Πριγκίπισσα Diana: Η σημασία πίσω από τη μελαγχολική τοποθεσία της τελευταίας της κατοικίας

14.09.2019
Πριγκίπισσα Diana: Η σημασία πίσω από τη μελαγχολική τοποθεσία της τελευταίας της κατοικίας
Επτά ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο της Diana τον Αύγουστο του 1997, η αδικοχαμένη πριγκίπισσα τιμήθηκε με μια δημόσια κηδεία που παραμένει ένα από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα στην ιστορία. Εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίστηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να ακολουθήσουν τη διαδρομή του φερέτρου της Diana από το Ανάκτορο του Kensington κατά μήκος του Hyde Park μέχρι το Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, περνώντας από το παλάτι του Buckingham και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν τη τελετή στη μνήμη της στο Αββαείο του Westminster Abbey. Αργότερα εκείνη τη μέρα, η Diana μεταφέρθηκε στην τελευταία της κατοικία στο παιδικό της σπίτι, το κτήμα Spencer στο Althorp.

Αν και πολλοί ήθελαν να παρακολουθήσουν την κηδεία της, η πριγκίπισσα της Ουαλίας ετάφη ιδιωτικά. Oι μόνοι παρόντες ήταν ένας στενός φίλος, η μητέρα και τα αδέλφια της, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο William, ο Harry και ένας κληρικός. Η Diana φορούσε ένα μαύρο φόρεμα από την Catherine Walker και είχε στα χέρια της ένα ροζάριο που της έδωσε η Μητέρα Τερέζα (η οποία, πέθανε την ίδια εβδομάδα με τη Diana). Η τελευταία της κατοικία είναι ένα μικρό νησί στη μέση μιας λίμνης στο Althorp.

Το οικογενειακό κτήμα βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από το Λονδίνο στην πόλη Northampton του Ηνωμένου Βασιλείου και καλύπτει περίπου 13.000 στρέμματα. Χτίστηκε το 1508 και στη συνέχεια η Λαίδη Diana Spencer μετακόμισε στο πλούσιο σπίτι όταν ο πατέρας της, John Spencer, κληρονόμησε τον τίτλο το 1975. Όταν εκείνος πέθανε το 1992, ο αδελφός της Diana, Charles πήρε τον τίτλο όπως και την εκμετάλλευση του κτήματος.

Μετά το θάνατό της, ο Earl Spencer αποφάσισε ότι το σημείο ταφής της θα ήταν καλύτερα στο Althorp παρά στο οικογενειακό τους τάφο στην τοπική εκκλησία, γιατί θα μπορούσε να τον φροντίσει πιο εύκολα και, το σημαντικότερο, θα προσέφερε καλύτερη προστασία για την ιδιωτική ζωή των William και Harry κατά τις επισκέψεις τους. Λέγεται ότι ο William πριν από τον γάμο του με την Kate Middleton τον Απρίλιο του 2011, είχε φέρει την Kate να επισκεφτεί τον τάφο της Diana, όπου εκείνη της πήγε λουλούδια.

Στο νησί όπου βρίσκεται ο τάφος της Diana, έχουν φυτευτεί 36 δέντρα- ένα για κάθε έτος της ζωής της - και μαύροι κύκνοι και λευκά τριαντάφυλλα επιπλέουν στο νερό. Έχει επίσης ένα ψηλό μνημείο αφιερωμένο στην πριγκίπισσα, καθώς και ένα ναό για τους επισκέπτες.

Από την κάθε πλευρά του τάφου υπάρχει μία πλάκα. Από τη μία πλευρά είναι χαραγμένος ο επικήδειος του πρίγκιπα Κάρολου και από την άλλη έχει αποσπάσματα από τη Diana για την αγάπη και την αφοσίωσή της για το φιλανθρωπικό έργο της. Το 2015, ο Earl Spencer και η σύζυγός του, Karen, Countess Spencer, έκαναν μια τεράστια ανακαίνιση στο κτήμα όπου ετάφη η Diana - η πρώτη μετά από 350 χρόνια - η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2017.