5 φάσεις που σε ρίχνουν στο φαΐ χωρίς να θες

13.10.2011
Θέλεις με πόθο και πάθος να χάσεις βάρος. Έχεις ξεκινήσει μια σούπερ υγιεινή διατροφή και επισκέπτεσαι το γυμναστήριο συχνά πυκνά. Κι όμως κάποιες καταστάσεις μπορούν να σε βγάλουν εκτός τροχιάς αδυνατίσματος.

Θέλεις με πόθο και πάθος να χάσεις βάρος. Έχεις ξεκινήσει μια σούπερ υγιεινή διατροφή και επισκέπτεσαι το γυμναστήριο συχνά πυκνά. Κι όμως κάποιες καταστάσεις μπορούν να σε βγάλουν εκτός τροχιάς αδυνατίσματος.

Ζητήσαμε από την Μαργαρίτα Οκτωράτου*, διαιτολόγο–διατροφολόγο να μοιραστεί μαζί μας τα πιο έξυπνα κολπάκια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τις καταστάσεις εκείνες που σκοπό έχουν να σε παχύνουν.

Εγκυμοσύνη: mamma mia αλλά αδύνατη!

Σίγουρα, δεν γίνεται να μείνεις έγκυος και να μην πάρεις ούτε γραμμάριο. Αυτό δεν σημαίνει όμως όπως μας επισημαίνει και η ειδικός, ότι τρως για 2! Τουλάχιστον, όχι ως προς την ποσότητα του φαγητού.

"Τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης δεν χρειάζεσαι περισσότερες από 150 θερμίδες την ημέρα (ένα ποτήρι γάλα και ένα μικρό φρούτο αρκούν) και τους επόμενους 300 με 350 θερμίδες (κυρίως από φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρια και όσπρια και γαλακτοκομικά)", τονίζει η Μαργαρίτα Οκτωράτου.

Οι λιγούρες και οι περίεργες επιθυμίες που κάνουν άντρα, γονείς και πεθερικά να τρέχουν νυχθημερόν, πολύ απλά δεν έχουν λόγο ύπαρξης (εκτός αν είναι μια ευκαιρία για "κανάκεμα").

Αντιθέτως, "αν αφήσεις τον εαυτό σου να καταναλώνει ανεξέλεγκτα γλυκά και φαγητά, αφενός θα αποκτήσεις "βάρος για δύο" και αφετέρου θα βάλεις τον εαυτό σου αλλά και το μωρό σου σε κίνδυνο (σου λένε τίποτα οι λέξεις διαβήτης κυήσεως, προεκλαμψία, πρώορος τοκετός, αυξημένο σωματικό βάρος ή διαβήτης αργότερα στη ζωή του μωρού κλπ)". Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τρέφεσαι υγιεινά και να μην έχεις στο μυαλό σου πως τώρα είναι η εποχή που μπορείς να φας τα πάντα δίχως τύψεις.

Οι μεγάλες σταρ του Χόλιγουντ βγαίνουν με επίπεδη κοιλιά μετά τη γέννα και σε λιγότερο από ένα μήνα αλλά έχε υπόψη πως για εμάς τις απλές θνητές, απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας προτού ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι συστηματικά.

Φοιτητική Ζωή: εξειδίκευση στο ντελίβερι φαγητό!

Ζήτω η ελευθερία! Επιτέλους, επιλέγεις μόνη σου πού θα πας και τί ώρα θα γυρίσεις, αλλά και τί θα φας, πού, πόσο...και για πόσους.

"Η ελευθερία σου όμως σταματά εκεί που ξεκινά...η καταπίεση της ζυγαριάς σου. Το γρήγορο φαγητό συχνά δεν σε χορταίνει και αντιθέτως είναι πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες. Σε συνδυασμό με το αλκοόλ που συχνά συνοδεύει τις εξόδους σου και την μάλλον καθιστική ζωή, οδηγούν σε αύξηση του βάρους και μείωση της αυτοεκτίμησής σου”, τονίζει η ειδικός.

Αν θέλεις να είσαι περήφανη για το σώμα σου και τις κατακτήσεις του, φρόντισε να κάνεις καλές επιλογές - όπου και να βρίσκεσαι. Σαλάτες, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής άλεσης βρίσκονται πλέον σε κάθε μενού, ξεκινώντας από το φούρνο της γειτονιάς μέχρι το κοντινό φαστφουντάδικο.

