Τα ναρκωτικά οδήγησαν στον θάνατο τον ΜακΚουίν

29.04.2010
Βυθισμένος στην κατάθλιψη ο διάσημος σχεδιαστής μόδας είχε προσπαθήσει να πάρει τη ζωή του με υπερβολική δόση ναρκωτικών ήδη δύο φορές πριν την τρίτη και επιτυχημένη του προσπάθεια.


Βυθισμένος στην κατάθλιψη ο διάσημος σχεδιαστής μόδας είχε προσπαθήσει να πάρει τη ζωή του με υπερβολική δόση ναρκωτικών ήδη δύο φορές πριν την τρίτη και επιτυχημένη του προσπάθεια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιατροδικαστή, Πολ Νάπμαν (Paul Knapman) η αιτία του θανάτου του Αλεξάντερ ΜακΚουίν (Alexander McQueen) στις 11 Φεβρουαρίου ήταν αυτοκτονία μετά από λήψη κοκαΐνης, υπνωτικών και ηρεμιστικών.
Ο 40χρονος ΜακΚουίν "αυτοκτόνησε ενώ η ψυχική του ισορροπία είχε διαταραχτεί", έλεγε η δήλωση του Νάπμαν με σκοπό να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, όπως επιβάλλεται στις περιπτώσεις βίαιου θανάτου από τη βρετανική νομοθεσία:
"Φαίνεται ότι είχε ιστορικό αυτοτραυματισμών και, χωρίς αμφιβολία με την επίδραση της κοκαΐνης, κατέληξε να πάρει ακραία μέτρα για να τελειώσει τη ζωή του", πρόσθετε.
Το νεκρό σώμα του ΜακΚουίν βρέθηκε στην ντουλάπα του διαμερίσματος του την παραμονή της κηδείας της μητέρας του. Η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος του προήλθε από ασφυξία και απαγχονισμό.
Ο ψυχίατρος του ΜακΚουίν, Στέφεν Περέιρα (Stephen Pereira) κατέθεσε στην προανάκριση ότι ο πελάτης του υπέφερε από την πίεση της επιτυχημένης καριέρας του. Είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη και άγχος και είχε προσπαθήσει ξανά να πεθάνει παίρνοντας υπερβολική δόση ναρκωτικών τον περασμένο Μάιο και Ιούλιο.
"Συνήθως μετά από κάθε επίδειξη ένιωθε ένα τεράστιο κενό. Ένιωθε απομονωμένος και πολύ πεσμένος", είπε ο ψυχίατρος συμπληρώνοντας ότι ο σχεδιαστής αντιλαμβανόταν τη δουλειά του σαν "δίκοπο μαχαίρι".
Η τοξικολογική εξέταση έδειξε ότι ο ΜακΚουίν είχε λάβει μια "σημαντική" ποσότητα κοκαΐνης και υπνωτικών σε συνδυασμό με ηρεμιστικά πριν από τον θάνατό του.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Λίνδα Μάρτιντλ (Lynda Martindill), "ήταν καταρρακωμένος από το πένθος" για την απώλεια της μητέρας του.
Η αστυνομία βρήκε ένα σημείωμα που έλεγε: "Φροντίστε τα σκυλιά μου, συγνώμη, σας αγαπώ, Λι", γραμμένο στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου στο δωμάτιο του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν υπάρχουν άλλες υποψίες.
Ο σχεδιαστής ήταν γνωστός ως Λι για τα μέλη του στενού του κύκλου.
"Η σημερινή απόφαση του ιατροδικαστή ήταν προφανώς πολύ δυσάρεστη για εμάς. Ο Λη... ήταν ένας πολυαγαπημένος αδελφός και γιος και μας λείπει αφόρητα", ανακοίνωσε αργότερα η οικογένεια.
Διάσημος για τα εντυπωσιακά σύνολα και την άψογη ραφή του, ο ΜακΚουίν έντυνε διάφορες διασημότητες, από την Κάμερον Ντίαζ (Cameron Diaz) μέχρι τη Lady Gaga, έχοντας επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά σχεδιαστών.
Είχε ανακηρυχθεί ως Βρετανός Σχεδιαστής της Χρονιάς τέσσερις φορές και είχε παρασημοφορηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ τη Β' με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά του στη βιομηχανία της μόδας.

Επιμέλεια: Μ. Φραγκιάδη