Ξανά στο σκαμνί η Όπρα Γουίνφρεϊ

17.03.2010
Κάθε φορά που τα Μίντια ασχολούνται με τις δικαστικές περιπέτειες της διάσημης δημοσιογράφου -και είχε αρκετές- είναι συνήθως με μια διάθεση αμφισβήτησης. "Ναι, καλά", σου λένε, "είναι μια πανίσχυρη δισεκατομμυριούχος των ΜΜΕ και μπορεί να προσλάβει τους καλύτερους δικηγόρους σε κάθε περίπτωση... Ποιος μπορεί να την κερδίσει σε δικαστήριο;'

Κάθε φορά που τα Μίντια ασχολούνται με τις δικαστικές περιπέτειες της διάσημης δημοσιογράφου -και είχε αρκετές- είναι συνήθως με μια διάθεση αμφισβήτησης. "Ναι, καλά", σου λένε, "είναι μια πανίσχυρη δισεκατομμυριούχος των ΜΜΕ και μπορεί να προσλάβει τους καλύτερους δικηγόρους σε κάθε περίπτωση... Ποιος μπορεί να την κερδίσει σε δίκη";

Η Νομβούγιο Μζαμάνε (Nomvuyo Mzamane) πρώην διευθύντρια στο σχολείο θηλέων της Όπρα Γουίνφρεϊ (Oprah Winfrey) στη Νότια Αφρική, ίσως έχει μια καλύτερη ευκαιρία, καθώς εναπόκειται πια στους ενόρκους να αποφασίσουν αν η βασίλισσα των talk-show τη συκοφάντησε ή όχι.

Το 2007, μια ομάδα μαθητριών στο σχολείο της Γουίνφρεϊ κατηγόρησε τις επιστάτριες των κοιτώνων τους για σεξουαλική παρενόχληση. Η Όπρα ευαισθητοποιήθηκε αμέσως. Συνάντησε τη Μζαμάνε, και θεωρώντας την υπεύθυνη ως έναν βαθμό, την έθεσε σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την υπόθεση.

Θύμα παιδικής σεξουαλικής βίας και η ίδια, η Γουίνφρεϊ είχε εκδώσει τότε μια δημόσια ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι "τίποτε δεν είναι σοβαρότερο για μένα από τον ισχυρισμό της ανάρμοστης συμπεριφοράς ενός ενήλικα προς το οποιοδήποτε κορίτσι της Ακαδημίας μου. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σιγουρέψω την ασφάλεια και την ευημερία τους".

Αργότερα, η ίδια δήλωσε ότι "είχε χάσει την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα της Μζαμάνε να διοικεί το σχολείο. Και κατόπιν τούτου, εκείνη δεν θα επιστρέψει στη θέση της".

Η Μζαμάνε τότε, μήνυσε την εργοδότριά της για συκοφαντική δυσφήμιση και η Γουίνφρεϊ ξεκίνησε μια διαδικασία για να αντικρούσει τους ισχυρούς της και το ζήτημα να λήξει εκεί.

Τη Δευτέρα όμως, το περιφερειακό δικαστήριο της Πενσιλβάνια έδωσε το "πράσινο φως" με μία απόφαση 126 σελίδων, ώστε η συγκεκριμένη υπόθεση να πάει σε δίκη, λέγοντας ότι "υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα πρακτικά που θα μπορούσαν να στηρίξουν καθαρά και πειστικά αποδείξεις για πραγματικό αδίκημα".

Το να σχετίζεται κάποιος με την Όπρα Γουίνφρεϊ έχει τα υπέρ και τα κατά του, νομικά μιλώντας, πάντα. Από τη μια πλευρά και εξαιτίας αυτής της σχέσης, οι δικαστές θεώρησαν τη Μζαμάνε δημόσιο πρόσωπο, κάτι που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο φορτίο στην προσπάθειά της να αποδείξει τις κατηγορίες της για συκοφαντική δυσφήμιση. Από την άλλη, ο δικαστής φαίνεται να αναγνωρίζει την απίστευτη επίδραση που έχει η Γουίνφρεϊ στην κοινή γνώμη και δεν περιμένει μια εύκολη διαδικασία.

Η εξέλιξη αναμένεται ιδιαίτερα θερμή και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου της Φιλαδέλφεια στις 29 Μαρτίου.

Σημειώνουμε ότι σήμερα στο σχολείο της Γουίνφρεϊ -της οποίας, σύμφωνα με το περιοδικό "Forbes" τα καθαρά κέρδη για το 2009 ξεπερνούν τα $2,7 δισ.- φοιτούν 330 μαθήτριες.