Στιγμές αδυναμίας που διαλύουν τη δίαιτα -Νο1

13.09.2011
Κάθε μέρα παίρνεις σημαντικές διατροφικές αποφάσεις που επηρεάζουν και τη δίαιτα και τη σιλουέτα σου κατ' επέκταση. Που να ήξερες πως και οι πιο ασήμαντες κινήσεις σου μπορούν να απειλήσουν σοβαρά τη δίαιτά σου. Κι όμως, στις ακόλουθες 10 περιπτώσεις, μπορείς να ξεφύγεις από την υγιεινή διατροφή και δίαιτα χωρίς να το καταλάβεις.

Κάθε μέρα παίρνεις σημαντικές διατροφικές αποφάσεις που επηρεάζουν και τη δίαιτα και τη σιλουέτα σου κατ' επέκταση. Που να ήξερες πως και οι πιο ασήμαντες κινήσεις σου μπορούν να απειλήσουν σοβαρά τη δίαιτά σου. Κι όμως, στις ακόλουθες 10 περιπτώσεις, μπορείς να ξεφύγεις από την υγιεινή διατροφή και δίαιτα χωρίς να το καταλάβεις.

1. Η κακιά στιγμή: όταν επιστρέφεις από το γυμναστήριο

Επιστρέφεις κατάκοπη από το γυμναστήριο με μια πείνα που δεν βλέπεις μπροστά σου. Από την εξάντληση σταματάς στο κοντινότερο ψιλικατζίδικο ή φούρνο και ''χτυπάς'' ένα κρουασάν, ένα γλυκό, μια σοκολάτα.

Σκέψου πως μέσα σε δευτερόλεπτα, χαντακώνεις την υπερπροσπάθεια που έκανες στο γυμναστήριο. Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεσαι είναι νερό ή ένα ενεργειακό ρόφημα που θα αναπληρώσει τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που έχασες με την άσκηση. Ουσιαστικά δηλαδή διψάς, παρά πεινάς. Αν πρέπει να φας κάτι, έχε μαζί σου μια μπάρα δημητριακών.

Ευτυχώς, στα περίπτερα κοντά σε γυμναστήρια, θα βρεις και μπάρες δημητριακών και ενεργειακά ροφήματα και αν λιγουρεύεσαι τόσο μια σοκολάτα, καλύτερα να ενδώσεις στον πειρασμό της σοκολάτας υγείας.

Το πιο σωστό σνακ που θα έπρεπε να καταναλώσεις μετά τη γυμναστική θα ήταν ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη για να παρέχεις στον οργανισμό σου τα απαραίτητα αμινοξέα για την αποκατάσταση των μυών και για να αποκαταστήσουν οι υδατάνθρακες τα επίπεδα γλυκογόνου. Για να πάρεις και τα δύο στοιχεία, φτιάξε σπίτι ένα σμούθι με φρούτα και γιαούρτι χωρίς λιπαρά (θα το βρεις έτοιμο και στα ψυγεία σε διάφορες γεύσεις).

2. Η κακιά στιγμή: Ξυπνάς και μυρίζεις τον φρέσκο καφέ

Ο καλός σου ξύπνησε και έφτιαξε μυρωδάτο καφέ. Αντί να ενδώσεις πρωί πρωί στον πειρασμό της καφεΐνης, μπορείς να φτιάξεις μια ζεστή σοκολάτα με γάλα χαμηλών λιπαρών που θα σου προσφέρει και το ασβέστιο που χρειάζεσαι (το 10% του ασβεστίου που χρειάζεσαι καθημερινά) ή να πιεις ένα ποτήρι φρέσκο χυμό που θα σου προσφέρει το 15% των ημερήσιων αναγκών σου σε φολικό οξύ.

Και οι δύο αυτές εναλλακτικές του καφέ, θα σου προσφέρουν τους απλούς υδατάνθρακες που χρειάζεσαι για να έχεις ενέργεια μέχρι το δεκατιανό, ενώ ο καφές απλά θα σε κάνει να ανοίξεις τα μάτια σου.

Συνδύασε το χυμό ή τη ζεστή σοκολάτα με ένα φλιτζάνι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ψιλοκομμένα φρούτα για ενέργεια στο φουλ.

3.Η κακιά στιγμή: μισή ωρίτσα πριν πας στο γυμναστήριο για εκείνο το σούπερ μάθημα αεροβικής

Αν πας στο απαιτητικό αυτό μάθημα νηστική, το πιο πιθανό είναι να μην τα βγάλεις πέρα μέχρι τέλους. Μισή ωρίτσα πριν το γυμναστήριο, μην ενδώσεις σε κάποιο διατροφικό πειρασμό με τη σκέψη πως αφού θα πας γυμναστήριο, θα κάψεις το αμαρτωλό γλύκισμα που κατανάλωσες.

Προτίμησε ένα σνακ με ισορροπημένη ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεΐνης που θα χωνέψεις πιο αργά και θα διατηρήσει την ενέργειά σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μισή φέτα ψωμί ολικής άλεσης και μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών ή βουτύρου αμυγδάλου (ή φυστικοβούτυρου) ή ένα γιαούρτι με ψιλοκομμένα φρούτα, θα ήταν το καλύτερο σνακ.

4. Η κακιά στιγμή: Το πρότζεκτ που δεν πάει καλά στη δουλειά, σε κάνει να τρως... τα πάντα

Η πίεση και το στρες, κάνει το κεφαλάκι σου να παράγει την στρεσογόνα ορμόνη κορτιζόλη που σε κάνει να θες να φας υδατάνθρακες και συγκεκριμένα ζάχαρη και λιπαρά.

Για να διώξεις το άγχος, άρε τηλέφωνο την κολλητή ή το αγόρι σου και πες τον πόνο σου, ζήτα από ένα συνάδελφο να βγείτε βόλτα να πάρετε αέρα κι αν ακόμα νιώθεις την πείνα να σε στοιχειώνει, κατανάλωσε ένα μήλο ή ένα καρότο για να διατηρείς το στόμα σου απασχολημένο.

5. Η κακιά στιγμή: η κοιλιά γουργουρίζει και ακούς των αυτόματο πωλητή γλυκισμάτων να φωνάζει το όνομά σου

Πριν κάνεις το βήμα προς τον πωλητή με τις μηλόπιτες και τις σοκοφρέτες, κάνε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στο γραφείο. Μήπως υπάρχει ένα μπουκαλάκι νερό κοντά; Μήπως έχει ξεμείνει κάποιο φρούτο ή παξιμαδάκι; Αν όχι, πήγαινε στο μηχάνημα με το βλέμμα στο πιο Light σνακ με τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία: μια μπάρα δημητριακών, ένα σακουλάκι κριτσίνια σικάλεως ή μπισκοτάκια ολικής ή digestive. Και θα ξεπεινάσεις και θα πάρεις την ποσότητα φυτικών ινών που χρειάζεσαι.

Για το δεύτερο μέρος του άρθρου, κάνε κλικ εδώ:

Κατερίνα Π.