Λευτέρης Γκιωνάκης: «Είμαι περήφανος για το όνομά μου»

13.02.2007
Είναι μόλις 22 χρόνων, φιλόδοξος, ωραίος και έχει καταφέρει να κάνει αίσθηση με τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του στην τηλεόραση. Το ΛΟΙΠΟΝ συνομίλησε με τον Λευτέρη Γκιωνάκη, εγγονό του αξέχαστου ηθοποιού, που μας εκμυστηρεύτηκε το όνειρό του να ξεπεράσει σε φήμη και δόξα ακόμη και τον παππού του!

Από τον Αλέξη Στεργίου, Φωτό: ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΚΗ

Aς ξεκινήσουμε με τις αναμνήσεις που έχεις από τον αξέχαστο Γιάννη Γκιωνάκη. Τι έχεις να θυμηθείς από εκείνον;

«Ήμουν πολύ κοντά με τον παππού μου. Εξάλλου, έμενε και στον όροφο ακριβώς από πάνω από το πατρικό σπίτι μας. Με αγαπούσε ιδιαίτερα, ήμουν η αδυναμία του, γιατί ήμουν και ο μοναδικός εγγονός του.

Είχε βέβαια και δύο εγγονές, αλλά σ' εμένα έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη. Από το 1994 μέχρι τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή ήμασταν συνέχεια μαζί. Κάθε μέρα».

Πώς ήταν ο Γιάννης Γκιωνάκης ως παππούς;

«Θυμάμαι πολύ έντονα τις συζητήσεις που μου έκανε για το χώρο του θεάτρου και τις απίστευτες ιστορίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Και ήταν στην καθημερινή του ζωή έτσι ακριβώς όπως τον βλέπετε στο κινηματογραφικό πανί, πολύ θορυβώδης. Τα αστεία και οι πλάκες που μου έκανε έχουν αφήσει εποχή. Ακόμη ηχεί στα αφτιά μου η χαρακτηριστική φωνή του. Φώναζε όλη την ώρα ακόμη και χωρίς λόγο. Ήταν πολύ εξωστρεφής και πλακατζής.

Και μας γέμιζε συνέχεια δώρα. Ακόμη και όταν δεν προλάβαινε, πάντα φρόντιζε να μας δίνει λεφτά για να αγοράσουμε ό,τι θέλουμε».

Ποιο είναι το πολυτιμότερο δώρο που σου έχει προσφέρει;

«Όσον αφορά τα υλικά, μου δώρισε δύο συλλεκτικά ρολόγια του ανεκτίμητης αξίας και το πιάνο του. Το πιάνο μού το χάρισε όσο ήμουν ακόμη μικρός και έδειξα από την αρχή πάθος για τη μουσική. Τα ρολόγια μού τα πρόσφερε μέσω της διαθήκης του, αφού έφυγε από τη ζωή».

Ποια είναι η συμβουλή που σου έχει δώσει και τη θυμάσαι πάντα;

«Όταν του είπα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός, μου είχε πει: Να φροντίσεις να γίνεις ο καλύτερος ή από τους καλύτερους ηθοποιούς που έχουν βγει ποτέ στην Ελλάδα!».

Πριν φτάσει να σου δώσει αυτήν τη συμβουλή πώς σου δημιουργήθηκε η ανάγκη να γίνεις ηθοποιός;

«Σίγουρα όταν όλη η οικογένειά σου βρίσκεται πάνω στη σκηνή κι έχεις έναν παππού τόσο διάσημο και ταλαντούχο, αποκλείεται να μην πάρεις κάτι και να μην επηρεαστείς σ' αυτό που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις στη ζωή σου.

Ο παππούς μου ήταν κινηματογραφικός αστέρας, η μητέρα μου ηθοποιός και ο πατέρας μου σκηνοθέτης. Αν δεν ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δεν ξέρω αν θα μου είχε περάσει καν από το μυαλό να γίνω ηθοποιός. Έτσι, σπούδασα δύο χρόνια σκηνοθεσία κι ένα χρόνο υποκριτική».

