Στιγμές αδυναμίας που διαλύουν τη δίαιτα -Νο2

16.09.2011
Κάθε μέρα παίρνεις σημαντικές διατροφικές αποφάσεις που επηρεάζουν και τη δίαιτα και τη σιλουέτα σου κατ' επέκταση. Που να ήξερες πως και οι πιο ασήμαντες κινήσεις σου μπορούν να απειλήσουν σοβαρά τη δίαιτά σου. Κι όμως, στις ακόλουθες 10 περιπτώσεις, μπορείς να ξεφύγεις από την υγιεινή διατροφή και δίαιτα χωρίς να το καταλάβεις.

Κάθε μέρα παίρνεις σημαντικές διατροφικές αποφάσεις που επηρεάζουν και τη δίαιτα και τη σιλουέτα σου κατ' επέκταση. Που να ήξερες πως και οι πιο ασήμαντες κινήσεις σου μπορούν να απειλήσουν σοβαρά τη δίαιτά σου. Κι όμως, στις ακόλουθες 10 περιπτώσεις, μπορείς να ξεφύγεις από την υγιεινή διατροφή και δίαιτα χωρίς να το καταλάβεις.

6. Η κακιά στιγμή: με το που πατάς το πόδι σου στο σούπερ μάρκετ:
Προσπάθησε να μείνεις μακρυά από τα ψυγεία με τα κατεψυγμένα και από τον διάδρομο με τα σοκολατικά. Πρώτα, ξεκίνα τα ψώνια σου από τα απορρυπαντικά και τα σαπούνια για να γεμίσει το καρότσι ή το καλαθάκι. Στο χώρο που μένει, προτίμησε να τον γεμίσεις με φρούτα και λαχανικά.

Τα λαχανικά και φρούτα φρόντισε να είναι πολύχρωμα (κόκκινες και κίτρινες πιπεριές όχι μόνο πράσινες) και να χορταίνουν και το μάτι σου.

7. Η κακιά στιγμή: ήρθε η ώρα να δώσεις την παραγγελία σου στο εστιατόριο

Σίγουρα, με την στροφή προς την υγιεινή διατροφή, πολλά εστιατόρια αναφέρουν πάνω στο μενού τα πιάτα διαίτης που διαθέτουν. Μην αρκεστείς σε αυτό γιατί μπορεί να καταλήξεις να τρως κάτι άνοστο.

Ζήτησε από το σερβιτόρο να σου προτείνει κάποια πιάτα εξηγώντας παράλληλα την προσπάθεια που κάνεις να ελέγξεις τις θερμίδες που καταναλώνεις και το βάρος σου γενικότερα. Ρώτησε αν ο σεφ μπορεί να κάνει κάποιο ξεχωριστό πιάτο για εσένα και αν όχι, παράγγειλε ένα κυρίως πιάτο στον ατμό, ψητό ή βραστό. Πες όχι στα τηγανητά. Αν συμφωνεί και η υπόλοιπη παρέα, προτιμήστε να μην φτάσει ποτέ στο τραπέζι σας το ψωμί (που έστι κι αλλιώς χρεώνεστε ως κουβέρ). Μην πέσεις στην παγίδα του “θα φάω μια σαλατούλα” αφού μπορεί να σε γεμίσει περισσότερες θερμίδες λόγω ντρέσινγκ.

8. Η κακιά στιγμή: πεινάς σαν λύκος και ξεκινάς να τρως δίχως αύριο:

Χαλάρωσε. Φρόντισε πριν το γεύμα να πιεις νερό. Ξεκίνα να τρως τη σαλάτα που πρέπει να έχεις στο πιάτο σου, και μόλις καταναλώσεις τη μισή τουλάχιστον, άρχισε να κόβεις κομματάκια το φαγητό σου. Μην τρως γρήγορα αφού ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον ένα τέταρτο για να πάρει το σήμα του κορεσμού.

9. Η κακιά στιγμή: το αγαπημένο σου τηλεοπτικό σόου κάνει διακοπή για διαφημίσεις

Ένα διαφημιστικό διάλειμμα μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη δικαιολογία για να εξορμήσεις στην κουζίνα και να αρχίσεις να ψάχνεις το ψυγείο και τα ντουλάπια γα θερμιδογόνα σνακς. Αν έχεις κάνει όλα τα γεύματά σου όπως έπρεπε, η εξόρμηση στις διαφημίσεις προέρχεται από τη βαρεμάρα που νιώθεις. Αν δεν μπορείς να εκμεταλλευθείς τα διαλείμματα κάνοντας γυμναστική, απλά έχε εύκαιρα καροτάκια και αγγουράκια που αποτελούν ιδανικό και άπαχο σνακ.

10. Η κακιά στιγμή: ετοιμάζεσαι να πέσεις για ύπνο αλλά...

Ετοιμάζεσαι να πέσεις για υπνάκο αλλά μια ανησυχία, μια λιγούρα, μια λαχτάρα για κάτι γλυκό, χτυπά την πόρτα σου. Να σου πούμε να αλυσοδέσεις το ψυγείο, είναι δύσκολο. Μπορείς πολύ απλά να απολαύσεις ένα ρόφημα βοτάνων που θα σε ρίξει στο κρεβατάκι και θα κοιμηθείς σα πουλάκι. Λίγο χλιαρό γάλα, ένα τσαγάκι με φρούτα του δάσους, λίγο χαμομήλι, μπορούν να καταστείλουν την πείνα σου. Αν πάλι νιώθεις πως δεν ηρεμείς, πάρε τηλέφωνο την κολλητή ή απλά βούρτσισε καλά τα δόντια σου. Θα αφήσεις να πάει στράφι τέτοιο βούρτσισμα;

Για το πρώτο μέρος του άρθρου, κάνε κλικ εδώ:

Κατερίνα Π.