Τι έχουμε:
- 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλιτζ. γάλα
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 100 γραμ. σοκολάτα, κουβερτούρα
- 5 αβγά
- 4 κουταλιές λικέρ
- 2 κουταλιές Βιτάμ για το άλειμμα
- στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
- ζάχαρη για τα φορμάκια
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη (κρατάμε 1 κουταλάκι για τη μαρέγκα), το αλάτι και τα ανακατεύουμε, έως ότου ενωθούν. Κατόπιν, ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, έως ότου πήξει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το αναδευτήρι τους κρόκους, τους ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη που κρατήσαμε, έως ότου δέσει η μαρέγκα και τη ρίχνουμε προσεχτικά στο μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά, έως ότου ενσωματωθεί στο μείγμα.
Εν τω μεταξύ, σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια, τη λιώνουμε με το λικέρ σε μπεν μαρί και μόλις ενωθούν, τα ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε, έως ότου ομογενοποιηθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Αλείφουμε τα φορμάκια με το Βιτάμ λιωμένο, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα γεμίζουμε, μέχρι τη μέση με το μείγμα.
Αφού γεμίσουμε όλα τα φορμάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε ρίξει λίγο νερό. Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150οC για περίπου 20 λεπτά, έως ότου φουσκώσουν.
Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τα ξεφορμάρουμε και τα σερβίρουμε.
Συμβουλή
Μπορούμε να γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.