4 τρόποι για να καταλάβεις αν ο σύντροφος σου προσπαθεί να σε χειραγωγήσει και πώς να αντιδράσεις

20.12.2019
4 τρόποι για να καταλάβεις αν ο σύντροφος σου προσπαθεί να σε χειραγωγήσει και πώς να αντιδράσεις
Η ψυχολογική χειραγώγηση, ως μέσο επιβολής στις σχέσεις είναι κάτι σύνηθες. Μπορείς να μάθεις να το αποτρέπεις και να το σταματήσεις , αν δεν θέλεις να είσαι το θύμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι πρέπει να είσαι προσεκτική και ευγενική, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και καταστραφεί τελείως η σχέση σου. Ξέρεις όμως να αναγνωρίζεις μια τέτοια κατάσταση; Aν θες λοιπόν να έχεις μια ισορροπημένη αικοινωνία με τον σύντροφο σου, διάβασε παρακάτω 4 κρυφές μορφές χειραγώγησης και τρόπους για να τις αποφύγεις.

1. Ο σύντροφος σου δεν σου δίνει χρόνο να αποφασίσεις.

Φαίνεται ότι έχεις μια επιλογή αλλά πραγματικά δεν έχεις. Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνεις επειγόντως, αλλιώς ο σύντροφός σου θα νευριάσει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβαίνει συχνά.

  • Πώς να το αποφύγεις:
  • Θυμήσου ότι έχεις τα προσωπικά σου όρια.
  • Ρώτα τον σύντροφό σου, «Αυτό που θέλεις από μένα είναι δίκαιο»;
  • Δεν χρειάζεται να το εξηγήσεις αναλυτικά στον εαυτό σου αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι την ίδια στιγμή. Μπορείς να πεις ότι αγαπάς τον σύντροφο σου, αλλά τώρα υπάρχουν και άλλα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις, διατηρώντας παράλληλα τις επιθυμίες σου.

2. Το σαρκαστικό χιούμορ μπορεί επίσης να είναι χειραγώγηση

Υπάρχει ένα είδος χειραγώγησης όταν κάποιου του αρέσει να κάνει κριτική και αστεία σχόλια που μπορεί να είναι ταπεινωτικά για εσένα. Ο σαρκασμός στην καθημερινή ζωή από τον αγαπημένο σου μπορεί σιγά σιγά να σε μετατρέψει σε μια ωρολογιακή βόμβα.

Πώς να το αποφύγεις

  • Μην τρέφεις τον χειριστικό άνθρωπο με δάκρυα. Μείνε ψύχραιμη.
  • Προσπάθησε να το αγνοήσεις.
  • Απάντησε με ικανοποίηση, όχι με θυμωμένο τόνο φωνής.

3. Σε κάνει να πιστέψεις ότι θέλεις ακριβώς αυτό που θέλει.

Δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς σε αυτή την περίπτωση, επειδή το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να μην προσβάλλεις τον σύντροφό σου. Δεν είναι μόνο οι επιθυμίες του είναι σημαντικές, είναι και οι δικές σου και έτσι τις θυσιάζεις.

Πώς να το αποφύγεις:

  • Πρώτα απ 'όλα, προσπάθησε να αναλύσεις εάν οι επιθυμίες σου είναι πραγματικά σημαντικές. Ίσως θέλεις κάτι άλλο.
  • Μην φοβάσαι να πεις στον σύντροφό σου ότι έχεις άλλα σχέδια ή διαφορετική γνώμη, άλλωστε υπάρχει πάντα ένας καλός τρόπος συμβιβασμού, για να μην αισθανθεί κανείς από τους δυο σας προσβεβλημένος.

4. Ο σύντροφός σου προσπαθεί να σoυ επιβληθεί

Ο εξαναγκασμός είναι μια έκφραση κυριαρχίας. Μπορεί να ξεκινήσει με μικρά πράγματα και αργότερα να αναπτυχθεί σιγά-σιγά σαν μια χιονοστιβάδα, αν το αφήσεις. Για παράδειγμα, ο σύντροφός σου μπορεί να σου πει τι να φορέσεις. Μπορεί να ξεκινήσει με ένα σχόλιο του στυλ πώς του αρέσει πραγματικά όταν φοράς αυτά τα τζιν και να τελειώσει με μια ευθεία απαίτηση για το ότι απαγορεύεται να έχεις στην ντουλάπα σου κοντές φούστες.

Πώς να το αποφύγεις:

  • Θα πρέπει αν το καταλάβεις αμέσως, να σταματήσεις τoν υπερ-έλεγχο και την καταχρηστική συμπεριφορά από την αρχή.
  • Για να θέσεις τα υγιή σύνορα, μπορείς να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο.
  • Είναι καλύτερα να μην αντιδράσεις με επιθετικότητα.