Πώς θα τρως πολύ αλλά θα καις περισσότερο (Νο1)

17.10.2011
Έχεις δοκιμάσει τα πάντα ή καλύτερα τα άπαντα κάθε δίαιτας. Δίαιτα στερητική, δίαιτα του αστροναύτη, δίαιτα, δίαιτα. Έλα όμως που κάθε δίαιτα αποτυγχάνει και εσύ επιστρέφεις στα περιττά σου κιλά.

Έχεις δοκιμάσει τα πάντα ή καλύτερα τα άπαντα κάθε δίαιτας. Δίαιτα στερητική, δίαιτα του αστροναύτη, δίαιτα, δίαιτα. Έλα όμως που κάθε δίαιτα αποτυγχάνει και εσύ επιστρέφεις στα περιττά σου κιλά.

Πώς θα αλλάξεις αυτό το φαύλο κύκλο; Πώς θα τρως ακόμα και περισσότερο απ' ότι συνήθως αλλά θα καις λίπος και θα χάνεις βάρος με μεγαλύτερη ένταση; Το κλειδί βρίσκεται στα μικρά κολπάκια που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου και φυσικά, όχι στο πόσο τρως αλλά στο τι τρως.

Μαγείρεψε στο σπίτι: πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου McGill έδειξε ότι τα άτομα που μαγειρεύουν σπίτι και δεν τρώνε έξω, κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η επικεφαλής της έρευνας Laurette Dube επισήμανε πως υπάρχει μια διασύνδεση των θετικών συναισθημάτων και της υγιεινής διατροφής που χτίζεται στο σπίτι. Το οικογενειακό και σπιτικό περιβάλλον μας θυμίζει πως πρέπει να επιλέγουμε υγιεινές τροφές σε αντίθεση με το φαγητό που καταναλώνουμε εκτός σπιτιού που συχνά συνδέεται με διατροφικές ατασθαλίες και υπερβάσεις.


Πες όχι στα επεξεργασμένα! Όπως τονίζει η ειδικός Μαργαρίτα Οκτωράτου, τα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία- όπως είναι τα ολόκληρα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά- είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες (τις οποίες το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει και αναγκάζεται να αποβάλλει) - άρα τρως περισσότερο, χορταίνεις γρηγορότερα και χάνεις συντομότερα.

Βρες τις εναλλακτικές σου! Αντικατάστησε τα πλήρη προϊόντα με τις light εκδοχές τους - γάλα, γιαούρτι, άπαχο κρέας και τυρί - ώστε να τρως μεγαλύτερη ποσότητα με τις ίδιες θερμίδες - και παράλληλα να υποχρεώνεις το σώμα σου να "καίει" περισσότερο για να τα μεταβολίσει (κοινώς να τα διασπάσει και να τα απορροφήσει).


Χρησιμοποίησε ένα μικρότερο πιάτο: έρευνα του πανεπιστημίου του Cornell πιστοποίησε πως όταν καταναλώνεις μια στάνταρ ποσότητα φαγητού σε μεγαλύτερο πιάτο, σου δίνεται η αίσθηση ότι τρως λιγότερο και άρα θα μπεις στον πειρασμό να φας και κάτι ακόμα αργότερα. Όταν η ίδια ποσότητα φαγητού σερβίρεται σε μικρότερο πιάτο, έχεις άμεσα την αίσθηση πως έφαγες περισσότερο, οπότε δεν κάνεις ατασθαλίες αργότερα.

Πιες πράσινο τσάι... πλούσιο σε κατεχίνες, καφέ και λίγη σοκολάτα και βάλε καυτερά μπαχαρικά (πχ τσίλι) στα φαγητά σου, ώστε να εκμεταλλευθείς την επιτάχυνση που προκαλούν προσωρινά στο μεταβολισμό σου!

Χρησιμοποίησε μεγαλύτερο πιρούνι: σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ιταλία, όπου και μελετήθηκε η σχέση του μεγέθους πιρουνιού με την κατανάλωση φαγητού, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν μικρότερο πιρούνι, έτρωγαν περισσότερο από εκείνους που χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερο πιρούνι. Οι ερευνητές πιστεύουν πως με τη χρήση μικρότερου πιρουνιού, νιώθουμε πως αργούμε να ικανοποιήσουμε την πείνα μας κι έτσι το παρακάνουμε τελικά στο φαγητό.

Κατανάλωσε το φαγητό σου με αντρική συντροφιά: Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μέρεντιθ Γιανγκ, τείνουμε ως γυναίκες να τρώμε λιγότερα στην παρουσία ενός ή περισσότερων αντρών. Στο γυναικείο μυαλό μας φαίνεται πως πιστεύουμε ότι οι μικρότερες ποσότητες φαγητού μας κάνουν πιο ελκυστικές.

Κρύψε τους ανθυγιεινούς διατροφικούς πειρασμούς: και βγάλε στην επιφάνεια τα πιο υγιεινά σνακ. Ειδικά στο γραφείο, έχε σε κοινή θέα και εύκολη πρόσβαση σνακ που δεν θα σε παχύνουν, όπως μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή ένα μπισκότο digestive/ πολυδημητριακών.

Μην χάσεις το δεύτερο μέρος με τις πιο έξυπνες διατροφικές συμβουλές που σε κάνουν να καις περισσότερο.

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια

Επιστημονική σύμβουλος: Μαργαρίτα Οκτωράτου

*Η Μαργαρίτα Οκτωράτου είναι πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Υγείας Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων και Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής.