Στείλτε συρτάκι στην Γιουρoβίζιον, να χαρεί κι ο Λιάγκας

08.02.2013
Αγαπημένε μου Σωτήρη, Εδώ, ο κόσμος καίγεται και οι Γιουροβιζιονολόγοι έχουν πάρει θέση στα Μαρμαρένια αλώνια και πλακώνονται για τα τέσσερα υποψήφια τραγούδια.

Γιατί ναι, η Γιουροβίζιον στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνει από κρίση. Και μπορεί άλλες χώρες, όπως η Τουρκία καλή ώρα, να μη συμμετέχουν φέτος λόγω οικονομικής κρίσης, όμως, εμείς εδώ τσακωνόμαστε αν το άσμα της Αγγελικής Ηλιάδη αντιπροσωπεύει την Ελλάδα ή την... Τουρκία!

Τράτζικ; Μπα. Κλασική περίπτωση Έλληνα. Και για να τη σπάσω σε όλους, κανένα από τα τραγούδια δεν είναι... κλασική περίπτωση ελληνικής μουσικής.

Το τραγούδι του Αγάθωνα έχει τα περισσότερα ελληνικά στοιχεία, με τον στίχο και το μπαγλαμαδάκι στην αρχή, αλλά αν θέλαμε να πάμε α λα Μπρέγκοβιτς, ας στέλναμε στην Γιουροβίζιον, τον αυθεντικό. Που ξέρεις, άμα προτείναμε του Γκόραν, μπορεί και να μας εξυπηρετούσε.

Sorry, κιόλας, αλλά τα κιλτ πότε καταργήθηκαν εδώ στο Ελλάντα; Μαζί με τις ποδιές στα σχολεία; Ή με την φουστανέλα;

Το παρεάκι του ρεμπέτη φίρμα, σε περίπτωση που πάει Σουηδία, μήπως να εξηγήσει τι εννοούν με το Free alcohol; Μη νομίζουν οι ευρωπαίοι ότι τώρα με την κρίση τα αφεντικά τρελάθηκαν και είναι τσάμπα τα ποτά κι έρθει και γίνει παντού... της Κέρκυρας το ριάλιτι!

Η Θωμαϊς Απέργη έχει ένα ωραίο γιουροβιζιονικό τραγούδι, αλλά χιλιοπαιγμένο βρε παιδί μου. Κάθε χρόνο πάνε δυο τρία τέτοια. Έχει κερδίσει και η Γερμανίδα Λένα με ολόιδιο, δεν έχει καμία τύχη. Εκτός κι αν θαμπωθούν με την ομορφιά της.

Το τραγούδι της Τζορτζίνας επίσης είναι μία από τα ίδια. Η τραγουδίστρια έχει εκπληκτική φωνή, αλλά να με συχωρνάει, από το πρώτο κιόλας κουπλέ αρχίζει και με παίρνει ο ύπνος. Μετράω αγγελάκια.

Για το τέλος άφησα την Σεχραζάτ Ηλιάδη που τέτοιο διχασμό ούτε ο Λουκάς Βύντρα δεν προκάλεσε. 1000 και μία νύχτες ο τίτλος και ανησυχώ μήπως οι Τούρκοι μάς ζητήσουν πνευματικά δικαιώματα.

Πάντως, δεν έχω να πω, τα τούρκικα έχουν κάνει καλή δουλίτσα. Έγιναν πηγή έμπνευσης για τους στιχουργούς μας. Μέχρι κι εμένα ενέπνευσαν.

Άκου στίχο που λέω να γράψω για του χρόνου. «Αχ ρε Χουρεμάκι με πότισες φαρμάκι. Με πότισες φαρμάκι αχ ρε χανουμάκι». Και να στείλουμε την Πάολα, παρακαλώ.

Γιατί με το μπαρδόν, αφού είπαμε να στείλουμε τα μπουζούκια στην Ευρώπη, κανονικά έπρεπε να έχουμε την Πάολα. Είναι η καλύτερη στο είδος.

Δεν ξέρω αν το τραγούδι της Ηλιάδη αντιπροσωπεύει την Ελλάδα (είδες πόσο χαλαρά το πάω. Είναι να πέσει το κείμενο στα χέρια του Γιώργου του Λιάγκα και να συγχυστεί πάλι ο άνθρωπος;) όμως είναι η ελληνική διασκέδαση.

Τέτοια άσματα δεν χορεύουμε στα μπουζούκια που ξημερώναμε κάθε βράδυ προ κρίσης; Πόσα τραπέζια και άνδρες θαμώνες δεν αναστενάζουν με τις γυναίκες που ανεβαίνουν και χορεύουν τσιφτετέλι;

Τώρα θυμηθήκαμε ότι το είδος αυτό δεν είναι ελληνικό και ότι είναι εξευτελιστικό για την χώρα μας; Τώρα, μας έπιασε ο πόνος ότι είναι τούρκικο και ότι έχουμε.. τουρκέψει εξαιτίας των σήριαλ;

Το τραγούδι της Ηλιάδη δεν με τρελαίνει, αλλά calm, έχουμε σοβαρότερα θέματα να μας τρελαίνουν.

Και στην τελική, ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ευρωπαίοι αν στείλουμε την Ηλιάδη; Αυτοί ακούνε μπουζούκια και εκστασιάζονται. Έχεις πάει σε γάμο ομογενών, που έχουν καλεσμένους και ξένους πως κάνουν όταν πέφτουν τα τσιφτετέλια;

Και στην τελική, αφού μάς έπιασε ο καημός να πάμε με ελληνικό τραγούδι, ας στέλναμε συρτάκι. Δεν έχεις δει τον Αλιάγα που τους έχει μάθει όλους έξω να το χορεύουν; Μέχρι και τον PSY τον έκανε να χορεύει σαν την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην Κόρη μου την σοσιαλίστρια.

Σήκω χόρεψε συρτάκι.....