Επισκέψεις-μυστήριο σε μοναστήρι της Λέρου

19.01.2007
Τη Μονή Αγίων Αγγέλων στη Λέρο επισκέπτεται συχνά-πυκνά η Ζωή Λάσκαρη θέλοντας να σταθεί στο πλευρό φίλης της που μονάζει εκεί. Η μοναχή Γαβριηλία, η κατά κόσμον Σοφία Χρήστου, που στο παρελθόν έλαμψε στο χώρο της showbiz, μας μίλησε για τη συγκινητική φιλία που δένει τις δύο γυναίκες και τη βοήθεια που της προσφέρει η μεγάλη σταρ.

Από τον Ανέστη Κωνσταντινίδη

Στροφή 180 μοιρών έχει κάνει η Ζωή Λάσκαρη από την έντονη κοσμική ζωή που έκανε. Εδώ και περίπου 15 χρόνια έχει αποτραβηχτεί από τα πολλά φλας της δημοσιότητας και έχει επιλέξει τις λίγες και ποιοτικές καλλιτεχνικές και κοινωνικές εμφανίσεις. Η δημοφιλής πρωταγωνίστρια, που και την τρέχουσα θεατρική σεζόν στη σκηνή της «Αθηναϊδας» επαναλαμβάνει την περσινή της επιτυχία με το «Διαμάντια και μπλουζ», τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται επιλεκτικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι γνωστή εξάλλου η αφοσίωσή της στα θεία και η επιθυμία της να απομονώνεται και να προσεύχεται, ζητώντας δύναμη να συνεχίσει το ταξίδι της ζωής.

Μια σειρά από οικογενειακά τραγικά γεγονότα με πιο πρόσφατο την απώλεια του αλησμόνητου Βλάση Μπονάτσου είχαν ως αποτέλεσμα η αγαπημένη ηθοποιός να αναζητήσει τη λύτρωση και την ψυχική ηρεμία στα θεία. Έτσι, σε τακτική βάση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, επισκέπτεται τον πνευματικό της, τον πατέρα Κωνσταντίνο, στην Παναγίτσα στη Γλυφάδα.

Πάντα στο πλευρό της και σύμμαχός της σε κάθε επιλογή, ο σύντροφός της και διακεκριμένος ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος τη συνοδεύει πολύ συχνά στα ταξίδια που κάνει για να επισκεφθεί διάφορες μονές ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, είναι κοινό μυστικό στην Πάτμο αλλά και στη Λέρο ότι η διάσημη πρωταγωνίστρια επισκέπτεται πολύ συχνά μοναστήρια των δύο νησιών.

Όπως λένε μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι επισκέφτηκε μαζί με το σύζυγό της και την κόρη τους Μαρία-Ελένη τις μονές στην Πάτμο, επιλέγοντας η ίδια να διαμένει στα Λουκάκια και να συμμετέχει ενεργά στη Θεία Λειτουργία, ενώ ο σύζυγος και η κόρη τους διέμειναν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Λίγες ημέρες αργότερα αναχώρησαν για τη Λέρο, όπου επισκέφτηκαν την αγαπημένη τους μονή και τη γερόντισσα Γαβριηλία. Σε μια τοποθεσία απείρου κάλλους, στην περιοχή Αγ. Πέτρου της Λέρου, μια γυναίκα ιδιαίτερα προσφιλής στην πρωταγωνίστρια αλλά και κάποτε δημοφιλής στην εγχώρια σόουμπιζ επέλεξε το μοναχισμό και απαρνήθηκε τα εγκόσμια, καθώς κάτω από το μοναχικό σχήμα κρύβεται η άλλοτε παρτενέρ στο πλευρό του Γιώργου Μαρίνου, η χορεύτρια και σοουγούμαν Σοφία Χρήστου, πλέον γερόντισσα Γαβριηλία.

Tον τελευταίο καιρό οι συχνές μεταβάσεις της Ζωής Λάσκαρη και μάλιστα με το σύζυγό της στη Λέρο και στο συγκεκριμένο μοναστήρι κίνησαν την περιέργεια των ντόπιων.

«Τι συμβαίνει με τη Ζωή;» αναρωτιούνται στο νησί. Στην Αθήνα πάλι η φήμη ότι η κόρη γνωστής ηθοποιού πήγε σε μοναστήρι έριχνε λάδι στη φωτιά.

Ειδικά μετά το τελευταίο ταξίδι της Λάσκαρη στη Λέρο με τη Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν.

Το ΛΟΙΠΟΝ έψαξε το θέμα, μίλησε με τη μοναχή Γαβριηλία και έλυσε το μυστήριο.

H κατά κόσμον Σοφία Χρήστου μάς αποκάλυψε ότι μόλις πριν από δύο μήνες έλαβε τη μοναχική κουρά και είναι η μόνη καλόγρια στη Μονή Αγίων Αγγέλων. Μάλιστα, με συγκίνηση επιβεβαίωσε το γεγονός ότι την επισκέπτεται συχνά η Ζωή Λάσκαρη με την οποία ήταν αγαπημένες φίλες, όταν κυριαρχούσαν στην κοσμική ζωή της χώρας, αλλά η σχέση τους αυτή δυναμώνει ακόμη περισσότερο τώρα πια στο δρόμο του Θεού. Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες η επώνυμη στον κόσμο γυναίκα βαδίζει στο δρόμο του Θεού, με τη μονή να συντηρείται κυρίως από τους πιστούς, ενώ πολύ σημαντική ήταν η προσφορά μιας άλλης διάσημης κυρίας του παρελθόντος. Με θαυμαστή ηρεμία, όπως άφηναν να φανεί τα λόγια της, μας μίλησε για την πολύ γνωστή και με πετυχημένη πορεία στο χώρο της δισκογραφίας και της νυχτερινής διασκέδασης τραγουδίστρια Δάφνη, που προσπάθησε πριν από 2-3 χρόνια να ακολουθήσει το μοναχικό βίο, ως μικρή Γαβριηλία, αλλά τελικά δεν άντεξε. Η οποία όμως με πολύ κόπο κατάφερε να αναγείρει μια μικρή πτέρυγα στη μονή, που μάλιστα πήρε το όνομά της και είναι πλέον η «πτέρυγα της μικρής Γαβριηλίας».

Βέβαια, πολύ μεγάλη είναι και η συμπαράσταση της Ζωής Λάσκαρη, η οποία λέγεται ότι δεν προσφέρει μόνο ηθικά στο θεάρεστο έργο της γερόντισσας, αλλά πιο σημαντική είναι η οικονομική της ενίσχυση, αφού σχεδόν σε κάθε της επίσκεψη εκεί συνεισφέρει στην προσπάθεια εξοπλισμού της μονής.