Η αντικατάσταση μέρους των υδατανθράκων από τις πατάτες ή το άσπρο ρύζι με όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόκριση γλυκόζης αίματος μετά τα γεύματα υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές.
Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη διασταύρωσης με 48 συμμετέχοντες, η σχετική γλυκαιμική απόκριση μειώθηκε κατά περίπου 35% όταν 50 g υδατάνθρακα από πατάτες αντικαταστάθηκαν εν μέρει με φακές. Παρόμοια, η γλυκαιμική απόκριση ενός γεύματος που παρείχε 50 g υδατάνθρακα από λευκό ρύζι μειώθηκε κατά 20% όταν η μισή ποσότητα ρυζιού αντικαταστάθηκε με φακές. Η έρευνατου Πανεπιστημίου Guelph, στο Ontario του Καναδά, με επικεφαλής την Alison Duncan, καθηγήτρια Human Health and Nutritional Sciences και τον Dan Ramdath από το Agriculture and Agri-Food Canada, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Nutrition..
Η συνέχεια στο itrofi.gr