Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λάτρεις του καφέ αγαπάνε πολύ το τιραμισού. Η ονομασία του, είναι σύνθετη (tirare mi su) και σημαίνει «ανέβασέ με» από την υψηλή περιεκτικότητα του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (εσπρέσο), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει.
Όμως μαζί με την ενέργεια το τιραμισού δίνει και μπόλικες θερμίδες για αυτό εμείς φροντίσαμε να σου βρούμε μια συνταγή διαίτης για να μην έχεις τύψεις αν βρίσκεσαι σε διατροφή.
Μερίδες: 10
Προετοιμασία & Μαγείρεμα: 5 ώρες και 25 λεπτά
Τι θα χρειαστείς:
- Ψηφιακή ζυγαριά κουζίνας
- Παραλληλόγραμμη ή οβάλ φόρμα για κέικ (στη συνταγή χρησιμοποιήθηκε οβάλ φόρμα 32 cm x 23 cm)
- 1 πακέτο σκόνη για pancakes χωρίς ζάχαρη
Υπέροχη τάρτα φράουλα μόλις σε μισή ώρα
Για τη βάση
- 1 φακελάκι σκόνη για pancakes χωρίς ζάχαρη
- 40 γρ ή 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
- 4 κουταλιές της σούπας γάλα
- 1 πολύ μεγάλο αυγό
Για τον καφέ
- ½ φλιτζάνι δυνατό μαύρο καφέ, κατά προτίμηση εσπρέσο
- ½ φλιτζάνι λικέρ της επιλογής σου, (στη συνταγή χρησιμοποιήθηκε Baileys)
Για τη στρώση κρέμας
- 4 κρόκους αυγών
- 1 φακελάκι σκόνη για pancakes χωρίς ζάχαρη
- 500 γρ τυρί μασκαρπόνε
- 250 γρ μαλακή ρικότα
- 1 κουταλιά της σούπας εσάνς βανίλιας
Για το πασπάλισμα
- 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφέ σε σκόνη
- 2 κουταλιές της σούπας σκόνη καρύδας
Γλυκιά αμαρτία! Συνταγή για τον πιο νόστιμο frappuccino caramel
Εκτέλεση
- Προθέρμανε το φούρνο στους 145°C (150°C με τον ανεμιστήρα). Λάδωσε και στρώσε το ταψί σου.
- Τοποθέτησε όλα τα υλικά του κέικ σε ένα μεσαίο/μεγάλο μπολ και ανακάτεψε με ένα ηλεκτρικό μίξερ στο μέσο για 30 δευτερόλεπτα. Ξύσε τις πλευρές του μπολ και μετά ανακάτεψε σε μέτρια φωτιά για άλλο ένα λεπτό. Ρίξε τη ζύμη του κέικ στην προετοιμασμένη φόρμα για κέικ και ψήσε για 25 λεπτά ή μέχρι να βγει εντελώς καθαρό ένα καλαμάκι από σουβλάκι που θα τοποθετήσεις. Είναι εντάξει αν το κέικ είναι ελαφρώς παραψημένο ή στεγνό ή αν το έχεις φτιάξει λίγες μέρες νωρίτερα. Γύρισε το κέικ σε μια σχάρα ψύξης για κέικ και αφήσέ το να κρυώσει εντελώς.
- Για την κρέμα, βάλε τους κρόκους των αυγών και το μείγμα της κρέμας σε ένα μεγάλο μπολ και χτύπα με ένα ηλεκτρικό μίξερ για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ. Πρόσθεσε το μασκαρπόνε, τη ρικότα και τη βανίλια και ανακάτεψε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσοχή το υπερβολικό ανακάτεμα μπορεί να διαλύσει το μείγμα.
- Για τον καφέ, ανακάτεψε μαζί τον καφέ εσπρέσο και το Baileys. Άφησέ το στην άκρη.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακάτεψε τη σκόνη κακάο και τη σκόνη στιγμιαίου καφέ. Τοποθέτησε αυτό το μείγμα σε ένα σουρωτήρι και άφησέ το στην άκρη.
- Στο πιάτο σερβιρίσματος άπλωσε περίπου το ¼ της κρέμας μασκαρπόνε στη βάση και, στη συνέχεια, πασπάλισε πάνω από μια στρώση από το μείγμα καφέ και καρύδας. Γέμισέ το με μια στρώση από το κέικ βανίλιας και περίχυσέ το με αρκετό καφέ και υγρό ποτό για να μουλιάσει το μεγαλύτερο μέρος του κέικ. Επανέλαβε αυτές τις στρώσεις, τελειώνοντας με μασκαρπόνε και ένα τελευταίο πασπάλισμα με σκόνη κακάο μέχρι να γεμίσεις το πιάτο σερβιρίσματος. Για καλύτερα αποτελέσματα, άφησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.