Κόντρα Πανταζή - Κραουνάκη

01.11.2001
Αγαπημένε μου Λευτέρη, τι κακό είναι και αυτό με τις κόντρες στο χώρο του τραγουδιού; Λες κι έχει πέσει περονόσπορος, ο ένας μετά τον άλλο αοιδό τρώγονται σαν τα κοκόρια. Τελευταίοι "μονομάχοι" που προστέθηκαν στη λίστα είναι ο Κραουνάκης με τον Πανταζή.
Αγαπημένε μου Λευτέρη,


Τι κακό είναι και αυτό με τις κόντρες στο χώρο του τραγουδιού; Λες κι έχει πέσει περονόσπορος, ο ένας μετά τον άλλο αοιδό τρώγονται σαν τα κοκόρια. Τελευταίοι "μονομάχοι" που προστέθηκαν στη λίστα είναι ο Κραουνάκης με τον Πανταζή. Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν λόγια βαριά και μόνο ραντεβού δεν έδωσαν στα "μαρμαρένια αλώνια" για λύσουν τις διαφορές τους. Η ξαδέρφη μου - προσωποποίηση της κουλτούρας, αρίστη πτυχιούχος της Νομικής, με γαλλικά και πιάνο - διάβασε τη συνέντευξη του Κραουνάκη στο "Δίφωνο", όπου κάπου έκανε λόγο για...Πανταζίλα (κατά το βαρβατίλα, μασχαλίλα, ποδαρίλα) και μου είπε λεπτομέρειες.

Ήταν, λοιπόν, στο σημείο που ζητήθηκε από τον συνθέτη να πει τη γνώμη του για τον Πλούταρχο. Αυτός, όντας φαν του αοιδού, εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια. Τι κομψό τον είπε, τι ομορφόπαιδο, τι σεμνή παρουσία. Μέχρι διάδοχο του Πουλόπουλου τον χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς. Κι εκεί έριξε την ατάκα - ταβανόπροκα. "Ο Πλούταρχος έχει ξεφύγει από την Πανταζίλα των τελευταίων χρόνων". Ο Λε. Πα όταν πληροφορήθηκε τα καθέκαστα, άστραψε και βρόντηξε. "Μα να μου επιτεθεί εμένα έτσι; Αυτός που έλεγε: "ευτυχώς που υπάρχει ο Πανταζής στην εταιρεία και δεν πεινάμε εμείς οι υπόλοιποι;" φώναζε τραβώντας τα εναπομείναντα μαλλιά της κεφαλής του και το κλαρωτό πουκάμισο Βερσάτσε. Έπειτα, πέρασε σε δημόσια απάντηση καθώς δε δύναται ένας καλλιτέχνης του βεληνεκούς του και της 20χρονης πορείας του, να αφήσει να περάσει το θέμα στο...ντούκου.

Για αρχή, πρότεινε στον Σταμάτη να κάνει δίαιτα στα λόγια και το σώμα του. Τι ποιητικό! Απέδωσε, δε, την "επίθεση" προς το πρόσωπό του σε σκοτεινά συμφέροντα, καθώς ο Κραουνάκης "είτε πρόκειται να βγάλει νέο δίσκο, είτε να κάνει κάποια εγκαίνια".Το τελευταίο δε μας το διευκρίνισε. Τι θα ανοίξει ο συνθέτης; Μαγαζί έντεχνου περιεχομένου; Μπουτίκ για ευτραφείς κυρίες και κυρίους; Ή φούρνο; Ο συνονόματος σου, Λευτέρη μου, είπε ακόμη ότι αν τον είχε μπροστά του θα του έδινε δυο σκαμπίλια, διότι δεν είναι άνδρας όποιος φέρεται έτσι. Δεν μπορεί μπροστά του να επαινεί την καριέρα του και πίσω να μιλάει για "Πανταζίλα".

Τώρα η αλήθεια, η άνωθεν λέξη δεν έχει καταχωρηθεί σε λεξικό, ούτε καν σε αυτό του Μπαμπινιώτη, οπότε δε μπορούμε να ξέρουμε αν είναι και τόσο αρνητική. Ωστόσο, ο Λευτέρης έχει γίνει έξω φρενών, ενώ είναι σίγουρος ότι ο Κραουνάκης θα ανταπαντήσει, αφού -κατά τα λεγόμενα του - τον ενδιαφέρει η διαφήμιση. Άσχετο: αν ο συνθέτης είχε πει ...Πανταζισμός (κατά το Χριστιανισμός, Βουδισμός, Κομουνισμός, Πατριωτισμός) θα τον πείραζε το ίδιο ή όχι;