Τώρα ασχολείσαι με το χώρο της τηλεόρασης;

«Είμαι βοηθός σκηνοθέτη στην εκπομπή Κυριακάτικο τραπέζι του Σωτήρη Τριανταφυλλόπουλου στη ΝΕΤ. Στο παρελθόν έχω κάνει και κάποια διαφημιστικά, έτσι και για να διώξω την κρυάδα με το φακό και την κάμερα».

Αγαπημένη σου ταινία όπου έχει πρωταγωνιστήσει ο παππούς σου;

«Θα ήμουν τρελός αν δεν σας έλεγα τα Κίτρινα γάντια. Όσες φορές και να τη δω ρίχνω το ίδιο και περισσότερο γέλιο».

Έχεις ζηλέψει κάποιο ρόλο που έχει παίξει ο Γιάννης Γκιωνάκης;

«Ποτέ! Ούτε καν θα φανταζόμουν να παίξω κάποιο ρόλο που έχει κάνει προηγουμένως ο παππούς μου. Η σύγκριση σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν μοιραία, άδικη και άνιση και για τους δύο. Από άλλες δουλειές έχω ζηλέψει πολύ την κινηματογραφική Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού. Αν ξαναγινόταν ποτέ, θα ήθελα να συμμετέχω με οποιονδήποτε ρόλο».

Τι προτιμάς, τους κωμικούς ή τους δραματικούς ρόλους;

«Πιο κοντά σ' εμένα είναι σίγουρα οι ρόλοι που βγάζουν γέλιο».

Βλέπουμε συνήθως τους απόγονους διασήμων να δυσκολεύονται να «σηκώσουν» το βάρος του επωνύμου που φέρουν. Για σένα τι σημαίνει το επώνυμο που έχεις;

«Θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα ότι νιώθω το επώνυμό μου ως βάρος. Αν δεν το είχα, θα έλεγα μακάρι να ήμουν γιος κάποιου διάσημου. Τώρα δηλαδή γιατί πρέπει να νιώθω άσχημα που με λένε Γκιωνάκη;»

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με 3 χαρακτηριστικά;

«Φιλόδοξος, πολύ ευαίσθητος, αλλά και ευέξαπτος».

Ποια ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες και γιατί;

«Δυο πράγματα μπορούν να με κάνουν να κλάψω. Η κοπέλα μου και οτιδήποτε έχει να κάνει με τα σκυλιά και ειδικότερα το δεκάχρονο σκύλο μου Νταβόρ».

Πιστεύεις στον άγιο Βαλεντίνο;

«Για μένα είναι κάθε μέρα αγίου Βαλεντίνου. Μ αρέσει, ναι, αυτή η ημέρα, γιατί δίνει μια μικρή αφορμή για να δείξουμε τον έρωτά μας».

Παντοτινή αγάπη ή έρωτας με ημερομηνία λήξης;

«Δεν θέλω ούτε να ακούω για ημερομηνίες λήξης σε έρωτες. Είμαι πολύ ρομαντικός. Τα τελευταία δύο χρόνια είμαι πολύ ερωτευμένος και δεν μπορώ ούτε θέλω να φανταστώ αν αυτό που ζω θα έχει τέλος».

Η ιδανική γυναίκα

«Ποια άλλη; Φυσικά, ιδανική γυναίκα είναι η κοπέλα μου».

Trivia
Ζώδιο: Iχθύες.
Αγαπημένη σειρά: «Μαζί σου» (Μega), αλλά και το «Αλ τσαντίρι νιούζ».
Αγαπημένοι ηθοποιοί: Από τους παλιότερους ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Χρόνης Εξαρχάκος και από τα νέα ταλέντα ο Κώστας Κάππας.
Αγαπημένη μουσική: Παλιότερα ήταν ροκάς, τώρα ακούει μέχρι και Νατάσα Θεοδωρίδου!
Αγαπημένο χόμπι: Το πιάνο, η μουσική και τα σκυλιά.

Ευχαριστούμε τα Village Cinemas Μαρούσι για την ευγενική παραχώρηση της κινηματογραφικής αίθουσας για τους σκοπούς της φωτογράφησης.