Καράφλιασε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ

18.01.2010
Αντί για τη συνηθισμένη χειραψία, ο βρετανός γαλαζοαίματος χαιρέτησε αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας με το παραδοσιακό τρίψιμο της μύτης. Και με αρκετά μαλλιά λιγότερα, επίσης!


Αντί για τη συνηθισμένη χειραψία, ο βρετανός γαλαζοαίματος χαιρέτησε αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας με το παραδοσιακό τρίψιμο της μύτης. Και με αρκετά μαλλιά λιγότερα, επίσης!

Ο πρίγκιπας, ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσημη επίσκεψη στη μακρινή χώρα, εκπροσώπησε σήμερα τη γιαγιά του, τη βασίλισσα, στα εγκαίνια του δικαστικού μεγάρου στο Γουέλινκτον. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική του εμφάνιση ως ο πιθανός μέλλοντας βασιλιάς.

Ο 27χρονος Γουίλιαμ (William) έδειχνε ελαφρώς συνεπαρμένος από την περίσταση καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητό του, όταν έγινε δεκτός από επίσημη επιτροπή των Μαορί, γνωστή ως "mana whenua". Κάτω από τις ζητωκραυγές χιλιάδων κόσμου που παρακολουθούσαν, φόρεσε τον "korowai", τον παραδοσιακό, στολισμένο με φτερά μανδύα των Μαορί, και πήρε μέρος στο "hongi", τον παραδοσιακό χαιρετισμό των γερόντων, κατά τον οποίο οι εμπλεκόμενοι πιέζουν μεταξύ τους τις μύτες τους.

Ήταν η πρώτη τέτοιου είδους τελετή στην οποία παίρνει μέρος ο Γουίλιαμ και ο πιθανός μελλοντικός βασιλιάς έγειρε κάπως αμήχανα όταν κλήθηκε να χαιρετήσει πρώτα τον Σερ Πολ Ριβς (Sir Paul Reeves), πρώην κυβερνήτη της χώρας. Το "'hongi" είναι μια τελετή που συμβολίζοντας την πρώτη ανάσα ενός νεογέννητου, συνδέει την δύναμη της ζωής των επισκεπτών με τους οικοδεσπότες τους.

Ο παραδοσιακός χαιρετισμός πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την άφιξη του πρίγκιπα στην Αυστραλία, όταν τα τοπικά ΜΜΕ, σοκαρίστηκαν από την μεγάλη... μείωση στα μαλλιά του. "Θεέ μου, φαίνεται πραγματικά φαλακρός", είπε μια δημοσιογράφος. "Όμως είναι πάντα υπερβολικά γοητευτικός", συμπλήρωσε μια συνάδελφός της.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων στο Δικαστικό Μέγαρο, όμως, όλα τα μάτια ήταν συγκεντρωμένα στο πως ο διάδοχος θα τα πάει με το "hongi" και στο πως θα φορέσει τον μανδύα του, ο οποίος είχε σχεδιαστή ειδικά από τη διάσημη σχεδιάστρια Ερενόρα Πουκετάπου (Erenora Puketapu). Ήταν η ίδια που είχε προσφέρει ένα αντίστοιχο ένδυμα στην Νταϊάνα (Diana), την πριγκίπισσα της Ουαλίας, όταν είχε επισκεφτεί τη χώρα το 1983 μαζί με τον 9 μηνών, τότε, γιο της. Η Πουκετάπου του χάρισε μάλιστα και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από εκείνη την επίσκεψη, την οποία ο Γουίλιαμ, φανερά συγκινημένος, έβαλε διακριτικά στην τσέπη του.

Η άφιξή του, χαιρετίστηκε επίσης από ένα "haka powhiri", μία τελετή που πραγματοποίησε ομάδα γυμνών από τη μέση και πάνω πολεμιστών Μαορί, με πολλά τατουάζ στο σώμα τους. Το ελαφρώς "άγριο" παραδοσιακό καλωσόρισμα παρουσιάζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο για πολύ σημαντικούς προσκεκλημένους.

Ο επίσημος εκπρόσωπος Νγκα Ίγουι Ταρανάκι (Nga Iwi O Taranaki) δήλωσε αμέσως μετά: "Είναι αρχηγός και τον υποδεχόμαστε ως αρχηγό. Τα πνεύματα των προγόνων μας μας υποδεικνύουν να τον καλωσορίσουμε όπως και εκείνοι είχαν τιμήσει κάποτε τους προγόνους του Γουίλιαμ".

