Μάθε πώς θα φτιάξεις χαρουπομπουκίτσες, χαρουπόψωμο, ρόφημα χαρουπιού αλλά και κρέμα γευστική στο πι και φι! Σου δίνουμε ιδέες, συνταγές αλλά και παραλλαγές για να εντάξεις τον πολύτιμο καρπό στην κουζίνα σου!
Χαρουπο-συνταγές! Γευστικά ψαγμένες & θερμιδικά μετρημένες
* Χαρουπομπουκίτσες
Υλικά:
- 3/4 φλιτζ. καρύδια, αποφλοιωμένα
- 1/4 φλιτζ. χαρουπάλευρο, προτιμότερο ακαβούρντιστο
- 1 φλιτζ. σταφίδες μαύρες.
Εκτέλεση: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ομοιογενές, κολλώδες μείγμα. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι αδειάζετε το μείγμα σε λαδόκολλα. Το πλάθετε σε μπουκίτσες και είναι... έτοιμα!
Παραλλαγή με ταχίνι: Αναμειγνύετε ½ φλιτζ. μέλι με ? φλιτζ. ταχίνι και προαιρετικά λίγο εκχύλισμα βανίλιας για να προσδώσει άρωμα. Αναμειγνύετε ? φλιτζ. «γάλα» σόγιας με ? φλιτζ. χαρουπάλευρο. Κατόπιν, ενώνετε το μείγμα ταχινιού με το μείγμα χαρουπάλευρου και τα αναμειγνύετε. Αδειάζετε σε λαδόκολλα και πλάθετε μικρά μπαλάκια. Αν θέλετε επικάλυψη, τα περνάτε πάνω από σουσάμι ακαβούρντιστο ή από σοκολάτα θρυμματισμένη.
Κατανάλωση: Καταναλώνονται άμεσα ως έχουν ή αφού τα αφήσετε να σφίξουν λίγο περισσότερο. Είναι πιο νόστιμα ελαφρώς παγωμένα, διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Σθμβουλή: Επειδή τρώγονται πολύ ευχάριστα, κυριολεκτικά εν ριπή οφθαλμού, λίγη αυτοσυγκράτηση στην ποσότητα κατανάλωσης δεν βλάπτει...
Πειραματιστείτε:
Με την προσθήκη υλικών, όπως π.χ. νιφάδες βρόμης, διάφοροι ξηροί καρποί, κομματάκια σοκολάτας ή χαρουπολάτας, ξερά φρούτα μουλιασμένα για αρκετές ώρες, και με παρόμοιο τρόπο εκτέλεσης φτιάχνετε εύγευστες ατομικές μπάρες που δεν χρειάζονται ψήσιμο και μεταφέρονται εύκολα τυλιγμένες σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο . Τολμήστε!
* Χαρουπορόφημα
Ενεργειακή ενίσχυση! Σούπερ τονωτικό, παγωμένο ή ζεστό...
Βασικά υλικά:
- 1 μπανάνα, μεγάλη και ώριμη
- 1½ κ.σ. χαρουπάλευρο, προτιμότερο καβουρδισμένο
- 1 φλιτζ. γάλα με μειωμένα λιπαρά
- Λίγη βανίλια σκόνη ή κανέλα.
Βασικό μείγμα: Ξεφλουδίζετε και κόβετε σε μικρότερα κομμάτια την μπανάνα. Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αναμειγνύετε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Για κρύο ρόφημα: Προσθέτετε στο βασικό μείγμα θρυμματισμένο πάγο και αναμειγνύετε καλά. Αν χρειαστεί αραιώνετε με λίγο ακόμη γάλα ή νερό.
Για ζεστό ρόφημα: Προσθέτετε στο βασικό μείγμα ½-1 φλιτζ. γάλα ζεστό, αναλόγως της ποσότητας και της ρευστότητας που επιθυμείτε. Αναμειγνύετε καλά και στη συνέχεια το ζεσταίνετε ? μην το αφήσετε να βράσει!
