Μαίρη, κουράγιο

12.02.2007
Αλήθεια, πού έχει χαθεί τόσο καιρό η Μαίρη Χρονοπούλου; Γιατί δεν την είδαμε στην κηδεία του φίλου και καλού συναδέλφου της Νίκου Κούρκουλου; Οι φήμες μάλιστα που φούντωσαν για επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της μας ανησύχησαν. Τι συμβαίνει με τη Μαίρη;Το ΛΟΙΠΟΝ πήγε στο σπίτι της στην Παιανία και έκανε ρεπορτάζ.

Τελευταία φορά που την είδαμε ήταν όταν μετέφερε την ολυμπιακή φλόγα με αναπηρικό καροτσάκι στο Κορωπί και έκτοτε τίποτα. Κάτι φήμες για νοσηλεία της σε νοσοκομείο της επαρχίας δεν επιβεβαιώθηκαν και πρόσφατα έσκασε η είδηση ότι ούτε στους καλούς της φίλους πια δεν ανοίγει την πόρτα. Αναζητώντας την άκρη του νήματος που θα έλυνε το μυστήριο που συσκοτίζει τα πράγματα γύρω από τη Μαίρη Χρονοπούλου, εντοπίσαμε ανάμεσα στους ανθρώπους που ήθελαν να μιλήσουν για εκείνη στην κεντρική πλατεία της Παιανίας, λίγο πιο κάτω από το Σπήλαιο Παιανίας, τον πρώην κηπουρό της: «Έχω να τη δω εδώ και ένα χρόνο. Η ίδια ζει απομονωμένη πλέον στο σπίτι της, στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής. Πραγματικά, τον τελευταίο καιρό οι φήμες οργίαζαν για τα χειρότερα, που έλεγαν ότι η κατάσταση της υγείας της έχει χειροτερέψει».

Ο άνθρωπος που σε τακτά χρονικά διαστήματα έμπαινε στο «απόρθητο φρούριο» της Μαίρης Χρονοπούλου και φρόντιζε τους κήπους μάς αποκάλυψε: «Ήταν πάντα φιλική και μου έδειχνε συνεχώς τα αγνά της αισθήματα. Την αγαπώ γιατί ήταν πάντα ακριβής και εκτιμούσε τη δουλειά μου. Και δεν ήταν καθόλου απόμακρη με κανέναν από τους εργάτες».

Πώς έχασε όμως την επικοινωνία μαζί της;

«Από το ατύχημα και μετά και την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε άρχισαν να χάνονται σιγά σιγά τα ίχνη της. Από εκεί κι έπειτα εξαφανίστηκε εντελώς. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι έμενε με τη μητέρα της και μια κυρία που είχε για τις δουλειές του σπιτιού».

Η τελευταία της εμφάνιση στα μαγαζιά της περιοχής επιβεβαιώθηκε από μια υπάλληλο σούπερ μάρκετ, που την είδε πριν από 6 μήνες με την οικιακή βοηθό της και με πολύ μεγάλα κινητικά προβλήματα να κάνει τα απαραίτητα ψώνια για το σπίτι. Από εκεί και πέρα, όμως, τα ίχνη της μεγάλης ηθοποιού χάνονται. Κανείς δεν απαντά με σιγουριά. Ένα πέπλο μυστηρίου και ένα σκοτεινό βλέμμα καλύπτει τις απαντήσεις των περαστικών.

«Έχει χειροτερέψει η Μαίρη;»-«Δεν μπορεί καθόλου να κουνηθεί;»-«Την έχουν ξεχάσει όλοι;»-«Aντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα;». Όλα αυτά είναι οι απορίες και οι φήμες που περαστικοί και συντοπίτες της σταρ του ελληνικού κινηματογράφου εξέφρασαν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας.

