Σκοπός της αλκαλικής διατροφής είναι να λαμβάνεις τις απαραίτητες πρωτείνες, υδατάνθρακες και λιπαρά σε τέτοια μορφή και ποσότητα, ώστε να μην διαταράσσεται το φυσιολογικό ph του ανθρώπινου αίματος που κυμαίνεται από 7.35 ως 7.45.
To ph αλλάζει εξαιτίας των όξινων όπως το μπέικον, τα λευκά σιτηρά και άλλες τροφές που προκαλούν διακυμάνσεις και τελικά επιβαρύνουν την πέψη.
Το συγκεκριμένο βιβλίο Honestly Healthy είναι δημιούργημα της σεφ Νατάσα Κόρετ (Natasha Corrett) και της διατροφολόγου Βίκυ Εντγκσον (Vicki Edgson) με ασφαλείς οδηγίες για να καταναλώνεις τροφές που δεν θα αλλάξουν το ph του αίματός σου ενώ στο βιλίο θα βρεις και συνταγές με οδηγό την αλκαλική δίαιτα. Μάλιστα, οι συνταγές είναι έτσι φτιαγμένες που δεν θα σου λείψει ούτε η πίτσα, ούτε το κέικ, ούτε και το παγωτό!
Τι κακό κάνουν οι τροφές με υψηλή οξύτητα:
Αφήνουν κατάλοιπα όξινα στο στομάχι, μπορούν να προκαλέσουν καούρες και δυσπεψία ενώ αφήνουν θαμπή και λιπαρή την επιδερμίδα , να σου φέρνουν πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους ακόμα και διαταραχές στη διάθεση.
Τι καλό κάνουν οι αλκαλικές τροφές:
Σε αλκαλικό επίπεδο, το σώμα λειτουργεί καλύτερα. Προσοχή: μην μπερδεύεις τις τροφές με οξύτητα με τις τροφές με όξινη γεύση. Για παράδειγμα, τα λεμόνια και τα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα αλκαλικά. Εξίσου αλκαλικά είναι: το μπρόκολο, μάραθο, άνηθο, αμύγδαλα, αγκινάρα, καφέ ρύζι,καρύδια, δημητριακά λάδι καρύδας, μάνγκο, κάρδαμο,
Βασικές συμβουλές:
Απόφυγε όσο μπορείς τα επεξεργασμένα τρόφιμα: ψωμιά, κέικ, μπισκότα. Φτιάξε τα δικά σου με αγνά υλικά.
Πες όχι στον πρωινό καφέ. Προτίμησε νερό με μια φέτα λεμόνι.
Πες ναι σε σνακ υγιεινά όπως τα παξιμάδια βρώμης ή το ψωμί ολικής άλεσης!
Ενδεικτικό μενού:
ξεκίνα την ημέρα σου με ένα χυλό από κουάκερ, κινόα και μούρα (goji berries) φυστίκια μακαντέμια, σπόρους ροδιού και γάλα. Τα λιπαρά και ο ψευδάργυρος τα φυστίκια και τα αντιοξειδωτικά και η Β-καροτίνη στα goji berries, σε κάνουν να ξεκινάς την ημέρα σου γεμάτη ενέργεια.
Στο μεσημεριανό σου μπορούν να μπουν τα πιτσάκια που έχουν λίγη γλουτένη (Δες τη συνταγή εδώ). Λατρεύουμε το πιτσάκι με μάραθο, γλυκοπατάτα και κατσικίσιο τυρί.
Ως σνακ μπορείς να δοκιμάσεις τσιπς λάχανου ψητά στο φούρνο, ενώ για βραδινό τόλμησε το αλκαλικό γλυκάκι (κέικ με κακάο και αμύγδαλα, κακάο, αγαύη και αυγά ).
Περισσότερες συνταγές, θα βρεις στο http://www.honestlyhealthyfood.com/recipes
Κατερίνα Π.