Πριγκίπισσα παντρεύεται γυμναστή

09.03.2009
Λίγο πριν οι Σουηδοί απαγοητευτούν εντελώς και την τοποθετήσουν στο ράφι με τις γεροντοκόρες, η μέλλουσα βασίλισσα της Σουηδίας ανακοίνωσε επίσημα ότι θα παντρευτεί τον καλό της το επόμενο καλοκαίρι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΙΑΝΑ ΜΑΤΖΑΡΙΔΟΥ

Λίγο πριν οι Σουηδοί απαγοητευτούν εντελώς και την τοποθετήσουν στο ράφι με τις γεροντοκόρες, η μέλλουσα βασίλισσα της Σουηδίας ανακοίνωσε επίσημα ότι θα παντρευτεί τον καλό της το επόμενο καλοκαίρι. Η ανησυχία του παλατιού ήταν μεγάλη, καθώς η 31 ετών διάδοχος του θρόνου δεν είχε ακόμη αποκατασταθεί. Μάλιστα, για πολλά χρόνια οι φήμες και τα κουτσομπολιά έδιναν και έπαιρναν, με κυριότερο απ όλα ότι, ενώ ο πατέρας της παντρεύτηκε την κοινή θνητή Σίλβια Σόμερλαθ και την έκανε βασίλισσα, είχαν απαίτηση από την κόρη τους να πάρει ευγενή.

Κανένας στο παλάτι της Στοκχόλμης δεν έβλεπε με καλό μάτι το δεσμό της πριγκίπισσας Βικτόρια με τον Ντάνιελ Γουέστλινγκ και βέβαια ήταν πολλοί αυτοί που υποστήριζαν πως ο νεαρός γυμναστής δεν έχει τα προσόντα για να γίνει σύζυγος μιας βασίλισσας.

Η μητέρα της, Σίλβια, ήταν η πρώτη που σταμάτησε να πιέζει την κόρη της και άφησε τα πράγματα να βρουν το χρόνο τους. Άτυπα είχε αποδεχτεί τον Ντάνιελ, που συχνά τους συνόδευε ως φίλος της οικογένειας. Όμως, τα σουηδικά ΜΜΕ και οι επί του πρωτοκόλλου έριχναν για χρόνια λάδι στη φωτιά με δημοσιεύματα αρνητικά για την επιλογή της Βικτόρια, υπογραμμίζοντας πως θα ήταν καλύτερα να διάλεγε έναν άλλο εστεμμένο. Ωστόσο, η πρακτική στους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης έχει αποδείξει ότι ο έρωτας βγαίνει σχεδόν πάντα νικητής. Όπως συνέβη και με τον Ντάνιελ. Βλέπετε, δεν υπήρχε άλλη λύση από το να αποφασίσει να παραιτηθεί του δικαιώματος του θρόνου η Βικτόρια, όπως η Μάρθα-Λουίζα της Νορβηγίας, για να ζήσει τη ζωή της μακριά από την τυραννία του πρωτοκόλλου. Αλλά και πάλι ποιος ξέρει ότι και η μικρότερη αδερφή της, η Μαντλέν, που ακολουθεί στη διαδοχή, θα συμμορφωνόταν ανάλογα; Ο αρραβώνας της πριγκίπισσας Βικτόρια με τον Ντάνιελ Γουέστλινγκ ανακοινώθηκε επίσημα, αφού το παλάτι είχε ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν: «Η γαμήλια τελετή θα λάβει χώρα νωρίς το καλοκαίρι του 2010».

Ένας μεγάλος έρωτας

Η 31 ετών Βικτόρια είναι πρώτη στη σειρά διαδοχής του πατέρα της, βασιλιά Γουστάβου Κάρολου 16ου. Η ίδια και ο 35άχρονος Γουέστλινγκ, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, είναι ζευγάρι από το 2002. Οι φήμες για τον επικείμενο γάμο φούντωσαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Γουέστλινγκ μετακόμισε στη βασιλική κατοικία της οικογένειας, λίγο έξω από τη Στοκχόλμη.

Μετά το γάμο ο Γουέστλινγκ θα αποκτήσει τον τίτλο του πρίγκιπα, δούκα του Βάστεργκοτλαντ. Σε τηλεοπτική προσφώνησή της η Βικτόρια είπε ότι θα είναι ευκολότερο για εκείνη να αναλάβει τα βασιλικά της καθήκοντα μαζί με τον Γουέστλινγκ: «Με τον Ντάνιελ στο πλευρό μου νιώθω ασφαλής», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Γουέστλινγκ είπε: «Θα κάνω τα πάντα για να αξιωθώ την εμπιστοσύνη του σουηδικού λαού». Ο βασιλιάς δήλωσε ότι έδωσε τη συγκατάθεσή του για το γάμο και ζήτησε την έγκριση της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σουηδικό σύνταγμα. «Προφανώς είναι ιδιαίτερη μέρα για μας αλλά και για τη Σουηδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μονάρχης. Η βασίλισσα Σίλβια πρόσθεσε ότι υποστήριξε πλήρως την επιλογή της κόρης της: «Καλωσορίζουμε τον Ντάνιελ στην οικογένειά μας με ανοιχτές αγκάλες. Είναι λογικός και γεμάτος ενεργητικότητα».

Αξίζει να τονίσουμε ότι τα καθήκοντά του ως επί το πλείστον συμβολικού μονάρχη της Σουηδίας περιορίζονται στην εγχώρια και τη διεθνή εκπροσώπηση του έθνους, καθώς και στην ετήσια απονομή των βραβείων Νόμπελ. Να θυμίσουμε ότι στην τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα η πριγκίπισσα συνοδευόταν από τον Ντάνιελ, που όμως δεν έκανε επίσημες εμφανίσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς επί του θέματος, ο γάμος θα ωφελήσει πολλαπλώς τη Σουηδία, δεδομένης της ευρύτερης κρίσης: «Στην τελετή θα υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 καλεσμένοι και θα έχει διεθνή απήχηση, καθώς θα προσελκύσει εκπροσώπους όλων των μεγάλων βασιλικών οίκων». Από χθες το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το παλάτι στο κέντρο της Στοκχόλμης, όπου εργαζόμενοι των κουτσομπολίστικων εφημερίδων μοίραζαν μπαλόνια και μπλουζάκια με τα αρχικά της Βικτόρια και του Ντάνιελ και τη λέξη «συγχαρητήρια» σε κίτρινο και γαλάζιο, τα χρώματα της σουηδικής σημαίας. Ανάμεσά τους πολλοί υπέργηροι, όπως η 78άχρονη Ρίτα Κίστρομ, που περίμενε δύο ώρες έξω από το παλάτι.