Νιόκι αλά ρομέν

16.10.2008

Υλικά για 8 άτομα

Υλικά βάσης για μείγμα νιόκι

  • Γάλα 1 lt
  • Βούτυρο 80 gr
  • Σιμιγδάλι 150 gr
  • Κρόκοι 3
  • Γραβιέρα τριμμένη 50 gr

Υλικά για τη φινισιόν

  • Γραβιέρα τριμμένη 100 gr
  • Βούτυρο

Υλικά καρύκευσης

  • Αλάτι ψιλό, πιπέρι καγιέν, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Τεχνική παρασκευής

  • Παρασκευάστε το μείγμα για τα νιόκι
  • Σ ένα βαθύ σκεύος ενώστε το γάλα, το βούτυρο (το οποίο θα το έχετε κόψει σε μικρά κομματάκια).
  • Καρυκεύστε το με αλάτι, πιπέρι καγιέν και μοσχοκάρυδο.
  • Βάλτε το να πάρει βράση και εν συνεχεία αφήστε το να σιγοβράσει για 6 - 8 λεπτά χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.
  • Απομακρύνετέ το από τη φωτιά.
  • Σ ένα άλλο μικρότερο σκεύος ενώνετε και χτυπάτε μ ένα πιρούνι τα 2 ολόκληρα αβγά και τους 3 κρόκους.
  • Προσθέστε τα χτυπημένα αβγά ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε το μείγμα ζωηρά.
  • Ξαναβάζετε στη φωτιά το μείγμα για 1 - 2 λεπτά.
  • Τέλος, όταν το αποσύρετε από τη φωτιά του προσθέτετε 50 gr γραβιέρας και ελέγχετε το αλατοπίπερο.
  • Αφήστε το μείγμα για τα νιόκι να κρυώσει.
  • Αδειάστε το μείγμα σ' ένα ταψάκι το οποίο έχετε λαδώσει.
  • Επιδιώξτε πάχος 2 cm και στρώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  • Σκεπάστε με ένα χαρτί αντικολλητικό που το έχετε λαδώσει.
  • Βάλτε το στο ψυγείο για να το κρυώσετε γρήγορα.

Κόψτε τα νιόκι.

  • Ξεφορμάρετε το κρύο μείγμα των νιόκι σ' ένα χαρτί αντικολλητικό βουτυρωμένο ή λαδωμένο.
  • Κόβετε τα νιόκι μ ένα κουπ πατ (φόρμα) διαμέτρου 5 - 6 cm.
  • Μαζεύετε τα περισσεύματα και τα χρησιμοποιείτε πάλι.

Γκρατινάρισμα των νιόκι.

  • Μ ένα πινέλο βουτυρώνετε τον πάτο του ταψιού.
  • Τοποθετείτε τα νιόκι ακουμπώντας το ένα πάνω στο άλλο.
  • Πασπαλίζετε με 100 gr τριμμένης γραβιέρας.
  • Περιχύστε τα προσεκτικά με λιωμένο βούτυρο.
  • Σκουπίστε τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Γκρατινάρετε τα νιόκι σε ζεστό φούρνο της 220οC.