Λευτέρης Σουλτάτος: Απαντά εκ μέρους της Βάσως Λασκαράκη για το θέμα της στείρωσης του σκύλου του - Νέο post από την Εριέττα Κούρκουλου

03.12.2021
Λευτέρης Σουλτάτος: Απαντά εκ μέρους της Βάσως Λασκαράκη για το θέμα της στείρωσης του σκύλου του - Νέο post από την Εριέττα Κούρκουλου
Τεράστια έκταση πήρε το ζήτημα που προέκυψε από μία ανάρτηση χαράς της ηθοποιού.

Πριν από δυο μέρες, η Βάσω Λασκαράκη θέλησε να μοιραστεί τη χαρά της για τα κουταβάκια που γέννησε η Ρόζα, το σκυλάκι της οικογένειας και έκανε μία παιχνιδιάρικη ανάρτηση στο Instagram.

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων που εστίαζαν στο γεγονός ότι αντί να χαίρεται κανείς για τη γέννα του κατοικιδίου του θα έπρεπε να είχε φροντίσει αυτό να μη συμβεί στειρώνοντάς το. Ο υπερπληθυσμός αδέσποτων στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και η στείρωση κατοικιδίων είναι το βασικό βήμα προς τη βελτίωση μιας ιδιαίτερα προβληματικής κατάστασης.

Βάσω Λασκαράκη: Ο Λευτέρης Σουλτάτος έχει γενέθλια και του ευχήθηκε με μια φωτογραφία από τον γάμο τους

Οι αντιδράσεις

Θέση στο ζήτημα πήραν από πολύ νωρίς η Εριέττα Κούρκουλου- Λάτση, Πρόεδρος της φιλοζωικής εταιρείας Greek Stray και η Κατρίνα Τσάνταλη, συγγραφέας και ιδρύτρια της φιλοζωικής οργάνωσης A Little Shelter.

«Δεν την ξέρω την κοπέλα και πραγματικά δεν έχω κάτι εναντίον της αλλά αλήθεια τώρα μπορούμε επιτέλους να ενημερωθούμε; Σαπίζουν τόσες ψυχές στα καταφύγια και στον δρόμο και ακόμη διαφημίζουμε τις γέννες των ζώων μας; Έχουμε ματώσει για να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα… σας παρακαλώ πια», έγραψε στο post της η Κούρκουλου, «Είναι πανέμορφα τα κουτάβια όμως παλεύουμε να περνάμε το μήνυμα της στείρωσης των σκύλων μας για τη δική τους υγεία αλλά και το υπερτεράστιο πρόβλημα αδέσποτων που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας. Για κάθε ένα από τα σπιτικά κουτάβια που γεννιούνται κλείνει η πόρτα σε ένα αδέσποτο κουτάβι. Παρακαλώ πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, μην βάζετε τα σκυλάκια σας να γεννούν αν δεν είστε νόμιμοι εκτροφείς», σχολίασε η Τσάνταλη κάτω από την ανάρτηση της Λασκαράκη.

Και από εκεί και πέρα... ο χαμός!

Έγκυος η Εριέττα Κούρκουλου - Η γλυκύτατη ανακοίνωση και το φύλο του μωρού

Η ανάρτηση του Σουλτάτου

Λίγες ώρες αργότερα, θέση στο ζήτημα πήρε ο σύζυγος της ηθοποιού, Λευτέρης Σουλτάτος, ο οποίος με έντονο λόγο εξήγησε τι ακριβώς είχε συμβεί τονίζοντας αφενός ότι η Ρόζα είναι δική του και σ' εκείνον θα έπρεπε να επιτεθεί, αν ήθελε, κανείς, αφετέρου ότι η εγκυμοσύνη ήταν τυχαία, αλλά η μη στείρωση όχι. Ο γνωστός σεφ υποστήριξε ότι δεν έχει σκοπό να πάει ενάντια στη φύση του ζώου με μια επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει άλλα, σοβαρότερα προβλήματα.

Ιδού τα όσα είπε μέσα από τα stories του.

Νέα τοποθέση από Κούρκουλου και Τσάνταλη

Μετά και τις αναρτήσεις του Λευτέρη Σουλτάτου αλλά και την ένταση που προκλήθηκε γύρω από το ζήτημα γενικώς, η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, έκανε πριν από λίγη ώρα μια νέα ανάρτηση στην οποία τοποθετήθηκε ως εξής:

Δεν περίμενα να πάρει τέτοια έκταση το θέμα της στείρωσης εν έτη 2021…
«Δικός μου είναι ο σκύλος, ότι θέλω κάνω!». Από εκεί ξεκινάει το κακό. Από ανθρώπους δηλαδή, που δεν καταλαβαίνουν ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Όλοι ένα.
Τρέξανε διάφοροι να επιτεθούν στην @katrina_tsantali - να επιτεθούν σε έναν άνθρωπο δηλαδή που όπως εγώ, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, έχει αφιερώσει την ζωή της στο να μαζεύει τα σπασμένα ανθρώπων που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Των νταήδων που δεν στειρώνουν τον σκύλο τους γιατί είναι ανασφαλής με τον ανδρισμό τους.
Των δήμων, που κάνουν τα κονδύλια χαρτοπόλεμο και διατηρούν ζώα σε δραματικές συνθήκες.
Και βέβαια αυτών που θυμήθηκαν ξαφνικά ότι είναι λάθος να παρεμβαίνουμε στην φύση!!! Που την είδατε την φύση; - που έτσι όπως τα κάναμε, την βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση;
Τα σκυλιά μας σαπίζουν μέσα σε κλουβιά και επειδή αποφασίζει κάποιος ότι είναι δικαίωμά του, θα στερήσει 5-12 σπίτια από αυτά τα ζώα, καταδικάζοντάς τα σε μια ζωή μοναξιάς και στέρησης;;; Όχι! Δεν είναι δικαίωμά σου, γιατί τα έχουμε κάνει σκατά! Δεν είναι δικαίωμά σου, γιατί η κάθε σου απόφαση επηρεάζει όλους μας!
Ξοδεύουμε τα προσωπικά μας χρήματα και τον χρόνο μας για να μαζέψουμε τα χάλια της χώρας μας και κρινόμαστε εμείς; Φτάνει! Μορφωθείτε! Διαβάστε!! Σοβαρευτείτε!!!

Τη δική της θέση εξέφρασε μέσα από ενα story η Κατρίνα Τσάνταλη και το έκανε με έναν πιο συγκαταβατικό και ήπιο τόνο, θέλοντας να διασφαλίσει ότι το ενδιαφέρον δεν θα "ξεστρατίσει" από το βασικό ζήτημα του όλου θέματος που δεν είναι άλλο από τη μείωση των αδέσποτων στη χώρα μας.

Τι αναφέρει ο ο νέος νόμος για τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς

Όπως ορίζει ο νέος νόμος και το πρόγραμμα «Αργος» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 169/18-9-2021 για τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς, ο ιδιοκτήτης τους έχει μεταξύ άλλων την υποχρέωση:

Να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).