Τι έχουμε:
Για την τάρτα:
- 2 φλιτζ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζ. μαργαρίνη, κρύα
- 4 κουταλιές ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 2-3 κουταλιές νερό, παγωμένο
- 1 κρόκο αβγού
Για την κρέμα λεμονιού:
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 6 κουταλιές αλεύρι
- 6 κρόκους αβγών
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές μαργαρίνη
- 1 φλιτζ. νερό
Για την κρέμα γαρνιρίσματος:
- 1 κουτί γάλα ΒΛΑΧΑΣ πλήρες
- 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 4 κουταλιές ζάχαρη, άχνη
Τι κάνουμε:
Κόβουμε τη μαργαρίνη σε κύβους, τους ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε, έως ότου ενωθούν και γίνουν τρίμματα. Προσθέτουμε τον κρόκο, τη ζάχαρη, το αλάτι, ζυμώνουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό.
Ζυμώνουμε τα υλικά, έως ότου γίνουν ζύμη λεία και ομοιογενής. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και προσθέτουμε τους κρόκους χτυπώντας με το αναδευτήρι για να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε το μπολ σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας συνέχεια, έως ότου το μείγμα πήξει. Κατόπιν, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη μαργαρίνη, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Βγάζουμε τη ζύμη τάρτας από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Στρώνουμε το φύλλο σε μια φόρμα σιλικόνης και πιέζουμε, ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματά της. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια της τάρτας σε διάφορα σημεία και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά, έως ότου ροδίσει.
Τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει και απλώνουμε από πάνω την κρέμα λεμονιού. Στη συνέχεια, τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά και ετοιμάζουμε τη κρέμα γαρνιρίσματος.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα ΒΛΑΧΑΣ πλήρες και τη ζάχαρη άχνη, έως ότου αφρατέψουν.
Βγάζουμε τη λεμονόταρτα από το ψυγείο και σερβίρουμε σε κομμάτια, γαρνίροντας με μια κουταλιά από την κρέμα.
Συμβουλή
Οταν βάλουμε το μείγμα σε μπεν μαρί, προσέχουμε να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία του.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.