Το ΛΟΙΠΟΝ ανακάλυψε το σπίτι της μεγάλης ηθοποιού. Είναι πραγματικά το τελευταίο σπίτι της Παιανίας, ακριβώς στους πρόποδες του βουνού. Στο τέλος ενός μισο-ασφαλτοστρωμμένου δρόμου. Και όπως ήταν φυσικό, ενδιαφερθήκαμε έστω για μια ειλικρινή κουβέντα μαζί της. Φτάσαμε μέχρι την κλειδωμένη πόρτα του σπιτιού και χτυπήσαμε το κουδούνι. «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τη Μαίρη Χρονοπούλου;» απαντήσαμε στο αρχικό διστακτικό «παρακαλώ» πίσω από το θυροτηλέφωνο. «Η κ. Χρονοπούλου δεν θα ήθελε να κάνει καμία δήλωση. Έχει αποφασίσει να απέχει εντελώς από τα φώτα και τις κάμερες», ήρθε η απάντηση σχεδόν αμέσως.

Ξαναπροσπαθήσαμε να βρούμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με τη Μαίρη Χρονοπούλου. Στην προσπάθειά μας αυτή βρεθήκαμε λίγα μέτρα πιο πάνω από το σπίτι, όπου βρίσκεται ένα μικρό μοναστήρι. Ρωτήσαμε και μάθαμε από έναν περαστικό ότι πρόκειται για το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα, μας είπε ότι η μεγάλη ηθοποιός βρισκόταν εκείνη τη στιγμή μέσα και έτρωγε παρέα με τον πατέρα Ποιμένιο. Όμως, δεν ήθελε να δει κανέναν και το σεβαστήκαμε.

Συνομιλήσαμε με στενότατο φίλο της, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του περιοδικού, που θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να δώσει την επίσημη εκδοχή των πραγμάτων από την πλευρά της ηθοποιού. Και ιδού τι μας είπε:

Πολλά ακούγονται για την υγεία της Μαίρης. Εσείς που τη βλέπετε τι έχετε να πείτε για την κατάστασή της;

«Τα κινητικά προβλήματα παραμένουν, όπως όταν έγινε το ατύχημα, το 1999. Χρειάζεται πάντα τη βοήθεια κάποιου ανθρώπου για τις μετακινήσεις της. Έχει διαπιστωθεί κάποια μικρή κινητική βελτίωση, αλλά η κατάστασή της μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο».

Υπάρχει μόνιμα εσωτερική κοπέλα που τη βοηθά και τη φροντίζει;

«Μόνη της, πάντως, δεν μπορεί να μετακινηθεί».

Είναι προσωπική της επιλογή να μείνει μακριά από τις τηλεοράσεις και τα φώτα;

«Έχει αποτραβηχτεί από τη δημοσιότητα προς το παρόν και, παρόλο που της έχουν γίνει προτάσεις για συνεντεύξεις από μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, εκείνη δεν δέχεται να μιλήσει στην παρούσα φάση».

Την ημέρα του θανάτου του Νίκου Κούρκουλου πώς αντέδρασε;

«Έπαθε κατάθλιψη. Έπεσε πολύ ψυχολογικά και χειροτέρεψε πολύ η κατάστασή της. Δεν μπορούσε να μιλήσει καν. Της τηλεφωνούσαν συνεχώς για δηλώσεις. Εκείνο που είπε όταν το έμαθε και ήμουν κοντά της είναι ότι με το θάνατο του Νίκου είπα αντίο για πάντα τα νιάτα μου. Με εκείνον μεγάλωσαν μαζί από μικρά παιδιά. Ήταν συνέχεια ο ένας δίπλα στον άλλον. Έλεγε ότι έχασε τον αδελφό της».

Την είδαμε να τρώει μέσα στο μοναστήρι. Πώς έγινε αυτό;

«Στο μοναστήρι αυτό πηγαίνει συχνά η Μαίρη. Οι παπάδες που λειτουργούν εκεί είναι φίλοι της, αλλά και γείτονες. Το επισκέπτεται πολλές φορές την εβδομάδα. Κάποιες μέρες μάλιστα τρώει μαζί τους εκεί».

Η μητέρα της Μαίρης ζει;

«Ναι, αλλά δεν μένουν πλέον μαζί. Η μητέρα της μετακόμισε σε άλλο σπίτι. Βλέπονται συχνά πάντως. Η αλήθεια είναι ότι η ηθοποιός βιώνει την προσωπική μοναξιά. Δεν έχει άλλους συγγενείς πέρα από τη μητέρα της με την οποία έχει επαφή».

