Περί Χάμπουργκερ ο λόγος

14.05.2008
Εύκολο και άκρως απολαυστικό το χάμπουργκερ, αποτελεί μία από τις πιο γευστικές λύσεις για ένα γρήγορο γεύμα!

Παρέχοντας τη δυνατότητα αμέτρητων συνδυασμών και συνοδευτικών, το χάμπουργκερ μας χαρίζει μία τεράστια ποικιλία γεύσεων και πρωτότυπων συνταγών.

Τι είναι το χάμπουργκερ;
Το χάμπουργκερ είναι ένα είδος «γρήγορου φαγητού» το οποίο αποτελείται από μπιφτέκι ψητό ή τηγανισμένο ή στον ατμό, διάφορα συνοδευτικά, όπως μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, πατάτες αλλά και καρυκεύματα και διάφορες σος, μέσα σε ένα ψωμάκι κομμένο στη μέση, το οποίο φτιάχνεται ειδικά για το χάμπουργκερ. Στη χώρα μας τα χάμπουργκερ πωλούνται κυρίως σε fast food και λιγότερο στα εστιατόρια, σε μία μεγάλη ποικιλία γευστικών συνδυασμών.

Το ιδανικό
Ο κιμάς των αυθεντικών αμερικάνικων χάμπουργκερ είναι συνήθως μοσχαρίσιος και αφράτος και μπορεί να αποτελείται από πλιγούρι βρώμης, τριμμένη φρυγανιά και κομμάτια από ψωμί, καθώς και κρεμμύδια.

Η κατάλληλη ποσότητα λίπους στον κιμά, ώστε να θεωρείται άπαχος είναι 15% και μάλιστα η ίδια ακριβώς ποσότητα είναι η ιδανική, ώστε το χάμπουργκερ να γίνεται ζουμερό και νόστιμο.

Οσο για το τυρί, όλα τα είδη των τυριών μπορούν να μπουν πάνω στο μπιφτέκι, αλλά συνήθως προτιμάται το κίτρινο τυρί.

Η ιστορία Η λέξη «Ηamburger» προέρχεται από την πόλη της Γερμανίας Hamburg και μάλιστα, οι κάτοικοι της πόλης αυτής συχνά αναφέρονται και σαν «Αυτοί που τρώνε χοιρινό» στη Γερμανία.

To χάμπουργκερ πρωτοπαρουσιάστηκε γύρω στο 1850 και η δημιουργία του ξεκίνησε από τη συνήθεια των κατοίκων της συγκεκριμένης πόλης, να βάζουν ένα ψημένο κομμάτι χοιρινού σε ένα ψωμί, το οποίο ονομάζεται «Rundstuck warm».

Οσο για τη διάδοση του χάμπουργκερ στον κόσμο, σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες, οφείλεται στους πρώτους Γερμανούς μετανάστες που πήγαν στην Αμερική.

Cheeseburger
Το cheeseburger εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1924 και είναι το ίδιο ακριβώς με το παραδοσιακό χάμπουργκερ, με τη μόνη διαφορά ότι περιέχει και μία φέτα τυρί.

«Μπέργκερ»
Ο όρος μπέργκερ έχει μια γενικότερη έννοια και συμπεριλαμβάνει διάφορα σάντουιτς που περιέχουν κιμά από κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή υλικά για χορτοφάγους κ.ά.

Τα χάμπουργκερ στον κόσμο!
Μπορεί ο γενικότερος όρος του χάμπουργκερ να μας παραπέμπει σε μία συγκεκριμένη εικόνα, το περιεχόμενό του όμως, το μέγεθος, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο σερβίρεται, διαφοροποιείται πολύ από χώρα σε χώρα.

Βόρεια Αμερική
Τα χάμπουργκερ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που πωλούνται στα fast food και σε αυτά που σερβίρονται στα εστιατόρια. Γενικότερα πάντως, τα χάμπουργκερ σερβίρονται με μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και αρκετά συχνά με πίκλες, ενώ υπάρχει και η επιλογή του τυριού. Οι διάφορες σος, όπως μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα ή σάλτσα μπάρμπεκιου που νοστιμίζουν ιδιαίτερα τα χάμπουργκερ συνήθως προσφέρονται χωριστά και κάποιες φορές χρησιμοποιούνται και μπέικον, μανιτάρια, αβοκάντο, σάλτσα τσίλι, φασόλια και καυτερές πιπεριές. Βέβαια, η επιλογή των διαφόρων συνοδευτικών δεν σταματά εκεί, αφού πολλοί Αμερικάνοι ζητούν στο χάμπουργκέρ τους, το οποίο έχουμε αντιγράψει κι εμείς στην Ευρώπη, την προσθήκη τηγανητού αβγού, ομελέτας, φέτας, αντσούγιας, ζαμπόν, ακόμη και τσιπς. Τέλος, τα fast food για να μειώσουν τον χρόνο μαγειρέματος και όχι μόνο, παρασκευάζουν τα μπιφτέκια αρκετά λεπτά, ενώ τα συνοδευτικά των χάμπουργκερ αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τα προϊόντα που παράγει το κάθε μέρος.

