Οι ορμόνες φταίνε που πήρες πίσω τα χαμένα κιλά

31.10.2011
Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τα κιλά που ξαναπαίρνουμε όταν κάνουμε δίαιτα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα που επιμένει πως δεν φταίμε εμείς οι ίδιοι για τα κιλά που ξαναπαίρνουμε μετά από μια δίαιτα αλλά οι ορμόνες που μας πιέζουν να φάμε!

Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τα κιλά που ξαναπαίρνουμε όταν κάνουμε δίαιτα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα που επιμένει πως δεν φταίμε εμείς οι ίδιοι για τα κιλά που ξαναπαίρνουμε μετά από μια δίαιτα αλλά οι ορμόνες που μας πιέζουν να φάμε!


Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "New England Journal of Medicine" υποστηρίζει πως δεν φταις εσύ που ξανα υιοθετείς τις παλιές κακές διατροφικές σου συνήθειες μετά από μια δίαιτα, αλλά μια συγκεκριμένη βιολογική πίεση που σου ασκείται από συγκεκριμένες ορμόνες.

Ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας που διενέργησε το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, Τζόσεφ Προϊέτο (Joseph Proietto) τόνισε πως τα άτομα που ξαναπαίρνουν το χαμένο βάρος, δεν πρέπει να είναι σκληρά με τον εαυτό τους, αφού ουσιαστικά δεν φταίνε οι ίδιοι αλλά το γεγονός πως η σίτιση αποτελεί πρωταρχικό βασικό ένστικτο για τον άνθρωπο.

Ο Προϊέτο με την ομάδα του, μελέτησε 50 υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους σε ένα πρόγραμμα 10 εβδομάδων με σκοπό να αναλύσουν στοιχεία εκείνων που έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους βάρους.

Το πρόγραμμα που ακολούθησαν οι εθελοντές ήταν δυναμικό. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν 13 κιλά στις 10 εβδομάδες, πιο γρήγορα δηλαδή από την μέση προτεινόμενη απώλεια βάρους που δεν ξεπερνά το ένα κιλό/ εβδομάδα.

Οι θερμίδες που λάμβαναν οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν τις 500 με 550 καθημερινά. Μετά τις 10 εβδομάδες και παρά την ύπαρξη σαφούς πλάνου που έπρεπε να ακολουθήσουν τα άτομα για να διατηρήσουν το νέο τους βάρος, οι περισσότεροι ξαναπήραν 5 ολόκληρα κιλά στο επόμενο διάστημα

Οι ερευνητές έκαναν αιματολογικές αναλύσεις στους συμμετέχοντες στο τέλος της επόμενης χρονιάς όπου και παρατήρησαν την αυξομείωση στα επίπεδα έξι ορμονών μετά το πρόγραμμα (οι ίδιες μετρήσεις είχαν γίνει πριν την έναρξη της έρευνας).

Σύμφωνα με την έρευνα ακόμη και έναν χρόνο μετά την δίαιτα, έξι ορμόνες είναι αυτές που συμβάλλουν στο να αυξάνεται η όρεξη των υπέρβαρων ατόμων με συνέπεια να δυσκολεύονται στο να αντισταθούν στον πειρασμό του φαγητό.

Οι επιστήμονες επέμειναν πως τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών δεν τους προκάλεσαν έκπληξη ενώ συμπεραίνουν πως η ύπαρξη αυτών δεν συνδέεται με το πόσο γρήγορα έγινε η απώλεια του βάρους (καταρρίπτοντας την άποψη που κυριαρχεί πως για τα κιλά που ξαναπαίρνουμε ευθύνεται κάποιο πρόγραμμα- δίαιτας αστραπής που ακολουθήσαμε).

Η ορμόνη που φαίνεται να αντιστέκεται περισσότερο απ' όλες στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος, είναι η λεπτίνη, τα επίπεδα της οποίας μειώθηκαν σημαντικά μετά την απώλεια βάρους στους συμμετέχοντες στην έρευνα. Αυτό είναι το κακό όμως αφού όσο η λεπτίνη μειώνεται, τόσο η όρεξή μας αυξάνεται!

Σύμφωνα με τον δρ. Τζορτζ Μπρέι (George Bray) του κέντρου ερευνών "Pennington Biomedical" στη Λουιζιάνα, το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από την εν λόγω έρευνα είναι πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να μην πάρουμε κιλά και όχι να χάσουμε κιλά. Το σώμα μας θα έχει πάντα αυτή την επιθετική στάση απέναντι στην δίαιτα. Τελικά και μετά από μια δίαιτα, όχι μόνο θα πεινάμε περισσότερο αλλά θα καίμε και λιγότερες θερμίδες σε σχέση με πριν.

Ο Μπρέι τονίζει πως η συντήρηση του βάρους λειτουργεί εντελώς διαφορετικά με την απώλεια κιλών και αυτό είναι το σημείο κλειδί που πρέπει να αξιοποιήσουν οι διατροφολόγοι σε όλο τον κόσμο. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως τα στοιχεία της έρευνας αυτής ισχύουν και για άτομα που έχουν να χάσουν λιγότερο από το 10% του συνολικού τους βάρους αλλά σε άλλη μικρότερη κλίμακα.