Το όνειρο του Κούρκουλου έγινε πραγματικότητα

26.10.2009
Οι μνήμες ξαναζωντανεύουν και οι παραστάσεις του χθες «αγκαλιάζουν» τις σημερινές στο νεοκλασικό κτίριο-κόσμημα του Τσίλερ, που αύριο ανοίγει τις πύλες του, με υπέρλαμπρα εγκαίνια, όπως αυτά που γίνονταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στο Εθνικό, το πρώτο θέατρο της Ελλάδας.

Οι μνήμες ξαναζωντανεύουν και οι παραστάσεις του χθες «αγκαλιάζουν» τις σημερινές στο νεοκλασικό κτίριο-κόσμημα του Τσίλερ, που αύριο ανοίγει τις πύλες του, με υπέρλαμπρα εγκαίνια, όπως αυτά που γίνονταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στο Εθνικό, το πρώτο θέατρο της Ελλάδας. Το όνειρο του Νίκου Κούρκουλου έγινε πραγματικότητα, έστω κι αν χρειάστηκε να περιμένουμε 8 ολόκληρα χρόνια!

Μηχανικοί, εργάτες, ζωγράφοι, συντηρητές, περίπου 250 άνθρωποι διάφορων ειδικοτήτων συνεργάστηκαν για να ξαναγίνει το Εθνικό Θέατρο. Ένας άθλος έγινε πραγματικότητα: 1.500 τ.μ. ζωγραφικού διάκοσμου συντηρήθηκαν, 5.000 τ.μ. αναπαράχθηκαν, ενώ οι συντηρητές έφεραν στο φως ζωγραφικά αριστουργήματα στους τοίχους. Πρώτα θα δουν το θαύμα της αναπαλαίωσης περίπου 400 άτομα από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία που έχουν κληθεί στα λαμπερά πριβέ αυριανά εγκαίνια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, δεκάδες υπουργοί και μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προσκεκλημένοι για να θαυμάσουν το Εθνικό Θέατρο της νέας εποχής.

Ανάμεσα στους καλεσμένους, όπως είναι φυσικό, έχει κληθεί και η Μαριάννα Λάτση, η οποία έζησε από κοντά και ονειρεύτηκε μαζί με τον Νίκο Κούρκουλο το θέατρο που εκείνος πάλεψε να δει όπως του αξίζει. Μόνο που εκείνος «έφυγε» πριν δει ολοκληρωμένο το έργο του. Όλοι θυμούνται τις ατέλειωτες ώρες που περνούσε στο γραφείο του στην Αγίου Κωνσταντίνου και συντόνιζε τα πάντα αλλά και διεκδικούσε το καλύτερο από το υπουργείο Πολιτισμού. Και να που το όνειρο έγινε πραγματικότητα και αύριο όλοι θα θαυμάσουν τα αριστουργήματα του Εθνικού, κυρίως τη μεγάλη σκηνή του, αλλά και τη Νέα Σκηνή, που φέρει το όνομα του Νίκου Κούρκουλου.

Οι επίσημοι θα παρακολουθήσουν το «Πουθενά» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στη μεγαλοπρεπή αίθουσα Χορού, νυν Αίθουσα Εκδηλώσεων.