Κατανάλωση: Και τα δύο ροφήματα πίνονται ευχάριστα κάθε στιγμή της μέρας. Ωστόσο, το κρύο ρόφημα είναι εξαιρετικό ως δροσιστικό ή ύστερα από γυμναστική, ενώ το ζεστό στο πρωινό γεύμα ή όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή.
Συμβουλή: Επειδή οι «υγρές θερμίδες» προκαλούν μικρότερο κορεσμό της πείνας, αποφύγετε την υπερκατανάλωση.
Πειραματειστείτε: Για να πετύχετε την επιθυμητή πυκνότητα και γλυκύτητα του ροφήματος, προσθέστε λιγότερο ή περισσότερο γάλα (ακόμα και εβαπορέ). Μπορείτε επίσης να αυξομειώσετε την ποσότητα των υπόλοιπων υλικών ή/και να αντικαταστήσετε το γάλα με «γάλα» σόγιας, ρυζιού ή αμυγδάλου, π.χ. αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά και την μπανάνα με διάφορα φρούτα εποχής π.χ. μήλο, αχλάδι ή αβοκάντο. Πολλοί αθλητές προσθέτουν στο μείγμα σκόνη πρωτεΐνης από ορό γάλακτος (whey), ενώ άλλοι μετατρέπουν το ρόφημα σε? κρέμα, προσθέτοντας λίγο παραπάνω χαρουπάλευρο και ζελατίνη ή άνθος αραβοσίτου στιγμής. Δοκιμάστε τα, θα εκπλαγείτε ευχάριστα!
* Χαρουπόψωμο
Από την Κύπρο με αγάπη...
Βασικά υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι σταρένιο, σκληρό
- 500 γρ. χαρουπάλευρο ? 15 γρ. μαγιά νωπή ? 2 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο ? 1 πρέζα αλάτι ? 1 φλιτζ. νερό ζεστό.
Εκτέλεση: Ανακατεύετε σε ένα μπολ το σιτάλευρο και το χαρουπάλευρο και κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση. Διαλύετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι στη μισή ποσότητα ζεστού νερού. Τα ρίχνετε στο μείγμα των αλεύρων και αρχίζετε το ζύμωμα. Ενσωματώνετε σιγά-σιγά στη ζύμη το υπόλοιπο νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα. Μόλις η ζύμη γίνει σφιχτή, ομοιογενής, εύπλαστη και δεν κολλάει στα χέρια, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30΄ σε ζεστό μέρος. Έπειτα ζυμώνετε ξανά, μοιράζετε τη ζύμη σε 2 καλά λαδωμένες φόρμες και αφήνετε πάλι να φουσκώσει για ακόμη 30΄. Προθερμαίνετε το φούρνο και ψήνετε τα ψωμιά, στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία και μετά σε μέτρια, για συνολικά περίπου 1 ώρα.
Παραλλαγές: Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνετε καρβέλια, ατομικά ψωμάκια ή/και σταφιδόψωμο. Βάζοντας περισσότερο χαρουπάλευρο και αντίστοιχα λιγότερο σιτάλευρο, το ψωμί θα αποκτήσει πιο έντονο χρώμα και θα γίνει ακόμα πιο γλυκό, οπότε θα μοιάζει περισσότερο με κέικ.
Κατανάλωση: Το χαρουπόψωμο έχει γεύση που μοιάζει κάπως με του κάστανου και τρώγεται περισσότερο σαν γλύκισμα παρά ως ψωμί. Μπορείτε να το κόψετε σε λεπτές φέτες και να το απολαύσετε σκέτο, να περιχύσετε τις φέτες με μέλι, να τις αλείψετε με κρεμώδες τυρί ή να τις σερβίρετε μαζί με γραβιέρα και καρύδια.
Πειραματιστείτε: Διαμορφώστε το σχήμα του ψωμιού σε καρβέλι αντί για φραντζόλα. Προσθέστε στο μείγμα ξηρούς καρπούς, σπόρους αλεσμένους, ξερά φρούτα. Χρησιμοποιήστε αρτοπαρασκευαστή για μεγαλύτερη ευκολία!
