Πριγκίπισσα Diana: 24 χρόνια από τον θάνατό της - Η ιστορία της και πώς θα την τιμήσει φέτος η βασιλική οικογένεια

31.08.2021
Πριγκίπισσα Diana: 24 χρόνια από τον θάνατό της - Η ιστορία της και πώς θα την τιμήσει φέτος η βασιλική οικογένεια
«Μαύρη επέτειος» σήμερα για τους Βρετανούς γενικότερα αλλά ειδικότερα για τους πρίγκιπες William και Harry καθώς σαν σήμερα, το 1997, «έχασαν» τη μητέρα τους.

Ήταν 31 Αυγούστου του 1997 όταν η πριγκίπισσα της Ουαλλίας άφησε την τελευταία της πνοή, ύστερα από το θανατηφόρο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη στο Παρίσι μαζί με τον τότε σύντροφό της, Dodi Al Fayed. Ήταν μόλις 36 ετών!

Με την αφορμή, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε την ιστορία της γυναίκας που άλλαξε τη δημόσια εικόνα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με τεράστιο προσωπικό κόστος!

Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 στο Σάντρινγκχαμ, ως Diana Frances Spencer από τη Frances Ruth Roche και τον Edward John "Johny" Spencer, ο οποιος αργότερα θα γινόταν ο 8ος Λόρδος Spencer. Ήταν η τρίτη από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας –είχε δύο μεγαλύτερες αδελφές και έναν αδελφό μικρότερο. Όταν ήταν 7 ετών οι γονείς της χώρισαν ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε αφού έγινε γνωστή εξωσυζυγική σχέση της μητέρας της με τον Peter Shand Kydd,τον οποίο αργότερα παντρεύτηκε.
Η Diana τελείωσε το σχολείο στο Κεντ και χωρίς να είναι ιδιαίτερα καλή μαθήτρια ξεχώριζε για το πρόσχαρο του χαρακτήρα της.

Το 1977, ο πρίγκιπας Κάρολος πρόσεξε την Diana πρώτη φορά. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε βγει μερικές φορές με τη μεγαλύτερη αδελφή της Diana, Sarah και σε κάποιο γάμο η 16χρονη τότε κοπελίτσα του έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Η σχέση του Καρόλου με την Diana ξεκίνησε το 1980, όμως πάντα υπό τη σκιά του μεγάλου και απαγορευμένου έρωτα που ο διάδοχος είχε ζήσει με την Camilla Parker Bowles


Τον Φεβρουάριο του 1981 ανακοινώνονται επίσημα οι αρραβώνες του ζευγαριού. Η Diana φορά το μονόπετρο που τώρα κοσμεί το χέρι της Kate, πρώην Middleton! Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνέντευξης ένας δημοσιογράφος ζήτησε να μάθει αν είναι ερωτευμένοι και ενώ η 20χρονη –και ιδιαίτερα ντροπαλή- Diana απάντησε αμέσως "Φυσικά", ο κατά 12 χρόνια μεγαλύτερος γαλαζοαίματος αρραβωνιαστικός της βιάστηκε να απαντήσει "Ο,τι και αν σημαίνει αυτή η λέξη".

Η Λαίδη Diana Spencer παντρεύτηκε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο στις 29 Ιουλίου 1981 στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Εκείνη ήταν 20 χρονών και εκείνος 32.

Στις 21 Ιουνίου 1982 γεννήθηκε ο πρώτος γιος του ζευγαριού, William.15 Σεπτεμβρίου 1984 γεννιέται και ο πρίγκιπας Harry. Η ζωή της Diana στο πλευρό του Κάρολου δεν ήταν ποτέ "στρωμένη με λουλούδια". Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα βασιλικά της καθήκοντα, η Diana ανέλαβε ενεργό δράση σε κάθε είδους φιλανθρωπίας εστιάζοντας σε θέματα υγείας και παιδιών.

Η σχέση της Diana με τον λοχαγό και δάσκαλο ιππασίας, James Hewitt -την οποία επιβεβαίωσε και η ίδια, ξεκίνησε το 1987 και κράτησε 5 χρόνια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν μέχρι και σήμερα ότι ο Harry είναι δικός του γιος και όχι του Καρόλου.
Ωστόσο τα προβλήματα που υπήρξαν ορατά από την πρώτη στιγμή στον γάμο της Diana δεν μπόρεσαν να ξεπεραστούν. Από πολύ νωρίς ο πρίγκιπας επέστρεψε στην πρώην ερωμένη του, ενώ και η πριγκίπισσα –όπως αποκαλύφθηκε αργότερα- έκανε τις… κουτσουκέλες της.

Το 1992, ο "φιλικός χωρισμός" τους ανακοινώθηκε επίσημα από το παλάτι, ενώ το διαζύγιό τους οριστικοποιήθηκε το 1996. Έναν χρόνο νωρίτερα σε μια αποκαλυπτική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε η Diana, μίλησε για τα πάντα μεταξύ των οποίων και τον έρωτά της για τον λοχαγό James Hewitt, ενώ εκεί η ειπώθηκε και το ιστορικό πια "Υπήρχαν τρεις σε αυτό τον γάμο, οπότε ήταν μάλλον κάπως... στριμωγμένα". Η Diana φυσικά μιλούσε για τη σημερινή σύζυγο του Καρόλου, η οποία προφανώς δεν είχε φύγει ποτέ από το προσκήνιο.

Η τελευταία μέρα της ζωής της. Οι κάμερες ασφαλείας στο ασανσέρ του ξενοδοχείου Ριτζ στο Παρίσι απαθανατίζουν το ζευγάρι την ώρα που αποχωρούν στις 31 Αυγούστου 1997. Ήταν η τελευταία τους φωτογραφία. Λίγες ώρες αργότερα θα συνέβαινε το μοιραίο ατύχημα. Σύμφωνα με μία θεωρία, εκείνη, σκεφτόταν ακόμη τον "μόνο άντρα για τον οποίο θα παρατούσε τα πάντα", τον καρδιοχειρουργό Hasnat Khan.

Η τελευταία φωτογραφία της Diana και του Doddi καθώς επιβιβάζονται στο μοιραίο αυτοκίνητο το βράδυ της 31ης Αυγούστου 1997. Σε πρώτο πλάνο ο σωματοφύλακάς της και ο οδηγός της.

Μια φωτογραφία χωρίς λόγια. Μακάβριο ντοκουμέντο του τέλους!

Φέτος, 24 χρόνια μετά την τραγική εκείνη μέρα, η βρετανική βασιλική οικογένεια θα τιμήσει τη ζωή, το έργο και τη μνήμη της με μια συμβολική κίνηση αντί όποιας άλληλς εκδήλωσης. Όπως έγινε γνωστό, αύριο, Τρίτι 31 Αυγούστου 2021 το άγαλμα της πριγκίπισσας που βρίσκεται στο Kensington Palace θα είναι προσβάσισμο από το κοινό από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα, με το ωράριο επίσκεψης να είναι μειωμένο λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι τα αποκαλυπτήρια αυτού του αγάλματος πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιουλίου, ημέρα των 60ών γενεθλίων της Diana και από τους δυο γιους της.