Υλικά για 8 άτομα
Υλικά βάσης για μείγμα νιόκι
- Γάλα 1 lt
- Βούτυρο 80 gr
- Σιμιγδάλι 150 gr
- Κρόκοι 3
- Γραβιέρα τριμμένη 50 gr
Υλικά για τη φινισιόν
- Γραβιέρα τριμμένη 100 gr
- Βούτυρο
Υλικά καρύκευσης
- Αλάτι ψιλό, πιπέρι καγιέν, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Τεχνική παρασκευής
- Παρασκευάστε το μείγμα για τα νιόκι
- Σ ένα βαθύ σκεύος ενώστε το γάλα, το βούτυρο (το οποίο θα το έχετε κόψει σε μικρά κομματάκια).
- Καρυκεύστε το με αλάτι, πιπέρι καγιέν και μοσχοκάρυδο.
- Βάλτε το να πάρει βράση και εν συνεχεία αφήστε το να σιγοβράσει για 6 - 8 λεπτά χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.
- Απομακρύνετέ το από τη φωτιά.
- Σ ένα άλλο μικρότερο σκεύος ενώνετε και χτυπάτε μ ένα πιρούνι τα 2 ολόκληρα αβγά και τους 3 κρόκους.
- Προσθέστε τα χτυπημένα αβγά ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε το μείγμα ζωηρά.
- Ξαναβάζετε στη φωτιά το μείγμα για 1 - 2 λεπτά.
- Τέλος, όταν το αποσύρετε από τη φωτιά του προσθέτετε 50 gr γραβιέρας και ελέγχετε το αλατοπίπερο.
- Αφήστε το μείγμα για τα νιόκι να κρυώσει.
- Αδειάστε το μείγμα σ' ένα ταψάκι το οποίο έχετε λαδώσει.
- Επιδιώξτε πάχος 2 cm και στρώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Σκεπάστε με ένα χαρτί αντικολλητικό που το έχετε λαδώσει.
- Βάλτε το στο ψυγείο για να το κρυώσετε γρήγορα.
Κόψτε τα νιόκι.
- Ξεφορμάρετε το κρύο μείγμα των νιόκι σ' ένα χαρτί αντικολλητικό βουτυρωμένο ή λαδωμένο.
- Κόβετε τα νιόκι μ ένα κουπ πατ (φόρμα) διαμέτρου 5 - 6 cm.
- Μαζεύετε τα περισσεύματα και τα χρησιμοποιείτε πάλι.
Γκρατινάρισμα των νιόκι.
- Μ ένα πινέλο βουτυρώνετε τον πάτο του ταψιού.
- Τοποθετείτε τα νιόκι ακουμπώντας το ένα πάνω στο άλλο.
- Πασπαλίζετε με 100 gr τριμμένης γραβιέρας.
- Περιχύστε τα προσεκτικά με λιωμένο βούτυρο.
- Σκουπίστε τα τοιχώματα του ταψιού.
- Γκρατινάρετε τα νιόκι σε ζεστό φούρνο της 220οC.