Σπανακόρυζο: Μια vintage συνταγή από τη δεκαετία του ‘60

21.04.2021
Σπανακόρυζο: Μια vintage συνταγή από τη δεκαετία του ‘60
Μιας και οδεύουμε προς την Μεγάλη Εβδομάδα η ανάγκη για νηστίσιμα φαγητά είναι μεγαλύτερη. Όμως είναι πολύ σημαντικό τα φαγητά μας να έχουν και θρεπτική αξία. Ένα από τα φαγητά που θα σε γεμίσουν βιταμίνες και σίδηρο είναι το σπανακόρυζο (με ντομάτα ή χωρίς) σε συνδυασμό με φέτες φρυγανισμένου ψωμιού (και φέτας, αν δεν νηστεύεις το γάλα). Η παρακάτω συνταγή προέρχεται από το βιβλίο «Μαγειρική του ‘60» και αξίζει να τη δοκιμάσεις!

Συστατικά:

  • 2 κιλά σπανάκι
  • 250 γρ. ρύζι
  • 300 γρ. λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ξηρά μέτρια κρεμμύδια
  • Χυμό 1-2 λεμονιών

Εκτέλεση:

  • Καθάρισε και πλύνε το σπανάκι
  • Ζεμάτισε το σπανάκι σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά
  • Στράγγισε και στίψε καλά με τα χέρια σου μέχρι να φύγουν τα νερά
  • Κόψε την μπάλα από το σπανάκι σε 2-3 κομμάτια και βάλε στην κατσαρόλα το λάδι
  • Ρίξε το λάδι όταν κάψει τα ξηρά κρεμμύδια, γύρνα 2-3 φορές για να μαραθούν χωρίς να τα καβουρδίσεις
  • Πρόσθεσε και τα χλωρά, σώταρε για λίγο και ρίξε το σπανάκι μαζί με τον άνιθο
  • Ράντισε με το αλάτι και το πιπέρι και άφησε να πάρει βράσει το σπανάκι. Μόλις έρθει σε βρασμό ρίξε το ρύζι.
  • Υπολόγισε πρώτα τον ζωμό γιατί πρέπει να υπάρχει τόση σάλτσα, όση χρειάζεται για το ρύζι που θα βάλεις
  • Χρησιμοποίησε τις ίδιες αναλογίες που βάζεις στο πιλάφι
  • Στίψε μέσα ένα λεμόνι, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να ψηθεί το ρύζι και να απορροφήσει τον ζωμό. Στο μεταξύ, πρέπει να είναι έτοιμο και το σπανάκι.
  • Σέρβιρε σε στρογγυλή πιατέλα και σε σχήμα λόφου.
  • Βάλε μαζί φέτες λεμονιού

Ο Βασίλης Καλλίδης μας προτείνει νηστίσιμους ρεβυθοκεφτέδες για τη Σαρακοστή

Εναλλακτικά, κάνε το σπανακόριζό σου... κόκκινο:

  • Μπορείς να κάνεις το σπανακόρυζο με ντομάτα:
  • Ρίξε τη σάλτσα ντομάτα ή τον χυμό αφού βάλεις το σπανάκι
  • Άφησε να βράσει λίγη ώρα και κατόπιν πρόσθεσε το ρύζι
  • Συνέχισε κατά τον ίδιο τρόπο
  • Μην ζεματίσεις το σπανάκι αν δεν σου αρέσει
  • Πλύνε καλά, κόψε κάθε ρίζα σε 3-4 κομμάτια, ανάλογα με τον όγκο τους και βάλε τα στην κατσαρόλα μετά από τα κρεμμύδια
  • Άφησε να μαραθούν και να βράσουν λίγη ώρα
  • Συνέχισε κατά τον ίδιο τρόπο με ντομάτα ή χωρίς ντομάτα