Φτιάξε φιστικοβούτυρο με μόλις 32 θερμίδες

09.06.2015
Εύκολο και... λαχταριστό!

Αντικαθιστά το τυποποιημένο φιστικοβούτυρο και άλλες πάστες ξηρών καρπών. Είναι πολύ χαμηλό σε υδατάνθρακες, άρα ιδανικό για δίαιτα υψηλών πρωτεϊνών, δεν περιέχει καθόλου trans λιπαρά, ζάχαρη ή συντηρητικά.

Διατροφικές πληροφορίες ανά 1 κουταλάκι

Θερμίδες

32

Πρωτεΐνες (g)

1,0

Υδατάνθρακες (g)

- Σάκχαρα (g)

0,8

0,1

Λιπαρά (g)

- Κορεσμένα (g)

2,8

0,4

Φυτικές ίνες (g)

0,5

Υλικά για περίπου 250 γρ.: 250 γρ. φιστίκια αράπικα (ήδη ψημένα και κρύα). 2 κ. γλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. 1 πρέζα αλάτι.

Εκτέλεση: Βάζεις σε μπλέντερ με δυνατό μοτέρ τα φιστίκια και τα κόβεις σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτεις το ελαιόλαδο και το αλάτι. Χτυπάς για αρκετά λεπτά μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη μορφή και να γίνει λείο και μαλακό. Περιοδικά σταματάς τη λειτουργία του μπλέντερ και ανακατεύεις με ένα κουταλάκι. Αδειάζεις το μείγμα σε γυάλινο βάζο και το κλείνεις καλά.

Συμβουλές: Εάν προμηθευτείς άψητα φιστίκια, πρέπει πρώτα να τα ψήσεις στο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα. Όσο μικρότεροι είναι οι καρποί και όσο περισσότερο κονιορτοποιηθούν τόσο το καλύτερο. Αν επιθυμείς πιο βελούδινη υφή και πιο ελαφρύ αρωματικό αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε ηλιέλαιο αντί για ελαιόλαδο. Διατήρησέ το στο ψυγείο το πολύ για μία εβδομάδα.

Παραλλαγές: Αν θέλεις το φιστικοβούτυρο γλυκό, πρόσθεσε αντί για αλάτι, ½ κουταλάκι ζάχαρη. Αν σου αρέσει σοκολατούχο, πρόσθεσε στη συνταγή 2 κ.σ. κακάο ή χαρουπόσκονη και 2-3 κ.σ. μέλι ή ζάχαρη. Μπορείς να αντικαταστήσεις τα αράπικα φιστίκια με φιστίκια Αιγίνης ή κάσιους ή μακαντάμια. Αν χρησιμοποιήσεις φουντούκια, ελαιόλαδο, μέλι, κακάο ή χαρουπόσκονη, γάλα σκόνη, ελάχιστο νερό, ξύσμα πορτοκαλιού και εκχύλισμα βανίλιας, μπορείς με τον ίδιο τρόπο να φτιάξεις πραλίνα φουντουκιού.

Κατανάλωση: Τρώγεται μόνο του ως έχει, απλώνεται σε ψωμί, φρυγανιά και κάθε λογής αρτοσκεύασμα, επαλείφεται σε μήλο ή μπανάνα, γίνεται γέμιση για κρέπες και wraps, ταιριάζει με σοκολάτα και μαρμελάδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπάρες δημητριακών και γλυκίσματα.