Αμέσως μετά, πέρασε μέσα στο 40 εκατομμυρίων λιρών κτίριο, όπου με έναν πολύ σύντομό λόγο που έδωσε για τα εγκαίνιά του, διατύπωσε την πρώτη, σημαντική επίσημη ομιλία που έκανε ποτέ ενώπιον κοινού. Μίλησε με σιγουριά, τονίζοντας την αγάπη και τον θαυμασμό που νιώθει για τη Νέα Ζηλανδία και τον λαό της, λέγοντας συγκεκριμένα: "Έχω πολύ έντονη την αίσθηση ενός έθνους που πιστεύει με πάθος στον εαυτό του, στην αξία της δημοκρατίας, σε άλλους λαούς και στη δύναμη των νόμων. Η αξίες της Νέας Ζηλανδίας είναι αυτές που θαυμάζω πολύ. Έχουν βαθιές ρίζες στην κληρονομιά μας και στην ιστορία των θεσμών".

Όταν η εκδήλωση τελείωσε και βγήκε από το κτίριο, ο πρίγκιπας βρέθηκε αντιμέτωπος με περίπου 2.500 ένθερμους Νεοζηλανδούς που είχαν μόνο καλά πράγματα να του ευχηθούν. Χωρίς να σκεφτεί ούτε λεπτό, πήγε κοντά τους και παρεκκλίνοντας μισή ώρα από το πρόγραμμά του, περπάτησε ανάμεσά τους και χαιρέτησε δια χειραψίας όσους περισσότερους μπορούσε. Ανάμεσα στον κόσμο, υπήρχαν μητέρες με μωρά στην αγκαλιά που παρακαλούσαν τον Γουίλιαμ να τα φιλήσει, νεαρά κορίτσια που ούρλιαζαν κρατώντας πανό που είχαν φτιάξει τα ίδια για να εκφράσουν την αγάπη τους για τον νεαρό γαλαζοαίματο, και μεγαλύτεροι σε ηλικία θαυμαστές που αναπολούσαν παλιότερες παρόμοιες συναντήσεις με τη μητέρα του και τη γιαγιά του.

Η 8χρονη Ελιέτ Ο' Μπράιαν (Elliete O'Brien) από το Γουέλινγκτον, έδωσε στον Γουιλς ένα κολάζ που είχε φτιάξει ειδικά για τη φίλη του, Κέιτ Μίντλετον (Kate Middleton). Είπε συγκεκριμένα: "Του είπα να το δώσει στην Κέιτ και εκείνος με ευχαρίστησε".

Συζήτησε επίσης αρκετή ώρα με την 41χρονη Μέριν Μπεστ (Merryn Best) η οποία του αποκάλυψε ότι είχε γνωρίσει τη μητέρα του το 1983, αναπολώντας πόσο όμορφη ήταν. "Ναι, ήταν τόσο κομψή", απάντησε ο Γουίλιαμ.

Ανάμεσα στο πλήθος, βρισκόταν επίσης μισή ντουζίνα μέλη του Δημοκρατικού Κινήματος της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι δήλωναν ότι "Είναι καιρός για δημοκρατία", κραδαίνοντας μια μεγάλη σημαία. Ο εκπρόσωπός τους Πολ Τόλις (Paul Tolich) είπε: "Ο Γουίλιαμ φαίνεται καλό παιδί. Είναι ευπρόσδεκτος να μείνει όσο θέλει. Αλλά η μοναρχία είναι ένας ξεπερασμένος, μη δημοκρατικός θεσμός που έχει τη βάση του 12.000 μίλια μακριά και δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Ζηλανδία του σήμερα. Δεν είμαστε αντι-Βρετανοί αλλά είμαστε ένα ανεξάρτητο έθνος που χρειάζεται τους δικούς του αρχηγούς. Ήρθε η ώρα για αλλαγή". Η μικρή ομάδα όμως, διαλύθηκε ειρηνικά χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα.

Αργότερα μέσα στη μέρα, τη δεύτερη από τις τρεις της επίσημης επίσκεψής του, ο πρίγκιπας ταξίδεψε στο κοντινό νησί Καπάτι. Πρόκειται στην ουσία για μια προστατευμένη περιοχή άγριας ζωής, γνωστής κυρίως για τα πουλιά που ζουν εκεί. Συγκεκριμένα, πολλά είδη πουλιών που έχουν εξαφανιστεί από την ηπειρωτική χώρα, ευημερούν στο νησί αυτό, το οποίο έχει ολοκληρωτικά "καθαριστεί" από κάθε είδους αρπακτικά.

