Οι τροφές που θωρακίζουν το στήθος σου

04.10.2011
Καρκίνος του μαστού: σίγουρα υπάρχουν παράγοντες εμφάνισής του που δεν μπορείς να ελέγξεις όπως το οικογενειακό ιστορικό ή τα γονίδια. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι προφύλαξης.

Καρκίνος του μαστού: σίγουρα υπάρχουν παράγοντες εμφάνισής του που δεν μπορείς να ελέγξεις όπως το οικογενειακό ιστορικό ή τα γονίδια. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι προφύλαξης.

Ένας από αυτούς είναι οι συχνές εξετάσεις, ένας άλλο η μείωση του σωματικού σου βάρους και η γυμναστική. Σύμφωνα όμως με το περιοδικό "EatingWell Magazine" μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 2/3 με μια σωστή διατροφή και με μια καλή διαχείριση του βάρους σου.

Στον αγώνα σου κατά του καρκίνου του μαστού (μην ξεχνάς ο Οκτώβριος αποτελεί μήνα αφύπνισης) υπάρχουν τροφές που θωρακίζουν το στήθος σου. Βάλτες στο πιάτο σου!

1. Δαμάσκηνα και ροδάκινα:

Ερευνητές στο Τέξας ανακάλυψαν πως τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και μάλιστα περιέχουν δύο τύπους πολυφαινόλων που βοηθούν στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέπαφα. Οι περισσότερες παραδοσιακές θεραπείες κατά του καρκίνου δυστυχώς βλάπτουν και υγιή κύτταρα.


2. Τα καρύδια:

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Nutrition and Cancer" υποστηρίζει πως τα καρύδια μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Σε έρευνα του “Marshall University School of Medicine” στη Δυτική Βιρτζίνια, οι επιστήμονες πρόσθεσαν δύο ουγγιές καρυδιών στη διατροφή μιας ομάδας ποντικιών ενώ πρόσθεσαν την ίδια ποσότητα θρεπτικών στοιχείων ισοδύναμων των καρυδιών σε άλλη ομάδα. Μετά από 34 ημέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης όγκων στα ποντίκια που κατανάλωναν καρύδια μειώθηκε στο μισό. Οι ειδικοί πιστεύουν πως πως τα καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προέρχονται από τα Ω-3 λιπαρά που περιέχουν(άλφα λινολενικό οξύ και φυτοστερόλες)

Το μόνο τους αρνητικό: οι δύο ουγγιές περιέχουν 327 θερμίδες.

3. Το μπρόκολο:

Η σουλφοραφάνη, μια ουσία που υπάρχει στο μπρόκολο και σε μικρότερο βαθμό στο κουνουπίδι και στα λαχανάκια Βρυξελλών μειώνει τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων που ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Προσπάθησε να μην βράζεις υπερβολικά το μπρόκολο και να το τρως όσο πιο ωμό γίνεται για να μην καταστρέφεται η σουλφοραφάνη.


4. Σολομός:

Σύμφωνα με έρευνα του "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" η λήψη συμπληρωμάτων συμπυκνωμένου ιχθυελαίου για δέκα χρόνια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πορώδους καρκινώματος, του πιο συχνού τύπου καρκίνου του μαστού. Όπως φαίνεται τα Ω-3 λιπαρά στο ιχθυέλαιο μειώνουν τις φλεγμονές. Εσύ μπορείς να παίρνεις τα απαραίτητα Ω-3 λιπαρά καταναλώνοντας 220 + γραμμάρια σολομού, τόνου ή σαρδέλας την εβδομάδα.

5. Παρθένο ελαιόλαδο:

Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι που πρέπει να καταναλώνεις παρθένο ελαιόλαδο. Έχε υπόψη σου κι αυτό: ερευνητές στη Βαρκελώνη παρείχαν σε ποντίκια με καρκίνο στο μαστό μια διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ σε άλλα έδωσαν καλαμποκέλαιο. Όπως αποδείχτηκε, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του λαδιού, ειδικά το ελαϊκό οξύ) κατέστειλε την ανάπτυξη των κακοηθών κυττάρων.

6. Φασόλια:

Σύμφωνα με νέα δημοσίευση στο "American Journal of Clinical Nutrition", η κατανάλωση περισσότερων ινών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η λήψη δέκα γραμμαρίων ινών καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στήθος κατά 7%. Η ποσότητα αυτή σε ίνες, αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι φασολιών ενώ άλλες τροφές πλούσιες σε ίνες είναι: κριθάρι, πλιγούρι, φακές, μπιζέλια, αγκινάρες και μούρα.

Κ.Π