Νερό ρυζιού: Πόσο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών σου

06.02.2021
Νερό ρυζιού: Πόσο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών σου
Το ξέβγαλμα και το μούλιασμα των μαλλιών σε νερό ρυζιού, προκειμένου να μακρύνουν περισσότερο και να είναι πιο λαμπερά, υπήρξε από παλιά το βασικό στοιχείο των πρακτικών ομορφιάς της Ανατολικής Ασίας. Πλέον η πρακτική αυτή κάνει τον γύρο της στο TikTok, όπου οι χρήστες ισχυρίζονται ότι το ψέκασμα ή το ξέβγαλμα των μαλλιών σε νερό ρυζιού, έχει ως αποτέλεσμα μια «extreme ανάπτυξη μαλλιών». Αλλά λειτουργεί πραγματικά;

Τι είναι το νερό ρυζιού;

Το νερό ρυζιού είναι το νερό στο οποίο έχει μουλιάσει το ρύζι πριν από το μαγείρεμα, το οποίο συχνά περιέχει άμυλο και μερικές φορές μερικές βιταμίνες, λέει στο Health η δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη, Rachel Nazarian. Ο γρηγορότερος τρόπος για να φτιάξεις νερό ρυζιού είναι να μουλιάσεις για 30 λεπτά, 1 μέρος ρύζι σε 2 μέρη νερού και να στραγγίξεις το νερό που θα απομένει σε ένα καθαρό μπολ.

Διάβασε και αυτό: Τι να κάνεις αν τα μαλλιά σου δεν μακραίνουν με τίποτα

Το νερό του ρυζιού ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών;

Δυστυχώς, καμία μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το νερό του ρυζιού μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει κάτι σε αυτό. Το νερό του ρυζιού περιέχει βιταμίνες Β και Ε, που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη και τη ζωτικότητα των μαλλιών, λέει η Mona Gohara, καθηγήτρια δερματολογίας στη Ιατρική Σχολή του Yale. Η ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12 σχετίζεται ειδικά με την τριχόπτωση, σύμφωνα με μια ανάλυση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Dermatology and Therapy.

Αυτό το διάβασες; Κατεστραμμένα μαλλιά: Τρόποι για να τα επαναφέρετε άμεσα

Τι κάνει πραγματικά το νερό ρυζιού για τα μαλλιά σου;

«Το πλύσιμο των μαλλιών σου με νερό ρυζιού μπορεί, το πολύ, να προσφέρει κάποια προσωρινή βελτίωση για μερικούς ανθρώπους», τονίζει η Dr Nazarian. «Αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί και είναι ελάχιστα πιθανό».

H Dr Gohara σημειώνει ότι το μούλιασμα ή το ξέβγαλμα των μαλλιών σoυ σε νερό ρυζιού μπορεί να αυξήσει τη ζωντάνια των μαλλιών σου λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες, αλλά δεν θα επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης, καθώς το νερό του ρυζιού είναι απίθανο να διεισδύσει στο σώμα των μαλλιών.