Πρίγκιπας Φίλιππος: Γιατί η διαθήκη του θα κρατηθεί μυστική για 90 χρόνια

29.09.2021
Πρίγκιπας Φίλιππος: Γιατί η διαθήκη του θα κρατηθεί μυστική για 90 χρόνια
Πέντε μήνες μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος πέθανε στο κάστρο του Windsor σε ηλικία 99 ετών, ανακοινώθηκε ότι η διαθήκη του θα κρατηθεί μυστική για τουλάχιστον 90 χρόνια.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, ήταν συνήθης πρακτική τα δικαστήρια να καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες των μελών της βασιλικής οικογένειας μετά το θάνατό τους, πράγμα που σημαίνει ότι το νομικό αυτό έγγραφο δεν θα μπορούσε να διατεθεί για δημόσιο έλεγχο.

Πρίγκιπας Φίλιππος - Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη (1939) και η τελευταία (2020) κοινή τους φωτογραφία πριν το "αντίο"

Ο επιβλέπων για τη σφράγιση της διαθήκης του Δούκα του Εδιμβούργου ήταν ο ανώτερος δικαστής στα δικαστήρια οικογενειακών υποθέσεων, ο Sir Andrew McFarlane. «Έκρινα ότι, λόγω της συνταγματικής θέσης της μονάρχη, είναι σκόπιμο να υπάρχει μια ειδική πρακτική σε σχέση με τις βασιλικές διαθήκες», ανέφερε ο MacFarlane σε δήλωσή του.

Ανάγκη για προστασία

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία που παρέχεται σε πραγματικά ιδιωτικές πτυχές της ζωής αυτής της περιορισμένης ομάδας ατόμων, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια της μονάρχη και των στενών μελών της οικογένειάς της».

Σχολιάζοντας περαιτέρω τη διαθήκη του αείμνηστου Δούκα, ο McFarlane αποκάλυψε ότι δεν έχει δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου και δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό της, προσθέτοντας ότι, αν και «μπορεί να υπάρχει δημόσια περιέργεια ως προς τις ιδιωτικές ρυθμίσεις που μπορεί να επιλέξει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στη διαθήκη του, δεν υπάρχει πραγματικό δημόσιο ενδιαφέρον στο κοινό να γνωρίζει αυτές τις εντελώς ιδιωτικές πληροφορίες».

Ο McFarlane θυμήθηκε επίσης ότι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που σφράγισε τη διαθήκη του ήταν ο μικρότερος αδελφός της βασίλισσας Μαρίας, ο πρίγκιπας Francis του Teck. Όπως σημείωσε ο νομικός, βασιλικός εμπειρογνώμονας και συγγραφέας του Royal Wills στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008, Michael L Nash, η νομική σφράγιση των βασιλικών διαθηκών θεσπίστηκε αφότου ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε εξαιρετικά πολύτιμα σμαράγδια στην ερωμένη του, την κόμησσα του Κilmorey.

Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας: Η "ελληνίδα" πεθερά της βασίλισσας Ελισάβετ και ο Σίγκμουντ Φρόιντ

Η διαθήκη της βασιλομήτορος

Αν και η διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου θα παραμείνει μυστική για τις επόμενες εννέα δεκαετίες, οι διαθήκες που ανήκουν σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν βρίσκονται πια στη ζωή έχουν στο παρελθόν δημοσιοποιηθεί. Αυτό περιλαμβάνει τη διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ της μητέρας της βασίλισσας, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2002, μόλις δύο μήνες μετά το θάνατό της.

Το έγγραφο αποκάλυψε ότι η μητέρα της βασίλισσας «είχε αφήσει ολόκληρη την περιουσία της (που περιλαμβάνει κυρίως το περιεχόμενο των σπιτιών της) στη βασίλισσα» και ότι μερικά από τα «πιο σημαντικά» έργα τέχνης - συμπεριλαμβανομένων έργων του Μonet, του Νadh και Carl Fabergé - θα μεταφέρονταν στη βασιλική συλλογή.

Η διαθήκη της Diana

Σύμφωνα με την Mirror, οι λεπτομέρειες της διαθήκης της πριγκίπισσας Diana δημοσιοποιήθηκαν επίσης μετά τον τραγικό θάνατό της στο τροχαίο δυστύχημα του 1997. Η διαθήκη της πριγκίπισσας της Ουαλίας υπογράφηκε αρχικά από τη Diana το 1993, πριν τροποποιηθεί τη χρονιά πριν από το θάνατό της το 1996.

Στη διαθήκη της, η Diana όρισε τη μητέρα της Frances Ruth Shand Kydd και την αδελφή της Lady Elizabeth Sarah Lavinia McCorquodale ως συν-εκτελεστές και διαχειριστές και δήλωσε ότι σχεδόν όλα τα υπάρχοντά της πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ του πρίγκιπα William και του Harry.