Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν καταναλώνεις ζάχαρη καθημερινά

18.01.2021
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν καταναλώνεις ζάχαρη καθημερινά
Όσα αποδεικνύουν οι έρευνες και τι μπορείς να κάνεις για να την περιορίσεις

Εσύ γνώριζες ότι η American Heart Association συστήνει όχι περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καθημερινά για τις γυναίκες; Μπορεί να γνωρίζουμε πως η ζάχαρη σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά γνωρίζουμε πόσο πραγματικά μπορεί να επηρεάσει την υγεία;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην JAMA Internal Medicine, οι άνθρωποι που καταναλώνουν το 17-21% των θερμίδων τους από την προστιθέμενη ζάχαρη, έχουν 38% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν το 8%. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αλλά και ορισμένων τύπων καρκίνου είτε άμεσα είτε έμμεσα, - η ζάχαρη συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη, που ενισχύουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Δες και αυτό: Πόσο συχνά μπορείς να χαλάς τη δίαιτα χωρίς να ξεφύγεις τελείως;

Η ζάχαρη μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του δέρματος: Μια μελέτη έδειξε ότι στους ενήλικες, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με την κατάθλιψη.

Αυτό το είδες; Tα 5 superfoods που μπορούν να σου ανεβάσουν τη διάθεση

Πώς μπορείς να μειώσεις τη ζάχαρη

- Κάνε ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια της κουζίνας σου και δώσε σε κάποιον άλλο τα γλυκά που έχεις στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεις τους πειρασμούς που βρίσκονται μπροστά στα μάτια σου.

- Πρόσεξε την "κρυμμένη" ζάχαρη. Είναι σημαντικό να μάθεις να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, καθώς η ζάχαρη μπορεί να βρίσκεται ακόμη και εκεί που δεν το περιμένεις και μπορεί να τη συναντήσεις ως "μαλτόζη", "σακχαρόζη", "γλυκόζη", "γαλακτόζη", "φρουκτόζη" κ.ά.

- Δοκιμάστε να πάρεις προβιοτικά. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα καλά βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη. Αν εντάξεις τα προβιοτικά στη διατροφή σου, θα περιοριστεί η επιθυμία σου για ζάχαρη.

- Μην παραλείπεις τα ενδιάμεσα γεύματα. Η παράλειψη γευμάτων μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προκαλεί το αίσθημα της πείνας. Γι'αυτό, απόφυγε να αφήνεις νηστικό το σώμα σου για περισσότερο από 3 με 4 ώρες.

- Εντόπισε τον πραγματικό λόγο που θέλεις να καταναλώσεις ζάχαρη. Η συναισθηματική υπερφαγία είναι ο σημαντικότερος λόγος που ο περιορισμός της ζάχαρης μοιάζει δύσκολος. Μήπως έχεις παρατηρήσει πως όταν είσαι κουρασμένη ή αγχωμένη θέλεις να "ανταμείξεις" τον εαυτό σου με γλυκο; Προσπάθησε να εντοπίσεις ποια είναι τα συναισθήματα που σε οδηγούν στην υπερκατανάλωση γλυκών.