* Χαρουπέλα (κρέμα χαρουπιού)
Τρώει... όποιος προλάβει!
Υλικά:
- 1 χούφτα φουντούκια, καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα
- 3-4 κ.σ. γάλα φρέσκο ή λίγο περισσότερο, αναλόγως με πόσο κρεμώδες θέλετε το αποτέλεσμα
- 3 κ.σ. χαρουπάλευρο, προτιμότερο καβουρδισμένο
- 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση: Αλέθετε τα φουντούκια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε ελάχιστο γάλα στην αρχή, κατόπιν λίγο-λίγο και αναμειγνύετε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα. Προσθέτετε το μέλι και αναμειγνύετε. Τέλος προσθέτετε το χαρουπάλευρο και χτυπάτε μέχρι το μείγμα να πάρει κρεμώδη μορφή.
Κατανάλωση: Τρώγεται με το κουταλάκι (όποιος προλάβει!), επαλείφεται σε ψωμί (κρύο, ζεστό, φρυγανισμένο κ.ά.), φρυγανιές, παξιμάδια και κάθε λογής αρτοσκεύασμα, μπορεί να γίνει γέμιση σε κρέπες, κρουασάν ή σφολιατάκια, χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε γιαούρτι, γλυκίσματα, παγωτά. Ό,τι μείνει -αν μείνει!- φυλάσσεται στο ψυγείο, καλά κλεισμένο σε βαζάκι, για μερικές μέρες.
Σημείο προσοχής: Αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό και κολλώδες, ένα μέρος του ίσως κολλήσει στα τοιχώματα του μπλέντερ και θα χρειαστεί να διακόψετε το χτύπημα για να το ξύσετε.
Διατροφική συμβουλή: Καταναλώστε τη χαρουποκρέμα αντί άλλων προϊόντων επάλειψης ή γλυκισμάτων και όχι επιπλέον αυτών.
Πειραματιστείτε: Μπορείτε να κάνετε προσθήκες, αφαιρέσεις και ποικίλους συνδυασμούς υλικών. Για παράδειγμα, με χαρουπάλευρο και κακάο μαζί, με χαρουπόμελο στη θέση του μελιού, με φιστικοβούτυρο ή μαργαρίνη αντί για ταχίνι και βεβαίως να φτιάξετε διαφορετικούς τύπους μείγματος, είτε πιο παχύρρευστα που μοιάζουν με κανονική κρέμα είτε πιο λεπτόρρευστα που μοιάζουν περισσότερο με πραλίνα. Αυτοσχεδιάστε!
Και γευστικότατες παραλλαγές
Χωρίς γάλα: Χρησιμοποιείτε «γάλα» αμυγδάλου ή σόγιας αντί για αγελαδινό, 1 κ.σ. σιρόπι ρυζιού ή αγαύης αντί για μέλι και, προαιρετικά, 1 πρέζα αλάτι.
Με ταχίνι: Αλέθετε στο μπλέντερ συνολικά ½ φλιτζάνι αποφλοιωμένους ξηρούς καρπούς της προτίμησής σας (π.χ. αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια). Προσθέτετε 3 κ.σ. χαρουπάλευρο, 1 κ.σ. ταχίνι και 1 κ.σ. μέλι. Αν το θέλετε ακόμα πιο γλυκό, προσθέτετε επίσης λίγη ζάχαρη καστανή ή/και ½ αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο. Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν πάστα λεία και μαλακή. Για πιο λεπτόρρευστο αποτέλεσμα, προσθέτετε ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του χτυπήματος.
Με αμύγδαλα και ελαιόλαδο: Βάζετε στο μπλέντερ ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ψημένα, αποφλοιωμένα και ανάλατα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. χαρουπάλευρο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Αναλόγως της επιθυμητής πυκνότητας, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ και το ανακατεύετε με 1 κ.σ. μέλι.
Στο πι και φι: Ρίχνετε σε φλιτζάνι 1 κ.σ. χαρουπάλευρο, προσθέτετε 1 κ.σ. ταχίνι, ελάχιστο νερό και προαιρετικά λίγο μέλι και τα αναμειγνύετε.