Μυρωδάτα ρολά κανέλας: Βήμα βήμα η πιο λαχταριστή συνταγή

28.01.2019
Μυρωδάτα ρολά κανέλας: Βήμα βήμα η πιο λαχταριστή συνταγή
Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης μοιράζεται μαζί μας την "απόλυτh" συνταγή για cinamon rolls αποκαλύπτοντας όλα τα νόστιμα μυστικά του.

Υλικά για 12 ρολά κανέλας
Για τη ζύμη
200 γρ χλιαρό γάλα
70 γρ βούτυρο (οπωσδήποτε) σε θερμοκρασία δωμάτιου (σχεδόν λιωμένο)
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά (7 γρ)
2 αυγά (κατά προτίμηση μεγάλα) σε θερμοκρασία δωμάτιου
80 γρ ζάχαρη λευκή
1 κουταλάκι αλάτι

Διάβασε επίσης: Αυτή τη συνταγή για brownies τη θέλεις σίγουρα

Για τη γέμιση
80 γρ βούτυρο (οπωσδήποτε) σε θερμοκρασία δωμάτιου (σχεδόν λιωμένο)
200 γρ μαύρη ζάχαρη (αυτή που γράφει light brown sugar)
20 γρ κανέλλα
Για το γλάσο
120 γρ ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας ή 1/2 κάψουλα βανίλιας

Διάβασε επίσης: Τα νόστιμα, ζουμερά μπιφτέκια γίνονται… παιχνιδάκι

Εκτέλεση

Στον κάδο ενός μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε την μαγιά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε και πάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι το αλάτι και τα αυγά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ ή του μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας αλλά δεν πρέπει να προσθέσουμε άλλο αλεύρι. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 40 Χ 30 περίπου. Με ένα μαχαίρι απλώνουμε ομοιόμορφα το μαλακωμένο βούτυρο παντού πάνω στη ζύμη. Ανακατεύουμε τη μαύρη ζάχαρη με την κανέλλα και σκορπίζουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη αφήνοντας ένα δαχτυλάκι περίπου στο πάνω και στο κάτω μέρος της μεγάλης πλευράς.

Τυλίγουμε προσεχτικά τη ζύμη σε ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε 12 φέτες.

Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 28 cm που ανοίγει ή ένα αναλόγου μεγέθους ταψάκι και τοποθετούμε μέσα τα ρολά κανέλλας αφήνοντας λίγο περιθώριο ανάμεσά τους. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να γεμίσουν όλη τη φόρμα.

Αυτό το διάβασες; DIY: Αυτό το body scrub σοκολάτας μπορείς (και) να το φας

Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο αέρα στους 180C και ψήνουμε τα ρολά για 20 - 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Ενώνουμε καλά τα υλικά για το γλάσο. Θα πρέπει να έχει σύσταση που θυμίζει το μέλι. Αν είναι πηχτό προσθέτουμε μισό κουταλάκι γάλα ή κρέμα γάλακτος, αν είναι αραιό λίγη άχνη ακόμα.

Αφήνουμε για 5 - 10 λεπτά τα ρολά κανέλλας να κρυώσουν ελαφρά, τα ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με το γλάσο. Σερβίρουμε ζεστά με το γλάσο που θα σας έχει περισσέψει δίπλα για όσους θέλουν συμπλήρωμα.

www.livetobake.gr