Σπιτικά ταλιολίνι με κρεμώδη σάλτσα

14.05.2008
Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες: τις πλένουμε, χαράσσουμε το κάτω μέρος τους σε σταυρό, τις βάζουμε σε ένα μπολ με βραστό νερό για 1-2 λεπτά, τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις ξεφλουδίζουμε.

Τι έχουμε:

Για τα ταλιολίνι:

  • 400-450 γραμ. αλεύρι
  • 5-6 αβγά
  • 4-5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • Για τη σάλτσα:
  • 3/4 του φλιτζανιού παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 3 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

Για το γαρνίρισμα:

  • ντοματάκια Σαντορίνης

Τι κάνουμε:
Πρώτα ετοιμάζουμε τα ταλιολίνι:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τα αβγά, το λάδι και αλάτι. Με ένα πιρούνι αναμιγνύουμε τα αβγά με το λάδι και στη συνέχεια ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Μόλις ενωθούν τα υλικά ζυμώνουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, για περίπου 6-8 λεπτά. αν κολλάει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Κατόπιν, χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Εφαρμόζουμε στην ΚΟΥΖΙΝΟΜΗΧΑΝΗ το εξάρτημα κοπής για ταλιολίνι και περνάμε ένα ένα τα φύλλα της ζύμης, πασπαλιζμένα με λίγο αλεύρι. Aπλώνουμε τα ταλιολίνι πάνω σε βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, να στεγνώσουν λίγο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να χρυσίσουν. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα από τα υγρά. Κατόπιν, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα, το μαϊντανό και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και να δέσει η σάλτσα. κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό βράζουμε τα ταλιολίνι για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Σερβίρουμε τα σπαγγέτι γαρνίροντας τα με τα ντοματάκια.