ώστε αυτός να μπορεί να ενεργεί θετικά και αποτελεσματικά. Ο κάθε χώρος αποτελεί και μια ξεχωριστή περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι γενικοί κανόνες, μερικούς από τους οποίους παραθέτουμε πιο κάτω:

1. Για να ευνοείται το σπίτι, το σχήμα του πρέπει να είναι συμμετρικό.

2. Το λεγόμενο «armchair configuration» προσφέρεται ιδανικά. Δηλαδή πίσω να είναι η ασφάλεια, το «στήριγμα» και μπροστά το άνοιγμα.

3. Το σπίτι είναι καλύτερα να κοιτάζει προς άνοιγμα και όχι προς το βουνό.

4. Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν εμπόδια στην εξώπορτα (π.χ. δέντρο).

5. Ενα άνοιγμα δεν πρέπει να βρίσκεται ακριβώς απέναντι από κάποιο άλλο (για παράδειγμα μια πόρτα και μια μπαλκονόπορτα).

6. Το wc των ξένων να τοποθετηθεί προς το εσωτερικό του χώρου και όχι αμέσως μετά την είσοδο.

7. Τα παιδικά δωμάτια να διαμορφωθούν προς την Ανατολή, των παππούδων προς τη Δύση.

8. Τα παιδιά δε θα πρέπει να μελετάνε με εκτεθειμένη την πλάτη στο χώρο.

9. Στην εσωτερική διαρρύθμιση, οι καναπέδες να έχουν την πλάτη στον τοίχο.

10. Προσπαθήστε να αποφύγετε τους καθρέφτες στην κρεβατοκάμαρα.

11. Να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά και όχι συνθετικά υλικά.

12. Να αποφεύγετε να κοιμάστε ή να κάθεστε κάτω από δοκάρια.

13. Ξεκαθαρίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού από άχρηστα αντικείμενα. Εάν προσέξουμε, οι περισσότερες οδηγίες ακολουθούν την απλή λογική, αρκεί να μάθουμε να την ακούμε και να παρατηρούμε τα σημάδια που μας δίνει η φύση.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία της την Αφροδίτη Ραϊλα, ειδική σύμβουλο χωροθεσίας και μέλος του Feng Shui Society - England (FSSΑ)

Να αποφεύγονται τηλεοράσεις και άλλες συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα στα υπνοδωμάτια και γενικότερα σε εκείνα που περνάμε πολύ χρόνο.

Η ενέργεια πρέπει να κινείται, γι αυτό ένα σπίτι που βρίσκεται στην απόληξη ενός δρόμου δεν ευνοείται (t - junction).