Ούτε 1 απουσία! Η σημασία της υγιεινής και στο σχολείο.

29.02.2016
"Το παιδί ψήνεται στον πυρετό με αποτέλεσμα να απουσιάζει - για μια ακόμη φορά - από το σχολείο. Όπως κι άλλοι συμμαθητές του, δε γλίτωσε από την ίωση που το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει άτομα κάθε ηλικίας στο κρεβάτι. Κι επειδή οι ιώσεις δεν προγραμματίζονται, χάνει την εκδρομή αλλά και τη... διάθεσή του". Αν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται γνωστό αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει.

Γαιτί απουσιάζουν τα παιδιά από το σχολείο;

Τι σχέση μπορεί να έχει η καθαριότητα με τις απουσίες στο σχολείο αλλά και την αυτοπεποίθηση; Μεγάλη!

Αν και σε πρώτη ανάγνωση, φαίνονται έννοιες άσχετες μεταξύ τους, μια πιο προσεκτική παρατήρηση μας δείχνει πως συνδέονται άρρηκτα. Το παραπάνω, άλλωστε, βεβαιώνουν πρόσφατες μελέτες που εξετάζουν τους λόγους απουσίας των παιδιών από το σχολείο.

Η πιο συχνή αιτία απουσίας των μικρών μαθητών - όπως και των εργαζομένων - δεν είναι άλλη από τις ασθένειες και πιο συγκεκριμένα τις εποχικές ιώσεις, όπως για παράδειγμα η γρίπη ειδικά την εποχή της έξαρσής της. Με αυτό το δεδομένο γίνεται εύκολα κατανοητή η σημασία της σωστής υγιεινής, τόσο σο σπίτι, όσο και στο σχολικό περιβάλλον.

Η σημασία της σωστής υγιεινής στο σχολείο

Όπως είναι γνωστό, ιώσεις και λοιμώξεις μεταδίδονται εύκολα όχι μόνο μέσω του αέρα αλλά και της επαφής μας με αντικείμενα. Πόμολα, θρανία, καρέκλες, βιβλία κι άλλα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε μια σχολική αίθουσα ή στον προαύλιο χώρο αποτελούν εστίες μικροβίων. Από την άλλη, το παιχνίδι στο διάλειμμα και ο μεγάλος αριθμός μαθητών μέσα σε μια σχολική τάξη κάνουν την μετάδοση των μικροβίων ακόμη ευκολότερη.

Όταν ένα παιδί αρρωστήσει θα μείνει σπίτι, απέχοντας από τα μαθήματα και τις κοινωνικές του δραστηριότητες ενώ είναι πολύ πιθανό να μεταδώσει την ασθένεια στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας: στα αδέλφια, τους γονείς ή ακόμη και τους παππούδες. Δεν είναι τυχαία τα στοιχεία μελετών που δείχνουν ως μια από τις συχνότερες αιτίες απουσίας ενός γονέα από την εργασία την ασθένεια του παιδιού του.

Είναι λοιπόν προφανές πως οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Η απολύμανση σε καθημερινή βάση όλων των επιφανειών με καθαριστικά που περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο, τη γνωστή σε όλους μας χλωρίνη, είναι αναγκαία τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο. Λόγω της δραστικότητάς της, η χλωρίνη είναι σε θέση να εξοντώσει ιούς και μικροοργανισμούς ταχύτερα σε σχέση με άλλες δραστικές ουσίες, μειώνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης τους.

Η αυτοπεποίθηση πώς μπαίνει στο κάδρο;

Η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο έχει πολλαπλά οφέλη. Εκτός από τις γνώσεις και την παιδεία που παίρνουν μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, το σχολείο συμβάλει και στην υγιή ψυχική ανάπτυξη τους κι έχει σημαντική επίδραση στην προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση ενός μαθητή. Η καθημερινή επαφή με τους συμμαθητές και η αίσθηση της ανεξαρτησίας του παιδιού σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον εκτός σπιτιού, βοηθούν στο να δομηθούν συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, ιδιαίτερα σημαντικές για την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Ως εκ τούτου, μια μη ηθελημένη απουσία από το σχολικό περιβάλλον, διαταράσσει την ομαλότητα της καθημερινότητας, επιφέροντας αλλαγές στον ψυχισμό του και την αυτοπεποίθησή του.

Συμπέρασμα: Όσο πιο καθαρό και υγιεινό είναι το σχολικό περιβάλλον, τόσο πιο υγιές είναι ένα παιδί ψυχή και σώματι. Η σωστή απολύμανση κρίνεται απαραίτητη για την υγεία και την αυτοπεποίθηση των μαθητών και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των απουσιών από το σχολείο, εξασφαλίζοντας έτσι την σωστή σχολική πρόοδο και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.