Επαφές με άλλους συνάδελφούς της έχει;

«Πραγματικά δεν έχει επαφές με συναδέλφους της. Έχει όμως κρατήσει δύο ανθρώπους από το χώρο της που έχει μαζί τους μια πολύ ζεστή και ανθρώπινη επικοινωνία, τον Κώστα Καρρά και τον Γιάννη Βόγλη, ο οποίος έχει και σπίτι στην περιοχή της Παλλήνης, κοντά στη Μαίρη».

Πώς μετακινείται;

«Οι περιορισμένες μετακινήσεις της γίνονται συνήθως είτε με αμάξι ή με καροτσάκι».

Με τη στάση της δείχνει ότι δεν θέλει οι άλλοι να ασχολούνται καν μαζί της, γιατί;

«Η Μαίρη δεν θέλει οι άλλοι να ασχολούνται μαζί της. Αρνείται κάθε προσπάθεια προβολής. Δεν αναγκάστηκε να απέχει. Το επέλεξε. Νομίζω μάλιστα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια, πρωτοβουλία πολιτών για χάρη της και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τη ρίξει ψυχολογικά και να μην της κάνει καθόλου καλό».

Φήμες λένε ότι αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Έχω ακούσει και εγώ τις φήμες που λένε ότι αντιμετωπίζει τραγικό πρόβλημα επιβίωσης. Δεν είναι έτσι όμως. Δεν τις περισσεύουν λεφτά βέβαια. Η σπουδαία αυτή γυναίκα ζει με μια μικρή σύνταξη και με αυτή συντηρείται. Δούλεψε μια ζωή για να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς παρ όλη τη περιπέτεια της υγείας της που της στοίχισε πάρα πολλά χρήματα. Δεν θέλω να ακούω τέτοιες ανακρίβειες για τη φίλη μου»...

Αφήστε με στον πόνο μου
Αφορμή για την έρευνά μας αποτέλεσαν οι δηλώσεις παλιών της συνεργατών από τα «χρυσά» χρόνια της Φίνος Φιλμς, όπως ο Φαίδωνας Γεωργίτσης, που σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξέφραζαν ανοιχτά την ανησυχία για τη φίλη τους Μαίρη. «Ανησυχώ και μάλιστα πολύ για την πορεία της υγείας της. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η λαμπερή αυτή γυναίκα μπορεί και απέχει τόσο από όλους και όλα. Πώς να μην ανησυχήσω όταν της τηλεφωνώ, όταν της χτυπάω το κουδούνι από πραγματικό ενδιαφέρον και δεν έχω καμία απάντηση;» αναρωτιέται στο ΛΟΙΠΟΝ ο Φαίδωνας Γεωργίτσης.

Μαζί γύρισαν μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τις «Θαλασσιές τις χάντρες». Συνάδελφοι καλοί, στενοί φίλοι αλλά και συντοπίτες, εφόσον οι κύριες κατοικίες και των δυο τους βρίσκονται στην περιοχή της Παιανίας και απέχουν λίγα μέτρα.

Αγνό ενδιαφέρον και μόνο τον οδήγησε στο να πάρει την πρωτοβουλία και μαζί με άλλους συναδέλφους και συντοπίτες της Μαίρης να φτάσουν μέχρι και την πόρτα του σπιτιού της μεγάλης ηθοποιού. Η προσπάθεια όμως μάταιη, όπως μας περιγράφει: «Ανησυχήσαμε εύλογα γιατί είχα να τη δω και να ακούσω τη φωνή της εδώ και πολύ καιρό».

Μιλήσαμε ξανά μαζί του για να διερευνήσουμε αν είχε κάποιο «σημάδι ζωής» από την αγαπημένη του φίλη και συνάδελφο μετά τη δημόσια παρέμβαση και κινητοποίησή του. «Ήρθα τελικά σε επικοινωνία με τη Μαίρη και μου είπε να μην ξαναμιλήσω για εκείνη. Να μην αναφερθώ ξανά σε εκείνη και στο πώς είναι η υγεία της. Θέλει να παραμείνει μακριά από τη δημοσιότητα και απ όλο το κύκλωμα. Ωστόσο, η ανησυχία μου παραμένει. Και εδώ θα ήθελα να κλείσω από την πλευρά μου το θέμα. Υπόσχομαι ότι δεν θα ξαναμιλήσω».