Ο σύντροφος σου είναι αισιόδοξος άνθρωπος; Γιατί αυτό μπορεί να σε βοηθήσει και στη δική σου υγεία

25.04.2020
Ο σύντροφος σου είναι αισιόδοξος άνθρωπος; Γιατί αυτό μπορεί να σε βοηθήσει και στη δική σου υγεία
Θες να μάθεις πoιο είναι το μυστικό για να λειτουργεί καλύτερα το μυαλό σου καθώς μεγαλώνεις; Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών του Michigan State University, μπορεί να έχει να κάνει με την επιλογή του συντρόφου σου.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την αισιοδοξία με άτομα με υγιή νοητική λειτουργία. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα για αυτήν τη μελέτη ήθελε να εξετάσει το εάν ένας αισιόδοξος άνθρωπος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας του συντρόφου του καθώς μεγαλώνει.

Για την έρευνά τους, η ομάδα χρησιμοποίησε 4.457 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που έλαβαν μέρος στη μελέτη Health and Retirement Study.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν Αμερικανοί ηλικίας 50 ετών και άνω.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για την αισιοδοξία τους μέσω ενός ερωτηματολογίου. Η γνωστική λειτουργία αξιολογούνταν κάθε 2 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 8 ετών, με άτομα που δοκιμάστηκαν έως και 5 φορές.

Όταν η ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι περισσότερο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν καλύτερη νοητική λειτουργία.

Επίσης διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν παντρεμένοι με έναν αισιόδοξο άνθρωπο, είχαν επίσης καλύτερη νοητική λειτουργία.

Τι μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτήν τη μελέτη

Ο επικεφαλής συγγραφέας William J. Chopik, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Michigan State University, εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε νοητική έκπτωση. Αυτοί περιλαμβάνουν την γενετική προδιάθεση, τους βιολογικούς δείκτες και τους παράγοντες τρόπου ζωής. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν τη σωματική δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή, το υγιές βάρος και την κινητικότητα με την πάροδο του χρόνου.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο υγιείς συμπεριφορές, όπως το να τρώνε καλύτερα, να είναι πιο δραστήριοι ενώ είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν προληπτικά με την υγεία τους, δήλωσε ο Chopik.

Και είναι πιθανό να είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η αισιοδοξία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοητικής έκπτωσης.

Αυτή η μελέτη παρέχει επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από μια αισθηματική σχέση με έναν αισιόδοξο άνθρωπο μπορεί επίσης να αποκομίσεις παρόμοια οφέλη.

Μπορούμε όμως να μάθουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι;

Ο Chopik υποστηρίζει ότι ενώ το 25% της αισιοδοξίας είναι κληρονομικό, ωστόσο είναι μια ιδιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί στη διάρκεια της ζωής.

Ο Chopik σημειώνει επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που σχετίζεται με την προσπάθεια αλλαγής προσωπικότητας, περιστρέφεται γύρω από το αν οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να κάνουν αυτή την αλλαγή, όπως και ποια βήματα είναι ικανοί να κάνουν στη ζωή τους για να προχωρήσουν σε αυτήν την αλλαγή.

Με την αισιοδοξία, θα πρέπει όχι μόνο να αλλάξεις τη σκέψη σου προς μια πιο θετική νοοτροπία, είπε ο Chopik. Θα πρέπει επίσης να αποκτήσεις την αίσθηση ότι τα έχεις καταφέρει καλά τα πράγματα μέχρι τώρα και ότι θα μπορείς να τα καταφέρεις εξίσου καλά και στο μέλλον.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την επιτυχία και την αποτυχία, λέει ο Chopik.

«Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι επιτυχίες τους προέρχονται από το εσωτερικό τους και ότι οι αποτυχίες τους προκαλούνται από εξωτερικά πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου τους. Είναι μια προκατάληψη που έχουν», λέει και προσθέτει «αλλά συχνά τους κάνει να είναι πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι με την πάροδο του χρόνου».