Αγγλία
Τα χάμπουργκερ στην Αγγλία είναι σχεδόν παρόμοια, τόσο στη σύνθεση όσο και στον τρόπο σερβιρίσματος με αυτά της Αμερικής, αλλά οι μερίδες είναι σχετικά μικρότερες. Η πώλησή τους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους υπαίθριους χώρους και κυρίως στα γήπεδα, αλλά τα χάμπουργκερ «καλύτερης ποιότητας», τα οποία συνοδεύονται με πατάτες και σαλάτα, βρίσκονται στα μενού των «παμπ». Μάλιστα, υπάρχουν πολλές «παμπ» που ειδικεύονται σε γκουρμέ χάμπουργκερ στα οποία προσθέτουν μπλου τσιζ, μπρι, αβοκάντο και κάποιες φορές αντικαθιστούν το μπιφτέκι με κομμάτια κρέατος. Ακόμα, σήμερα πλέον στα περισσότερα σούπερ μάρκετ υπάρχουν χάμπουργκερ για τον φούρνο μικροκυμάτων, τα οποία είναι προμαγειρεμένα.

Αυστραλία
Το παραδοσιακό αυστραλέζικο χάμπουργκερ συνοδεύεται με ντομάτα, μαρούλι, τυρί, ψημένο κρεμμύδι και ραπανάκια, αλλά μπορεί επιπρόσθετα να περιέχει αβγό τηγανητό, μπέικον και ψητή ροδέλα ανανά. Τα περισσότερα πάντως fast food πουλάνε τα ίδια είδη χάμπουργκερ με την Αμερική.

Κίνα
Τα χάμπουργκερ έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα fast food σε όλη τη χώρα. Βέβαια, στα διάφορα σούπερ μάρκετ μπορεί να αγοράσει κάποιος χάμπουργκερ από τα ράφια με τα ψωμιά, αλλά δεν είναι τίποτα περισσότερο από γλυκά ψωμάκια κομμένα στη μέση με μία λεπτή φέτα ζαμπόν χωρίς λαχανικά ή άλλα καρυκεύματα.

Ιαπωνία
Στη συγκεκριμένη χώρα τα χάμπουργκερ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Χάμπουργκερ με το ψωμί: Πωλούνται κατά βάση στα fast food και μάλιστα υπάρχουν αρκετές αλυσίδες fast food που πουλάνε χάμπουργκερ «μοναδικής ποιότητας» με αρκετές τοπικές ποικιλίες, όπως teriyaki, katsu και μπέργκερ τα οποία περιέχουν γαρίδες korokke.

Ακόμα, υπάρχουν και χάμπουργκερ που το ψωμί τους παρασκευάζεται από ρύζι.

Χάμπουργκερ μόνο με μπιφτέκι χωρίς το ψωμί: Το συγκεκριμένο είδος χάμπουργκερ φτιάχνεται με κιμά μοσχαρίσιο, χοιρινό ή μισό μισό, ο οποίος αναμειγνύεται με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αβγό, φρυγανιά τριμμένη και μπαχαρικά και σερβίρεται με σάλτσα λαχανικών.

Ινδία
Στην Ινδία επειδή για θρησκευτικούς λόγους δεν επιτρέπεται η κατανάλωση μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος, τα μπέργκερ φτιάχνονται συνήθως με κοτόπουλο ή μπιφτέκι λαχανικών. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, η πλειονότητα των αλυσίδων fast food και εστιατορίων, δεν σερβίρουν μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας.

Χάμπουργκερ με λίγες θερμίδες!
Εάν έχουμε ήδη ξεκινήσει μια δίαιτα ή εάν ακολουθούμε μία διατροφή με περιορισμένες θερμίδες, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσουμε, δια παντός, την κατανάλωση των αγαπημένων μας χάμπουργκερ, από το διατροφολόγιό μας. Μάλιστα, εάν κάνουμε λογικές επιλογές, το χάμπουργκερ μπορεί να γίνει ένα προσιτό κομμάτι οποιουδήποτε υγιούς τρόπου ζωής.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλώς μερικές μικρές τροποποιήσεις.

Οταν τρώμε ένα χάμπουργκερ είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας και το συνολικό αριθμό των θερμίδων.

Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε σάλτσες που περιέχουν μεγάλο αριθμό λιπαρών και θερμίδων και φυσικά να μην «παραγεμίζουμε» τα συνοδευτικά πιάτα.

Οταν παραγγέλνουμε ένα χάμπουργκερ αντί για τηγανητές πατάτες και αναψυκτικό, μπορούμε να παραγγείλουμε μία συνοδευτική σαλάτα πράσινων λαχανικών και άφθονο νερό, αφού είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουμε το γεύμα μας.

Ξέρετε ότι;
Στα μπέργκερ λαχανικών χρησιμοποιείται υποκατάστατο κρέατος, όπως είναι τα tofu, TVP, seitan, quorn ή αλεσμένα λαχανικά στα οποία δίνεται το κυκλικό σχήμα του μπιφτεκιού.

Τα τελευταία χρόνια παρασκευάζονται μπέργκερ με αλεσμένα μαυρομάτικα φασόλια που δίνουν μία «καπνιστή» γεύση, παρόμοια με αυτή του μπιφτεκιού.

Συμβουλή
Μπορούμε να τρώμε χάμπουργκερ μία φορά την εβδομάδα, αρκεί το ψητό μπιφτέκι να είναι «στεγνό»! Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μπορούμε να επιλέξουμε ένα απλό χάμπουργκερ και να αφαιρέσουμε το τυρί.