Τι να κάνεις λοιπόν: Μην αμελείς το πρωινό σου γεύμα (ακόμα και αν είναι την ώρα του μεσημεριανού) και τα τακτικά γεύματα, που θα σε κρατήσουν χορτάτη και μακρυά από πειρασμούς. Επίσης, όπως τονίζει η ειδικός, "μη ξεχνάς, ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, το σώμα σου διανύει μια περίοδο ιδανική για μυική ενδυνάμωση - και αν θεωρείς ότι δεν έχεις χρόνο φαντάσου τί θα συμβεί όταν βγεις στην εργασιακή αρένα".

Έμμηνος ρύση: της περιόδου τα τερτίπια!

Ή αλλιώς...περίοδος σε κρίση... Όταν η κακή διάθεση, ο εκνευρισμός, η θλίψη και η λιγούρα σε οδηγούν στο ψυγείο, την κουζίνα και σε οποιοδήποτε χώρο εντός ή εκτός σπιτιού που σχετίζεται με το φαγητό, οι συνέπειες είναι ολέθριες.

"Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα και κυρίως τον γυναικείο εγκέφαλο, δημιουργούν την αίσθηση του ανικανοποίητου (κοινώς, συχνά χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού ή γλυκών από ότι συνήθως για να βιώσουμε τον ίδιο βαθμό ικανοποίησης)", τονίζει η Μαργαρίτα Οκτωράτου.

Η κατάσταση επιβαρύνεται αν την ίδια περίοδο κάνουμε "δίαιτα" που περιορίζει τους σύνθετους υδατάνθρακες ή παραλείπουμε γεύματα. Επιπλέον, το σώμα, υπό την επίδραση των οιστρογόνων στα νεφρά, έχει την τάση να κρατά νάτριο (δηλαδή αλάτι) και νερό, επιβαρύνοντας την εικόνα και την αίσθηση του πρηξίματος".

Ποιά είναι η λύση; Πριν την περίοδο θα βοηθήσει ένα υγιεινό διαιτολόγιο που θα σε εφοδιάσει με καλά λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιορίζουν τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Φρόντισε να έχεις μικρά και τακτικά γεύματα (δεν κουράστηκες να το ακούς και να μην το κάνεις;;), που θα σε γλιτώσουν από πραγματικές υπογλυκαιμίες ή λιγούρες, να αποφεύγεις το αλάτι (αυτό που προσθέτεις εσύ στο φαγητό αλλά και αυτό που βρίσκεται κρυμμένο σε τρόφιμα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα/σνακ), να πίνεις πολύ νερό και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απολαύσει μια μικρή ποσότητα από το αγαπημένο σου γλυκό. Το βάρος σου θα αυξηθεί μόνο αν καταφύγεις σε υπερβολές. Σε κάθε περίπτωση κινήσου, όταν πια είσαι σε θέση να το κάνεις...

Ο νέος έρωτας: θα σε ρίξει στο φαί

Δεν είναι τυχαίο πως άπαξ μια γυναίκα βρει τον σύντροφο της ζωής της, χαλαρώνει και παίρνει κιλά χωρίς να το καταλάβει. Μετά έρχεται και ο έρωτας που σε τυφλώνει και δεν βλέπεις τα νούμερα της ζυγαριάς να ανεβαίνουν χωρίς σταματημό. Φυσικά, η λύση δεν είναι να μείνεις μόνη σαν το λεμόνι ή απλά να χωρίσεις το αγόρι σου απλά επειδή δεν βολεύει την γραμμή σου.

Το σημείο κλειδί στην υπόθεση αυτή είναι να γνωρίζεις πως ο καλός σου ως πιο μυώδης άντρας καίει πολύ πιο γρήγορα όσα θα τρώτε μαζί. Κι εκεί που μαζί θα τρώτε, αυτός θα χάνει πιο εύκολα, όσο εσύ θα πρήζεσαι. Προσοχή λοιπόν στα γεύματα σε τρέντι εστιατόρια. Καλύτερα, να φωλιάσετε την αγάπη σας σε κοινές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο ή το γυμναστήριο ενώ και οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια του έρωτα, είναι αξιοσημείωτες.

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια

Επιστημονική σύμβουλος: Μαργαρίτα Οκτωράτου

*Η Μαργαρίτα Οκτωράτου είναι πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Υγείας Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων και Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Σύμβουλος Υγείας Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Υγιεινής Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ στην ιστοσελίδα της διαιτολόγου, στο http://www.nutribalance.gr/