Μόλις προσγειώθηκε στο Καπάτι, ο Γουίλιαμ, κράτησε στα χέρια του έναν μικρό απτέρυγα (κίουι). Συγκεκριμένα το μικρότερο από τα είδη του διάσημου εθνικού πτηνού της Νέας Ζηλανδίας, από το οποίο κατασκευάζονται και οι παραδοσιακοί μανδύες "korowai". "Επιτέλους, ραντεβού με ένα Κίουι", αστειεύτηκε εκείνος, ενώ οι "ορδές" των θαυμαστριών του, πιθανότατα να προτιμούσαν να τον είχαν ακούσει να επιλέγει ένα είδος, χωρίς... φτερά.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της επίσκεψής του στη χώρα, ο πρίγκιπας απέδειξε ότι είχε το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίζει. Όταν επισκέφτηκε τη Νέα Ζηλανδία με τη μητέρα του μωρό, πριν από 27 χρόνια, ήταν ήδη ένας εκκολαπτόμενος αστέρας. Και τότε, αλλά και τώρα έγινε δεκτός με "δόξα και τιμή".

Ωστόσο, αυτή τη φορά, ήταν το κεφάλι του πρίγκιπα Γουίλιαμ που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή αμέσως μόλις έφτασε. Συγκεκριμένα, το μεγάλο κενό που φανερώνονταν ανάμεσα στα μαλλιά του. Και βέβαια, το καπέλο που φορούσε νωρίτερα και είχε πατήσει με άχαρο τρόπο τις λίγες μπούκλες που του είχαν μείνει, δεν βοήθησε και τόσο πολύ! Η φαλάκρα είναι πια γεγονός!

Ο Γουίλιαμ επισκέφτηκε επίσης το "Auckland's Eden Park Stadium" το οποίο θα φιλοξενήσει τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλου ράγμπι τον επόμενο χρόνο. Ο άσος των All Blacks, Άλι Γουίλιαμς (Ali Williams) -ο οποίος τον τελευταίο καιρό βλέπει επίσης τα μαλλιά του να αραιώνουν επικίνδυνα- αναφέρθηκε στο θέμα της πριγκιπικής τριχόπτωσης σε δήλωση που έκανε στη "Daily Mail": "Την τελευταία φορά που τον είδα, του είπα ότι έχανε λίγο τα μαλλιά του. Αυτή τη φορά, δεν τόλμησα ούτε να το αναφέρω, αφού χάνω κι εγώ τα δικά μου. Είναι όμως πολύ χαλαρός τύπος, και βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνά όλα τα εμπόδια που εμφανίζονται στον δρόμο του".

Υπάρχει όμως κάτι που ο πρίγκιπας δεν αντιμετώπισε εύκολα, και αυτό είναι μια μπάλα του ράγκμπι που του πέταξε ένας ενθουσιασμένος 10χρονος θαυμαστής του, η οποία τον χτύπησε στο σημείο που πονάει περισσότερο! Ντυμένος απλά και αθλητικά, ο Γουίλιαμ άφησε ένα πνιχτό βογγητό, καθώς δέχτηκε το χτύπημα τη στιγμή που έπαιζε με μια ομάδα παιδιών από το "Pakuranga Rugby Club". Ευτυχώς η ζημιά δεν ήταν μεγάλη ούτε για το σώμα, ούτε για το ηθικό του πρίγκιπα, ο οποίος βρήκε τη δύναμη να συνεχίσει το πρόγραμμά του μέχρι τον επόμενο σταθμό, ένα μπαρ στο λιμάνι όπου πολύς κόσμος ήθελε να τον αγγίξει και να φωτογραφηθεί μαζί του.

Το απόγευμα και μακριά από επισημότητες, φόρεσε ένα εξωτικό πουκάμισο με σχέδια των Μαορί και βοήθησε σε ένα "hangi". Πρόκειται για έναν παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται ζεστές πέτρες θαμμένες σε έναν λάκο που εκτελεί χρέη φούρνου.

Το εντυπωσιακό αυτό γεγονός, φιλοξένησε ο Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας Σερ Ανάντ Σατιανάντ (Sir Anand Satyanand), ο οποίος δώρισε στον Γουίλιαμ και το πουκάμισο που φορούσε, ως επισφράγιση της δήλωσής του ότι "δεν θα δοθεί έμφαση στο πρωτόκολλο και στα αυστηρά κολάρα".

Ο εκπρόσωπος του Κυβερνήτη, Αντονι Πάλτριτζ, (Antony Paltridge) είπε: "Υποθέσαμε ότι ο Πρίγκιπας έχει χορτάσει από επίσημα δείπνα και παπιγιόν και θέλαμε να του δώσουμε την ευκαιρία να αναμειχθεί με ανθρώπους της ηλικίας του με έναν χαλαρό, παραδοσιακό τρόπο". Το πάρτι έγινε στην αυλή του Κυβερνητικού Μεγάρου και η λίστα των προσκεκλημένων συμπεριλάμβανε περισσότερους από 60 νεαρούς μέλη της τοπικής κοινότητας.

