Τι έχουμε:
- 700 γραμ. φιλέτο από μοσχαράκι
- 1 κεσεδάκι μανιτάρια, καφέ
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
- 3 κουταλιές μαργαρίνη
- αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας - καρότου:
- 5-6 πατάτες
- 3-4 καρότα
- 3/4 φλιτζ. γάλα
- 1 κουταλιά μαργαρίνη στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
- πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
- 2 ποτηράκια κρασί, κόκκινο
- 1 καρότο, σε ροδέλες
- 4 κλωναράκια δεντρολίβανο κόκκους πιπεριού
Για το γαρνίρισμα:
- μαιντανό ψιλοκομμένο
- σπόρους κύμινου
Τι κάνουμε:
Πλένουμε το φιλέτο, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το κόβουμε σε λωρίδες και το αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα μπολ τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα τις λωρίδες του φιλέτου φροντίζοντας να καλύπτονται.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τον πουρέ της πατάτας - καρότου:
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, περνάμε τα καρότα και τις μισές πατάτες από τον μύλο των λαχανικών και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το γάλα ζεσταμένο, τη μαργαρίνη, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν.
Βγάζουμε το μπολ με το κρέας από το ψυγείο και στραγγίζουμε τις λωρίδες του φιλέτου από τη μαρινάδα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι, πολτοποιημένο μαζί με το κρέας για 10 λεπτά.
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας και τα σοτάρουμε για περίπου 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το πράσο, κομμένο σε ροδέλες και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 3-4 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τις λωρίδες του φιλέτου μαζί με τη σάλτσα του, συνοδεύουμε με τον πουρέ καρότου, τις βρασμένες πατάτες, και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό και το κύμινο
Συμβουλή
Μπορούμε να μαγειρέψουμε με τον ίδιο τρόπο, ψαρονέφρι.
Το κατάλληλο κρασί: Μαλαγουζιά.