Αξιοποίησε τη δύναμη των φρούτων
Η γλυκύτητα των φρούτων προέρχεται από τα φυσικά σάκχαρα που είναι καλύτερα από ότι τα πρόσθετα συστατικά. «Τα φρούτα δίνουν τα φυσικά σάκχαρα που θες και περιέχουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες», εξηγεί η Zanini.
Πώς να τα χρησιμοποιήσεις: Μια επιλογή είναι να αντικαταστήσεις το σύνολο ή μέρος της ζάχαρης στην αγαπημένη σου συνταγή με πολτοποιημένη μπανάνα, με σιρόπι μήλου χωρίς ζάχαρη ή με πουρέ μήλου. Δοκίμασε τα μήλα, τα αχλάδια, ή τα αποξηραμένα κεράσια χωρίς ζάχαρη.
Χρησιμοποίησε μαύρη σοκολάτα αντί για γάλακτος
Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ποικίλλει από τη μία μπάρα σοκολάτας στην άλλη. Αλλά σε γενικές γραμμές, μπορείς πάντα να υπολογίζεις στη μαύρη σοκολάτα καθώς είναι σημαντικά χαμηλότερη σε προστιθέμενη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος, λέει η Zanini.
Πώς να τη χρησιμοποιήσεις: Αντικατάστησε τη γάλακτος με μαύρη χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα. Απλά ψάξε για κάποια που να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο, λέει η Zanini. Αυτό θα σου εξασφαλίσει ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα είναι πιο χαμηλή - και τα αντιοξειδωτικά περισσότερα.
Διάβασε και αυτό: Ζάχαρη στοπ: Ιδού ο πιο εύκολος και έξυπνος τρόπος για να την αντικαταστήσεις
Συμπλήρωσε ένα λαχανικό
Εντάξει δεν εννοούμε brownies με μπρόκολο. Παρομοίως με τα φρούτα, τα αμυλούχα λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια είναι πλούσια σε σάκχαρα από τη φύση τους και μπορούν να κάνουν τα επιδόρπια πιο γλυκά με λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη, επισημαίνει η Zanini. (περιέχουν επίσης πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες).
Πώς να τα χρησιμοποιήσεις: Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το σύνολο ή μέρος της ζάχαρης στη συνταγή σου με ψημένη γλυκοπατάτα, καθαρισμένα παντζάρια, τριμμένα καρότα ή παστινάκια. Η γεύση της γης στα παντζάρια τείνει να ταιριάζει στις συνταγές σοκολάτας. Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα ή τα παστινάκια δίνουν ιδιαίτερη φρεσκάδα στα ψημένα προϊόντα με αποξηραμένα φρούτα ή ζεστά μπαχαρικά ( κανέλα ή τζίντζερ).
Πρόσθεσε αρωματικές γεύσεις που φαίνονται γλυκιές
Η κανέλα στα κουλουράκια, η μέντα στη ζεστή σοκολάτα, η βανίλια σε μπισκότα σοκολάτας ή τα γαρύφαλλα στην κολοκυθόπιτα - όλα αυτά τα συστατικά που θεωρούνται γλυκά χρησιμοποιούνται συχνά σε επιδόρπια, παρά το γεγονός ότι περιέχουν μηδενική ζάχαρη, επισημαίνει η Ζanini.
Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Όταν μειώνεις την ζάχαρη μιας συνταγής, δοκίμασε να βάλεις μερικές αρωματικές ουσίες χωρίς ζάχαρη ή να ρίξεις μερικές νέες στο μείγμα. Ένα κουταλάκι του γλυκού ή δύο αλεσμένες κανέλες ή αμύγδαλα ή λίγο εκχύλισμα βανίλιας θα κάνουν σχεδόν κάθε επιδόρπιο να φαίνεται πιο γλυκό και πιο νόστιμο, λέει η Ζanini.