Το "hangi" είχε θαφτεί μέσα στο χώμα νωρίτερα στην ημέρα και η τρύπα είχε στη συνέχεια στρωθεί με ηφαιστειακές πέτρες και κλαριά στα οποία μετά μπήκε η φωτιά. Μετά από λίγο, η χόβολη απομακρύνθηκε αφήνοντας μόνο τις κατακόκκινες πέτρες πάνω στις οποίες τοποθετήθηκαν μεταλλικά καλάθια με χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, γλυκοπατάτες, κολοκύθα και άλλα λαχανικά. Το φαγητό, στη συνέχεια τυλίχθηκε με βρεγμένα κομμάτια μουσελίνας, έτσι ώστε να αποφευχθεί το κάψιμο, αλλά και να βοηθήσει στην υγρασία που χρειάζεται για το ψήσιμο και αφέθηκε να ψηθεί για 3 ώρες.

Ο 68χρονος αρχηγός της τοπικής φυλής Ngati Whatua, ο οποίος και ετοίμασε τη γιορτή είπε: "Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουμε είναι να προσθέσουμε λίγο αλάτι και θυμάρι, γιατί η διαδικασία του μαγειρέματος, που λειτουργεί ως υπόγεια χύτρα ταχύτητας, δίνει στο φαγητό μια υπέροχη καπνιστή γεύση. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται από τους Μαορί εδώ και εκατοντάδες χρόνια και είναι απίστευτα νόστιμη".

Ο Γουίλιαμ παρατηρούσε με μεγάλη προσοχή την όλη διαδικασία και στη συνέχεια αφού φόρεσε ένα ζευγάρι γάντια βοήθησε να μεταφερθεί το πρώτο μεταλλικό καλάθι στις κουζίνες ώστε να σερβιριστεί.

Η περιοδεία του πρίγκιπα Γουίλιαμ σε ένα από τα πιο μακρινά μέρη του βασιλείου της γιαγιάς του, προκαλεί ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της μοναρχίας και με το αν κάποια μέρα ο ίδιος γίνει βασιλιάς της Νέας Ζηλανδίας.

Αναφερόμενος στους κατοίκους της μακρινής χώρος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Κέι (John Key) είπε στο BBC ότι αναπόφευκτα κάποια μέρα θα "ξεφορτωθούν" τον Βρετανό μονάρχη ως αρχηγό τους κράτους τους, αλλά όχι τώρα, σύντομα.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, βέβαια, διατηρώντας σαφείς τις αποστάσεις από την πολιτική, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν πολύ σημαντικό για εκείνον το να εκπροσωπήσει τη βασίλισσα στη Νέα Ζηλανδία και ήθελε να κρατήσει τα υψηλά τα πρότυπα που "εκείνη είχε θέσει". Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής: "Είναι υπέροχα που είμαι εδώ. Είχα ξαναέρθει βέβαια, πριν από 4,5 χρόνια και πέρασα το ίδιο καλά. Τώρα πρόκειται σίγουρα για μια λίγο πιο επίσημη επίσκεψη, αλλά και πάλι απολαμβάνω το γεγονός ότι είναι τα πάντα χαλαρά. Είναι υπέροχα".

Στην ερώτηση αν αυτή είναι η πρώτη από πολλές περιοδείες στο μέλλον, ο Γουίλιαμ απάντησε με τον γνωστό προσεκτικό τρόπο: "Θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε. Δεν θα παρασυρόμουν πάντως, στη θέση σας". Συμπλήρωσε ότι η εκπαίδευσή του στην αεροπορία ως πιλότος διάσωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τονίζοντας ότι θα τη χρειαστεί αυτή την εκπαίδευση.

Η επίσκεψη του 27χρονου πρίγκιπα πυροδότησε πρωτοφανές ενδιαφέρον στα βρετανικά ΜΜΕ, ταξιδεύοντας στον Νότιο Ειρηνικό, με αριθμούς που είχαν να αντιμετωπιστούν από τις περιοδείες της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο Γουίλιαμ είναι σημαντικά πιο μεγάλος από τον πατέρα του, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, όταν εκείνος πραγματοποίησε το πρώτο του επίσημο ταξίδι σε ηλικία 19 ετών. Ο Κάρολος (Charles) είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία εκπροσωπώντας τη βασίλισσα στην κηδεία του Πρωθυπουργού Χάρολντ Χολτ (Harold Holt) το 1967.