Πατατομελιτζάνες

15.05.2008
Ενας μουσακάς χωρίς κρέας!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μελιτζάνες, φλάσκες
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 2 φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
  • αλάτι

Για την μπεσαμέλ:

  • 1 κουτί γάλα ΒΛΑΧΑΣ πλήρες
  • 6 κουταλιές αλεύρι
  • 4 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1 κρόκο αβγού
  • στη μύτη από το κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 φλιτζ. νερό

Για το γαρνίρισμα:

  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • φύλλα δυόσμου

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για περίπου μισή ώρα. Κατόπιν, τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις ξεπλένουμε, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε σε ροδέλες, . Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι, τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, έως ότου ροδίσουν και τις αφήνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Στρώνουμε σε ένα ταψί αλειμμένο με μαργαρίνη τις πατάτες σε δύο στρώσεις και από πάνω τις μελιτζάνες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Για να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα ΒΛΑΧΑΣ πλήρες, αραιωμένο στο νερό. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα, για να μη μας σβολιάσει.

Μόλις γίνουν σφιχτό μείγμα, προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς για να απορροφηθεί. Προσθέτουμε τον κρόκο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και όταν το μείγμα πήξει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες.

Πασπαλίζουμε πάνω από την μπεσαμέλ το κεφαλοτύρι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίροντας με φύλλα δυόσμου.

Συμβουλή
Μπορούμε εάν θέλουμε, να βάλουμε και διάφορα τυριά τριμμένα.

Το κατάλληλο κρασί chardonnay.