Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποτέ γιατί η κολλητή σου ή η συνάδελφος στη δουλειά κάνει ακριβώς την ίδια δίαιτα με σένα, χάνει κιλά και καταφέρνει να συνεχίσει με επιτυχία το πρόγραμμά της ενώ εσύ δεν χάνεις ούτε γραμμάριο και τελικά τα παρατάς μέσα σε λίγες ημέρες;
Ίσως καταδικάζεις τα γονίδιά σου, τις ορμόνες, ακόμα και το άστατο πρόγραμμά σου, όμως σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, φαίνεται πως η δίαιτά σου μπορεί να αποτυγχάνει εξαιτίας του μυαλού που κουβαλάς και συγκεκριμένα του τρόπου που σκέφτεσαι και αντιδράς.
Συγκρίνοντας πάνω από 66.000 τομογραφίες εγκεφάλου, ο δρ. Ντάνιελ Άμεν (Daniel Amen) ανακάλυψε πως αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, ανήκεις σε έναν από τους τέσσερις διαφορετικούς εγκεφαλικούς τύπος που υπάρχουν και ο τύπος στον οποίο ανήκεις φαίνεται πως επηρεάζει επακριβώς το ποιά δίαιτα μπορεί τελικά να σε κάνει να χάσεις βάρος.
Οι τέσσερις αυτοί τύποι είναι ο καταπιεστικός, ο παρορμητικός, ο συναισθηματικός και ο ανυπόμονος. και μπορείς και συ να δεις σε ποιά κατηγορία ανήκεις.
Βρες που ανήκεις και πώς τρως:
Αν απαντήσεις δεις συμφωνείς με περισσότερες από τρεις ερωτήσεις που θα βρεις σε κάθε τύπο, τότε το διατροφικό σου στυλ ταιριάζει με τον αντίστοιχο τύπο. Αν βρεθείς ανάμεσα σε δύο τύπους, μέτρα που τείνεις περισσότερο.
Ο καταπιεστικός τύπος:
Κάνεις μόνο αρνητικές σκέψεις για το σώμα σου;
Ανησυχείς υπερβολικά για τα κιλά σου;
Καταβάλλεσαι από καταναγκαστικές και εθιστικές συμπεριφορές;
Θυμώνεις όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελες;
Θέλεις όλο να φέρνεις αντιρρήσεις;
Θέλεις τα πράγματα να γίνονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο;
Η μνησικακία είναι το ευαίσθητο σημείο σου;
Ο παρορμητικός τύπος:
Νιώθεις πως είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς;
Σου λείπει η προσοχή στην λεπτομέρεια;
Αποσπάσαι συχνά από το στόχο σου;
Λες πράγματα χωρίς να τα σκεφτείς;
Χάνεις πράγματα;
Διακόπτεις τους συνομιλητές σου ή ξεφουρνίζεις απαντήσεις τη στιγμή που δεν πρέπει;
Χρειάζεσαι να καταναλώσεις καφεΐνη για να συγκεντρωθείς;
Ο συναισθηματικός τύπος
Έχεις χαμηλά επίπεδα ενέργειας;
Δεν σε ενδιαφέρουν και πολύ τα διασκεδαστικά πράγματα;
Νιώθεις απελπισμένη και αβοήθητη;
Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση;
Είσαι ντροπαλή; Νιώθεις δυστυχισμένη αρκετά συχνά;
Κλαις συχνά;
Ο ανήσυχος/ ανυπόμονος τύπος:
Είσαι γενικά νευρική ή ανυπόμονη;
Σε πιάνει συχνά πανικός;
Έχεις μια τάση προς πονοκεφάλους ή παθαίνεις κράμπες;
Πάντα σκέφτεσαι το χειρότερο σενάριο;
Δεν έχεις καμία εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου;
Δουλεύεις διαρκώς;
Τρομάζεις εύκολα;
Τελικά:
Ο δρ Άμεν πιστεύει πως τα εγκεφαλικά αυτά χαρακτηριστικά εξηγούν το γιατί υψηλές πρωτεϊνικές δίαιτες όπως η Άτκινς, μπορεί να λειτουργήσει καλά για κάποιους ανθρώπους με συγκεκριμένη προσωπικότητα αλλά αποδεικνύονται καταστροφικές για άλλους.
Ο Άμεν, είναι άλλωστε ανάμεσα σε εκείνους τους επιστήμονες που πιστεύουν πως ο μεταβολισμός έχει να κάνει πολύ λιγότερο με την εμφάνιση παχυσαρκίας σε σχέση με τα τερτίπια του μυαλού και του τρόπου με τον οποίο τρώμε τελικά. .
''Είναι το μυαλό σου εκείνο που σε σπρώχνει μακρυά από το τραπέζι, δίνοντας το σύνθημα πως είσαι χορτάτη και είναι το μυαλό σου εκείνο που σου δίνει την ελευθερία να φας ακόμα ένα μπολ παγωτού", τονίζει ο ερευνητής.
Σύμφωνα λοιπόν με την 20ετία έρευνα του Αμερικανού επιστήμονα, μπορείς να δεις ποιά ακριβώς δίαιτα σε συμφέρει να κάνεις. Ξεκινάμε με τους καταπιεστικούς τύπους.
Νο1: Καταπίεση εσύ αγάπη μου
Τις περισσότερες φορές, κολλάς κάνοντας σκέψεις για το φαγητό και καταλήγεις να τρως εξαιτίας μιας ελεγχόμενης μεν, παρόρμησης δε. Μπορεί να το παρακάνεις με το φαγητό ειδικά τα βράδια ή να πίνεις ένα ποτηράκι κρασί για να χαλαρώσεις κάθε απόγευμα και ίσως να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς σωστά.
Οι αξονικές που έγιναν σε αυτού του είδους τους τύπους ανθρώπου, δείχνουν μεγάλη εγκεφαλική δραστηριότητα στο εμπρόσθιο μέρος του εγκεφάλου και ειδικά στην περιοχή ACG, που μας επιτρέπει να μεταθέσουμε την προσοχή μας και να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή.
Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη δραστηριότητα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, τείνουμε να μένουμε προσκολλημένοι σε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές. Ο δρ. Άμεν πιστεύει πως αυτή η υπερδραστηριότητα της εν λόγω ACG περιοχής του εγκεφάλου, συχνά προκύπτει από χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή η έλλειψη του οποίου μπορεί να σε οδηγήσει μέχρι και στην κατάθλιψη.
Ποιές δίαιτες δεν σου ταιριάζουν: οι δίαιτες που επιτρέπουν υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών όπως η Άτκινς και η Ντούκαν (Atkins, Dukan). Μπορεί να θεωρούνται δίαιτες που απαιτούν συγκέντρωση αλλά αλλά θα σε τσαντίζουν, θα σε βγάλουν εκτός εαυτού και θα αποχαιρετήσεις την προσπάθεια αδυνατίσματος πριν κλείσεις εβδομάδα.
Μείνε συντονισμένη στο WomenOnly για να δεις τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του καταπιεστικού τύπου και φυσικά το πώς μπορείς να αδυνατίσεις εφόσον ανήκεις σε κάποιον άλλο εγκεφαλικό τύπο.
Για να δεις όλες τις δίαιτες του WomenOnly, κάνε κλικ εδώ: